Çorlu'da adalet rayların altında

Çorlu'da 8 Temmuz 2018’de 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasında 3 yıl geride kaldı. Ancak jeoloji mühendislerinin ihmaller zincirini raporladığı kazaya ilişkin davada, sorumlular hesap vermedi. Kamuoyunda tepkiyle karşılanan

Güncel 9.07.2021 09:09:40 0
Çorlu'da adalet rayların altında

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde raydan çıkarak devrildi. 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Yetkililer, facianın aşırı yağışa bağlı olarak menfezin kayması nedeniyle meydana geldiği açıkladı. Ancak Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin raporu, kazaya dair ihmaller zincirini ortaya koydu. Yol koşullarına uygun hatların yapılmadığı ifade edilen raporda, yol bekçisi sayısının yetersiz olduğu belirtildi. Tatil günlerinde masraf olmasın diye işçilerin çalıştırılmadığı vurgulandı.

KİMSE GÖREVDEN ALINMADI

Kontrolü yapılmadığından menfezdeki çökmenin fark edilmediği ifade edilen raporda, kaza hattında onarım için çıkılan ihale kazadan 18 gün önce iptal edildiğine değinildi. Tüm bu verilere rağmen katliama ilişkin davada sadece 4 alt düzey memur yargı sürecine dahil edildi. Bu 4 kişi dahil hiç kimse tutuklanmadı, kimse görevinden bile alınmadı.

Demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı ise yargı sürecine bile dahil edilmedi. Aileler, faciada ihmali ve sorumluluğu bulunanlar hakkında işlem yapılmaması, sadece dört kişi hakkında dava açılması üzerine 'Adalet Nöbeti' tutmaya başladı. Fakat 'Adalet Nöbeti' onlara adalet getirmedi, üzerine soruşturmalarla uğraşmak zorunda kaldılar.

Tren faciasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşini kaybeden ve girdiği adalet arayışıyla katliamın sembolüne dönüşen Mısra Öz, vahim kazanın 3’üncü yılında 'Bu ülkenin 25 insanını 3 yıl önce bugün (dün) katlettiniz! Hesap vermeden ölmeyeceksiniz!' diyerek adalet sürecine bir kez daha tepkisini gösterdi.

'ER YA DA GEÇ SORUMLULAR HESAP VERECEK'

Dava sürecine ilişkin sosyal medya üzerinden de sert tepkiler geldi. ‘Alınmayan önlemler, kar odaklı politikalar 25 can aldı’ yorumları yapıldı.

Twitter hesabından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de 'Çorlu tren katliamının 3’üncü yılında yaşamını yitiren 25 vatandaşımızı rahmetle anıyorum. Maalesef sorumlular hakkında kamuoyu vicdanını tatmin edecek bir dava süreci yürümüyor. Başka katliamlar yaşanmasın diye er ya da geç sorumlular hesap verecek!' dedi.

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise 'Çorlu katliamında 25 canımızı kaybettik. Sorumlular tespit edilsin, hak ettikleri cezayı alsın diye 2018 yılında İYİ PARTİ olarak meclise araştırma önergesi verdik fakat AKP ve MHP oylarıyla reddedildi! 25 canın vebali üstünüzde!' tepkisini gösterdi.

haber: karar


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °