İSTANBUL’A 5 BİN YENİ TAKSİ TEKLİFİ BİR KEZ DAHA REDDEDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 12’nci kez oya sunduğu 500’ü engelli erişimine uygun 5 bin yeni taksi teklifi, hükümet temsilcilerinin çoğunlukta olduğu İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) ocak ayı oturumunda u

Güncel 28.01.2022 18:47:44 0
İSTANBUL’A 5 BİN YENİ TAKSİ TEKLİFİ BİR KEZ DAHA REDDEDİLDİ

İstanbul UKOME’nin ocak ayı toplantısı, Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde, İBB Genel Sekteri Can Akın Çağar başkanlığında yapıldı. Toplantıda, İBB yönetiminin İstanbul'a 500’ü engelli erişimine uygun 5 bin yeni taksi teklifi 12’nci kez oya sunuldu.

İstanbul'da yaklaşık 1 milyon engelli birey bulunduğuna dikkat çekilen teklifte, “İBB ve çoğu ilçe belediyeleri engelli bireylere yönelik sağlık hizmetlerine, eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine ulaşımında destek sağlamak için engelli ulaşım araçlarını hizmete almıştır. Ancak bu araçlar, belirli saatler arası hizmet vermekte, belirli yerlere ulaşım sağlamakta, araçların dış görünüşlerinin farklı olması gibi sebepler nedeniyle engelli kişiler ile engelli olmayan kişiler arasında ayrımcılık hissi yaratmaktadır” denildi.

Teklifte mevcut taksilerin bireysel araç sahipliği ve maliyet nedeni ile engelliye uyumlu hale getirilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, “Taksilerin erişilebilirliğinin sağlanması ile hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin, ulaşım ihtiyaçlarını kısıtlar olmaksızın karşılayabileceği kendilerine özel alternatif bir ulaşım aracına sahip olmaları amaçlanmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

EYÜP AKSU: ENGELİ ARACINA TALEP YOK

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, İBB'nin geçmiş tekliflerini duygusallık katıp yeniden getirdiğini öne sürerek, 'Ulaştırma Bakanlığımızın talimatıyla erişebilir eylem planında bize verilen talimatla engelli vatandaşımızı düşünerek çalışma yaptık. 2 tane ticari taksimizi engelli taşıyabilecek şekilde dönüştürdük. Ne yazık ki bu hizmete başladığımız günden bu yana engelli taşımadık, talep olmadığını düşünüyoruz' dedi.

'LÜKS TARİFE İLE ÇALIŞIYOR'

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Barış Yıldırım ise Aksu'nun bahsettiği engelli kullanımına uygun olarak dönüştürüldüğü iddia edilen 2 taksinin plakasını hemen kontrol ettiklerini belirterek, ruhsatında engelliye uygun olduğu ibaresi bulunmadığı gibi lüks taksi tarifesi ile çalıştıkları bilgisini verdi. 

'ÇAĞRI MERKEZİMİZE GELEN YÜZBİNLERCE TALEP VAR'

Oturumu yöneten İBB Genel Sekreteri Çağlar da 'Bu çabalara duygusallık olarak bakamayız, ihtiyaçtır. Engellilerin hizmetini acıma duygusuyla değil görev bilinciyle yapıyoruz. 5 bin yeni taksiyi 12'nci kez tartışıyoruz. Bizim çağrı merkezimize gelen yüzbinlerce talep var. Bu çığlığın sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.

“AYRI OYLAYALIM” ÖNERİSİ KABUL GÖRMEDİ

Çağlar, “500 adet engelliye uygun taksiyi ayrı, 4 bin 500 taksiyi ayrı oylayalım” önerisini getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, engelli araçlarının mevzuatının bulunmadığını, araçların piyasada olmadığını, nasıl işletileceğinin belirsiz olduğunu belirterek engelliye uygun 500 taksi teklifinin alt komisyonda incelenmesini önerdi. Ancak teklif geldiği şekliyle, “500’ü engelliye uygun 5 bin yeni taksi” olarak oylandı ve oy çokluğu ile 12'ince kez reddedildi.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °