Türkiye son 50 yılda üretilen ilk yerli aşı Turkovac'ı seri üretime aldı

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yerli inaktif aşı 'TURKOVAC', 20 aylık sürede seri üretim aşamasına geldi. Türkiye'nin son 50 yılda ürettiği ilk

Güncel 29.12.2021 21:18:22 0
Türkiye son 50 yılda üretilen ilk yerli aşı Turkovac

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte hatırlatma dozu olarak Turkoac aşısını oldu. Koca yaptığı açıklamada, 'Özellikle bugün önemli bir gün. Yerli üretimle ilgili acil kullanım onayının sayın cumhurbaşkanımızla birlikte müjdesi verilmişti. Yerli aşımız Turkovac'ı salgın sebebiyle hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza adıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, 'Turkovac son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına gelen ilk yerli aşımız oluyor. Ben bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Vatandaşlarımızı özellikle hatırlatma dozlarını Turkovacla yaptırmalarını tavsiye ediyorum.' açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi'ne gitti. Bakan Koca, hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısı yaptırdı.

Öte yandan Bakan Koca'ya, hatırlatma dozunu Turkovac ile olmak isteyen Bilim Kurulu üyeleri de eşlik etti. Hatırlatma dozunu Turkovac ile olan Bakan Koca, burada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

En son 24 yıl önce 1998’de verem aşısı üretilmişti. Ben özellikle 50 yıl aradan sonra tamamen yerli, Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyorduk.

'ŞEHİR HASTANELERİNDE UYGULAMAYA BAŞLANACAK'

Vatandaşlarımızı Turkovac ile aşı olmaya, özellikle de hatırlatma dozlarını da Turkovac ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum. Hıfzıssıhhanın yeniden dirilmesinin ilk adımı Turkovac. Bu başarı milletimizin başarısı ve vatandaşlarımızın bu noktada, özellikle erken dönemde Omicron varyantının da yoğun gündemde olduğu ve bulaş hızının da yüksek olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de aşılarını erken dönemde, hatırlatma dozu da dahil olmak üzere Turkovac ile olmalarını tavsiye ediyorum. Yarından itibaren tüm vatandaşlarımız özellikle şehir hastanelerinden başlamak üzere Turkovac randevularını alabilecek.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °