Medikalciler dertlerini Selçuk Özdağ’a anlattılar

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, medikal sektörünün tahsilatta yaşadığı uzun süreli gecikmelere ve buna bağlı oluşan sorunlara dikkat çekti.

Güncel 18.09.2020 16:04:29 0
Medikalciler dertlerini Selçuk Özdağ’a anlattılar

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, tıbbi cihaz ve medikal sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek, sorunlarını ve taleplerini dinledi. Sağlık sektörüne medikal ve tıbbi malzeme tedariki sağlayan sektörün temsilcileri, tahsilat problemine çözüm beklediklerini dile getirdiler.
Tüm dünyayı saran, küresel bir sağlık problemi olan Covid-19 pandemisiyle önemi bir kez daha anlaşılan sağlık sektörüne medikal ve tıbbi malzeme temin eden firmaların temsilcileri Ege Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği Başkanı - Tümdef YK .Üyesi Onur Akgün,TOBB Medikal Meclis Başkanı Mete Özgürbüz ve TOBB Medikal Meclis Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ı ziyaret ettiler. 
Ülkelerin en stratejik öneme sahip sektörlerinden olan sağlık sektörünün ayakta kalabilmesi için tedarik zincirince aksama olmaması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri firmaların tahsilat sorununun çözümü için yetkililere çağrıda bulundu. Medikal ve tıbbi malzeme sektörünün kamu ve üniversite hastanelerinden aylardır ödeme alamamalarının ilerde daha önemli sıkıntıları beraberinde getirebileceğini ifade eden sektör temsilcileri aynı zamanda yazılı açıklamalarda da bulundular.

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

Sağlık sektöründe Tıbbi Cihaz ve tedarik zincirini sağlayan firmalarımız dünyada örneğine az rastlanır kamu-özel sektör iş birliğini içeresinde bulunduğumuz zor koşullara rağmen başarıyla sürdürmektedir. Kamu ve üniversite hastanelerinin hizmetlerini sürdürmesinde ihtiyaç duyulan ilaç dışı tıbbi malzeme, laboratuvar ekipmanları, tıbbi cihaz, ortez, protez gibi daha bir çok ürün grubunu ve hizmetlerini 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında özel sektörden tedarik etmekte ve belirlenen ihale kanunu kapsamında tedarik zincirinin devamlılığı sağlanmaktadır.
Ancak uzun süreden beri söz konusu tedarik zincirinde baş gösteren bir takım problemler ülke genelinde faaliyet gösteren 9.800 kayıtlı üyesi bulunan 2 milyar dolar’ın üzerinde işlem hacmi olan,650 milyon dolar ihracat rakamına erişen ve 100 binin üzerinde çalışanı bulunan üyelerimizi daha da önemlisi son derece stratejik ve önemli bir sektörün faaliyetlerini sürdüremez bir noktaya getirmiştir. Sizlerin de bildiği üzere medikal ürün ve hizmet ticareti yapan üyelerimiz 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında açılan ihalelere katılmakta 120 ila 200 gün arasında değişen sürelerde ödemelerini almak üzere ihalenin  kuralları dahilinde tedarik sürecini tamamlamaktalar. Ancak son 6 aylık süreçte ülkemizde faaliyet gösteren kamu hastanelerimiz, ilgili üyelerimize 120-200 günde alması gereken ödemeleri ne yazık ki 400 günü aşan belirsiz sürelere uzatmaktadırlar.

    Şüphesiz ki günün şartlarının ve serbest piyasa ekonomisinin koşullarının, zaman zaman ticari süreçleri olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Ancak bir yıldan fazla süredir devam eden, son 6 aydır çözümsüz bir duruma gelen bu husus ülke genelinde sektörün faaliyet gösteremez hale gelmesine sebep olacak ölçüde ciddi boyutlara ulaşmıştır. 

    Dövize endeksli bir sektörde avans, fiyat farkı gibi koşullar olmaksızın çalışan, Sağlık Uygulama Tebliğindeki indirimlere uymak da dahil her türlü ağır sözleşme koşuluyla yüzleşen sektör temsilcilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmesi için acil olarak, Kamu hastanelerinde 16 ay (tahakkuk sürelerinin geriden gelmesinden kaynaklı) Üniversite hastanelerinde 36 ayı geçmiş19 milyarlık sektör alacaklarımız hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ilegörüşüldü. Yaptığımız görüşmeler sonucunda 2018 yılı için%30,2019 yılı için%50,2020% yılı için %60 olmak üzere endüstrimizin yok olmasına neden olacak telaffuzu bile mümkün olmayan oranlarda feragat etmemiz istenmiştir. Sektörün hâlihazırda ekonomik buhranda olduğu içinde olduğumuz sıkıntılı Covid-19 sürecinde ilgili bakanlıklarla yaptığımız girişimlerimizin sonucunda avantaj sağlamak yerine alacaklarımızdan feragat etmemiz istenmesi kabul edilecek bir durum değildir. Sektörümüz hizmet veremeyecek hale geldiği takdirde maalesefbirçok sarf malzemesine ulaşım zorlaşacak halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek istenmeyen durumlar oluşacaktır.İvedilikletaraflarınbir araya gelerek sektörü rahatlatacak çözüme kavuşturulması gerekmektedir. 
     Dolayısıyla sağlık hizmetlerinin ayrılmaz parçası olan tıbbi cihaz sektörünün hak ettiği karşılığı bulacak şekilde iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının sektörümüz ve sağlık sistemimizi önemseyen politikalar geliştirerek şu anda sektör olarak içinde olduğumuz kaos ortamının sonlanması ve sunduğumuz hizmetin sürdürülebilir hal alması en büyük temennimizdir.
   Yukarıda bahsi geçen söz konusu feragat konusundan vazgeçilmesi ve 2018,2019,2020 yılları sektör alacaklarının ödenmesi hususunda gereğinin yapılması için bilgilerinize arz ederiz.

Saygılarımızla
 


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °