Ahmet Davutoğlu'ndan Rus uçağı açıklaması: Ben devlet ahlaksızlığı yapmadım ama bana karşı yapılıyor!

Güncel 4.02.2020 14:13:33 0
Ahmet Davutoğlu

Fox TV’de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat adlı haber programına konuk olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Gelecek Partisinden Suriye politikasına; 17-25 aralıkta yaşananlardan Rusya ile uçak krizine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ithamlarına kadar birçok soruyu cevaplandırdı.

Sosyal medyada kendini Cumhurbaşkanının yanında yayını izlediğini söyleyerek tanıtan Korkmaz Karaca isimli şahsın sorduğu 'Ciddi çelişki var Rus uçağının vurulması talimatını vermedi mi Genel Kurmay Başkanına emir yetkisi vardı' sorusunu yanıtlayan Davutoğlu,

'Demagojiye girilmesin. Kast ettiğim ben Dışişleri Bakanı iken Genel Kurmay benim emrimde değildi. Başbakan iken elbette benim emrimde. Burada demogojiye hiç gerek yok. O gün ne yaşandıysa devlet kayıtlarında vardır.  Ben Dışişleri Bakanı iken başlayan bir krizdi. Bu ithamlar artık haddi aştı Suriye ile ilgili de bir kitap yazıyorum tüm bu soruların yanıtı niteliğinde olacak.

O gün bu haber bana iletildiği zaman Genel Kurmay tarafından, 'kesinlikle bir Rus uçak düştü' açıklaması yapılmaması bunun yerine 'kimliği belirsiz bir uçağın' sınırımıza yakın bir yerde düştü açıklaması yapılmasını ve Rusya ile özel askeri ve siyasi kanallarla görüşerek bunu Rusya ile halledelim dedim Genel Kurmay Başkanına.

Ben gizli bir diplomasi ile Rusya’nın onurunu da bizim çıkarımızı da gözeterek diplomasi yürütürken bir açıklama geldi Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Rusya uçağını düşürdük!' diye. Biz gizli bir diplomasi yürütürken bu açıklama Rusya'nın sert tepkisine sebebiyet verdi. 

Benim talimatım Rus uçağını düşürme talimatı değil angajman talimatı verdiğim doğru. Evet, Türkiye Cumhuriyeti angajmanı kararını Başbakan verir. Bunu da Genel Kurmay Başkanının bir talebi üzerine bu açıklamayı yaptım. Çünkü Sayın Genel Kurmay Başkanı bu tür spekilasyonların sınır güvenliği kabiliyetini zayıflatacağını söylediği için bir açıklama yapmak zorunda kaldım. Hiç kimse TSK'yı mahkum etmesinve onun üzerine gitmesindiye,  TSK sınır kabiliyetini kaybetmesin diye emri ben verdim hükümet olarak biz verdik dedim! Ben benimle birlikte çalışanların başarısızlıkları olursa, bir başarısızlık olursa o başarısızlığı onların üzerine yıkmam. Bu devlet ahlaksızlığını ben yapmam ama bana karşı böyle bir ahlaksızlık yapılıyor, yapılmaya devam ediyor.' şeklinde yanıt verdi. 


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °