Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsani Koridorların Açılması Elzem Ama Savaşın Daha Fazla Sürmemesi İçin Üzerimize Düşeni Yapacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de yapılan Olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından, “İnsani koridorların açılması elzem ama bu savaşın daha fazla sürmemesi için üzerimize düşeni yapmaya de

Günde 4.03.2022 18:45:50 0
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsani Koridorların Açılması Elzem Ama Savaşın Daha Fazla Sürmemesi İçin Üzerimize Düşeni Yapacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de düzenlenen Olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan sonra açıklama yaptı. Tahliyelerin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Dün itibariyle bizim kayıtlarımıza göre 9.653 tahliye gerçekleşti. 6.690 kişiyi biz tahliye ettik. Bazı vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla geldi” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bir an önce ateşkesin sağlanması ve insani koridorların oluşturulması ve kalıcı ateşkesin tesisi konusunda düşüncelerimizi paylaştık. Çabalarımız hakkında da kısa bilgi verdik. NATO üyesi olmayan ama ortağımız olan ülkeler de katıldı. İsveç ve Finlandiya ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi de bugünkü toplantıya katıldı.”

“HER İKİ TARAFLA DİYALOG KURAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ”

“Bugün gördüğümüz şu, Türkiye’nin izlediği kararlı ve aynı zamanda dengeli politika ve bu savaşın başlamasından önce sarf ettiğimiz çabalar ve savaşın durdurulması için çabalarımız vurgulandı. Her iki tarafla diyalog kuran nadir ülkelerden bir tanesi olduğumuzu ve bunun çok önemli olduğunu muhataplarımız dile getirdi. İnsani koridorların açılması elzem ama bu savaşın daha fazla sürmemesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”

“VATANDAŞLARIMIZIN SINIRLARDAN KİMLİK KARTIYLA GEÇEBİLECEĞİNİ TEMİN EDİYORUZ”

“Dün itibariyle bize kayıtlı 9.653 tahliye gerçekleşti. 6.690 kişiyi biz tahliye ettik. Bazılarını biz tahliye ettik. Bazı vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla geldi. Bizim trenle tahliyeyi başarıyla gerçekleştirdiğimizi gören diğer ülkeler kendi vatandaşlarını oraya yönlendirdi. Tren istasyonlarında da ciddi kalabalıklar oluştu. Kendi imkanlarıyla yola çıkan vatandaşlarımız da oldu. Ukrayna’nın batısındaki ülkelerde misyonlarımızı görevlendirdik. AFAD ve Kızılay da orada. Kendi imkanlarıyla sınırlara gelen vatandaşlarımızın sınırlardan kolayca vize istenmeden PCR testi ya da aşı kartı talep edilmeden kimlikle geçmesini temin ediyoruz. Arabalarla gelen vatandaşlarımız doğrudan Türkiye’ye geliyor. Otobüslerle Bükreş’e taşıdığımız vatandaşlarımızı uçakla Türkiye’ye getiriyoruz.”

“UKRAYNA VE RUSYA’YI EN AZINDAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI DÜZEYİNDE BİR ARAYA GETİRMEK İSTERİZ”

“Ukraynalılar bu savaş ortamında gelebilir mi bilmiyorum ama hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski hem de Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova Antalya Diplomasi Forumu’na katılacaklarını teyit etmişlerdi. Lavrov ile dün mesajlaştık. Antalya’ya geleceğini teyit etti. Umarım ateşkes olur. Ukrayna ve Rusya’yı en azından Dışişleri Bakanları düzeyinde bir araya getirmek isteriz. Antalya Diplomasi Forumu buna vesile olursa seviniriz.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °