Gamze Taşcıer: Millet Bahçeleri 'Rant Bahçeleri' Halini Almış Durumda

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) bulunduğu alanda inşa edilen Millet Bahçesi'nin ikinci etabı için de gizli ihale yapıldığının ortaya çıkması üzerine konuyu TBMM gündemine taşıd?

Günde 10.02.2022 16:48:13 0
Gamze Taşcıer: Millet Bahçeleri

Kamu İhale Kurumu tarafından sonucu bugün açıklanan ve 5 Ekim 2021’de yapıldığı öğrenilen ‘AKM 2 Etap Millet Bahçesi ile Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ihalesinin açık usul yerine idarece belirlenen firmaların davet edildiği pazarlık usulüyle yapıldığı anlaşıldı. Kamu İhale Kanunu’nda, doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmedik olağanüstü durumları kapsayan 21-b maddesine göre kapalı olarak düzenlenen ihaleyi 84 milyon 250 bin TL ile kazanan Yapı ve Yapı şirketi ile sözleşmenin 18 Ekim’de imzalandığı ortaya çıktı. Sözleşmeye göre 16 Ocak 2022’de tamamlanması öngörülen ihale, Kamu İhale Kurumu tarafından işin bitmesinin ardından bugün kamuoyuna duyuruldu.

“AKP’NİN YANDAŞLARINA KAYNAK AKTARMA ARACI OLARAK KULLANILIYOR”

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “21-b maddesi, AKP’nin yandaşlarına kaynak aktarma aracı olarak kullanılıyor. Yalnızca doğal afetler, can ve mal kaybı riski olan olağanüstü durumlarda tercih edilebilen bu maddeyi, AKP iktidarı bu maksat dışında her yol için kullanıyor” eleştirisinde bulundu.

“HANGİ OLAĞANÜSTÜ DURUM OLUŞTU DA PAZARLIK USULÜ UYGULANDI”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Taşcıer, “Türkiye genelinde kaç Millet Bahçesi projesi için ihaleler Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesine göre düzenlenmiştir” diye sordu.

Taşcıer, “Sadece belirlenen firmaların davet edildiği ve kapalı olarak görülen bu ihaleler neyi içeriyor hiçbir bilgimiz yok, çünkü kamuoyundan gizleniyor. Bu projenin ilk etabı da gizli bir şekilde kapalı kapılar ardında yapılmıştı. Ayrıca sadece bu da değil, ihale açık yapılmadığı ve rekabet oluşmadığı için kamu zararı da ortaya çıkıyor. Yani hem bizim paralarımız bir avuç yandaşa aktarılıyor hem de kamu bile istene zarara uğratılıyor” dedi.

Millet Bahçesi ihalelerinin 21-b maddesine dayandırılarak yapılmasının bilinçli olduğunu belirten Taşcıer, “Çünkü Millet Bahçeleri ‘rant bahçeleri’ halini almış durumda. Halkın parasını birilerinin cebine koyarken usulüne dahi uydurmaya gerek görmüyorlar. Tam bir soygun düzeniyle karşı karşıyayız. Bu usulsüzlüklerin hepsinin hesabı mutlaka sorulacak” dedi.

“KAÇ MİLLET BAHÇESİ PROJESİ 21-B MADDESİNE GÖRE DÜZENLENMİŞTİR?”

Taşcıer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:  

- “Söz konusu ihale hangi dayanağa göre Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin 'b' fıkrasına göre pazarlık usulüyle gerçekleştirilmiştir?

- Söz konusu ihalenin yapıldığı süreçte ve ihale edilen yerde, doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olduğu hallerden hangisi oluşmuştur?

- Ankara Atatürk Kültür Merkezi alanına yapılan Millet Bahçesi projesi için henüz kamuoyu ile paylaşılmayan başka ihaleler de yapılmış mıdır?

- Türkiye genelinde kaç Millet Bahçesi projesi için ihaleler Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesine göre düzenlenmiştir?

- Söz konusu ihaleyi alan firma, bugüne dek Bakanlığınızın ve bağlı kurumların düzenlediği kaç ihaleyi kazanmıştır? Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ne kadardır? Bu ihalelerden kaçı Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesine göre yapılmıştır?”


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °