Çiftçi, tarlasını ekemeyecek hale geldi: Zam üstüne zam geliyor, huzur gidiyor

Mazota, gübreye, tarımsal ilaca gelen zamların ardından çiftçi tarlasını ekemeyecek hale geldi. Niğde'de yaşadıkları sorunları anlatan çiftçi Mahmut Kılıç, 'Yeter artık. Bittik. Nasıl ekeyim ya? Mazot, gübre... Zam üstüne zam geliyo

Güncel 13.02.2022 21:52:39 0
Çiftçi, tarlasını ekemeyecek hale geldi: Zam üstüne zam geliyor, huzur gidiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2022'de çiftçilere yapacağı 29 milyar lira değerindeki tarımsal destek, mazota, gübreye, tarımsal ilaca gelen zamların yanında çok az kaldı. Destek, çiftçiye dekar başına 50 lira olarak yansıyacak. Sadece mazota gelen zam çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı. Ayrıca şekerpancarı, pamuk, mısır, zeytin, üzüm, meyve sebze üretimi yapan çiftçi, hayvancılık yapan üretici bu destekten yararlanamayacak.

'HUZUR GİDİYOR, GAM GELİYOR'

Mazota bir yılda yüzde 115 zam gelirken çiftçi de tarlasını ekemeyecek hale geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan 82 yaşındaki çiftçi Mahmut Kılıç, “Böyle bir dönem görmedik. Huzur gidiyor, gam geliyor” diye konuştu.

Çiftçi Kılıç, “Yeter artık. Bittik. Ben bittim ama çocuklarım, torunlarım ne olacak? Nasıl ekeyim ya? Mazot, gübre... Zam üstüne zam geliyor. Huzur gidiyor, gam geliyor. Bu nedir? Elektriği nasıl alayım, mazotu nasıl alayım? Mecbur tarlayı boş bırakacağım. Gübreyi alsam mazota güç yetmeyecek. Mazotu alsam gübreyi nasıl yetireceğim” dedi.

Bir başka çiftçi ise “Geçen yıl şubatta 15 kilo gübre aldım. 800 kilo üre, 400 kilo DAP gübresi; 4 bin 350 TL tuttu. Şimdi 3 torba gübre alamam. Bir yıl içerisinde gübreye bak, ne kadar zam yedi” diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer de maliyetleri katlanan çiftçilerin kredilerini ödeyemediğini ve icra takibine düştüğünü söyledi. Gürer, “Her gün mazota zam gelirken, gübre fiyatları artarken bugün iktidarın verdiği destekle çiftçinin ayakta kalma şansı yok” dedi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °