Çavuşoğlu: S-400'ü aldık, bu iş bitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'de bir araya geldi. Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında "S-400'leri aldığımızı ve bu işin bittiğini söy

Güncel 24.03.2021 16:55:03 0
Çavuşoğlu: S-400'ü aldık, bu iş bitti

Dün de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonla görüşmüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ilk kez yüz yüze görüştü.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Çavuşoğlu ile Blinken'in NATO karargahındaki görüşmelerinde, ittifak ilişkisinin önemi vurgulandı.

ABD'li Bakan Blinken, Türkiye'nin Afganistan barış sürecini desteklemek için İstanbul'da toplantı düzenlemeyi teklif etmesi nedeniyle Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den PKK ve FETÖ'yle ilgili taleplerini belirtti.

Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da gündemine aldı.

BLİNKEN'DEN GÖRÜŞME SONRASI TWİTTER PAYLAŞIMI

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Brüksel'de tanıştığını belirtti. 

Blinken, 'NATO müttefikimiz Türkiye'yle terörle mücadelede iş birliğinin devamını arzu ediyorum' ifadelerine yer verdiği paylaşımında Türkiye ve Yunanistan arasındaki istişari görüşmelere olan desteğini aktarırken demokrasi ve insan haklarının önemini de vurguladı.

S-400'LERİ ELİNİZDE TUTMAYIN ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Blinken'in Çavuşoğlu'na, Türkiye'nin Rus yapımı olan S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması yönünde çağrı yapıldığı belirtildi.

Blinken dün Brüksel'den yaptığı açıklamada, 'ABD ile NATO'nun Türkiye'yi yakın tutmakta güçlü bir çıkarı var' demişti. Türkiye ile ilgili bir soruya 'Ankara'yla görüş ayrılıkları yaşadığımız bir sır değil' yanıtını veren Blinken, 'Türkiye eski ve kıymetli bir müttefikimiz' diyerek ittifakta kalmanın Ankara'nın da çıkarına olduğunu belirtmişti.

'S-400'Ü ALDIĞIMIZI VE BU İŞİN BİTTİĞİNİ SÖYLEDİK'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu açıklaamsında 'ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmemiz yapıcı bir ortamda gerçekleşti. Bazı konularda görüş ayrılığı içinde olduğumuz sır değil. Gerek S-400’lerin gerek ABD’nin PKK ve PYD’ye verdiği desteğin ilişkimizi olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu biliyoruz' dedi.

'AB'NİN SOMUT ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR'

Çavuşoğlu, Türkiye'den de Avrupa Birliği'nden (AB) de olumlu adımlar atıldığını belirterek 'AB’nin artık oyalama yerine şartlı cümleler yerine belli alanlarda somut adımlar atması gerekiyor. Vize serbestisi ve gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi konusu gerçekleşmeli. Bu anlaşmanın güncellenmesini siyasi şartlara bağlamak gerekiyor. AB’nin sözlerini tutması gerekiyor' açıklamasında bulundu.

'SON DERECE YAPICIYIZ'

Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için çaba sarf edildiğini söyleyen Çavuşoğlu 'Bizim teklifimiz üzerine Birleşmiş Milletler toplantı düzenleyecek. AB toplantıya gözlemci olarak katılmak istedi. Biz Türkiye olarak son derece yapıcıyız ama Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin haklarını koruma konusunda da son derece kararlıyız' ifadelerini kullandı.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °