Avrupa ve bir garip demokrasi: MHP'li başkanla görüşen Sosyalist Partili ihraç edildi!

Belçika’da Sosyalist Parti, MHP’li belediye başkanları ile görüştüğü gerekçesiyle Emir Kır’ı ihraç etti.

Dünya 19.01.2020 15:15:31 0
Avrupa ve bir garip demokrasi: MHP

Belçika’da Brüksel hükümetinin eski bakanlarından Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının daveti üzerine Brüksel’e gelen iki MHP’li belediye başkanı ile görüştüğü gerekçesiyle Sosyalist Parti’den (PS) ihraç edildi.

Belçika’daki en tanınmış Türkiye kökenli siyasetçi olan 51 yaşındaki Kır’ın ihracının, federal hükümet konusunda aylardır süren koalisyon arayışlarını olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Milletvekilliğinin yanı sıra, Brüksel’in merkezindeki Saint-Josse-ten-Noode belediye başkanlığını da yürüten Kır, Aralık ayı başında AB kurumlarının daveti üzerine Belçika’ya gelen bir grup Türk belediye başkanı ile yaptığı görüşme nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

AB kurumları tarafından davet edilen CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile MHP’li Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, AKP’li Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, AKP’li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, MHP’li Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Emir Kır’ı makamında ziyaret ettiler. 

Kır, ziyaret sırasında çekilen bir fotoğrafı, sosyal medya hesabından paylaştı. Fotoğrafta MHP’li Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın da yer alması, Kır’ın mensubu olduğu PS’de rahatsızlık yarattı. 

Dünya e-Basın Konseyi’nden kınama

Dünya e-Basın Konseyi Belçika Temsilcisi İbrahim Dankuş, Emir Kır’ın ihraç edilmesi olayının kabul edilemez olduğunu ve kınadıklarını ifade ederek, “Demokrasi ile övünen Avrupa Ülkesi Belçika’nın önemli partilerinden olan Sosyalist Parti’nin Emir Kır’ı Türkiye’den gelen mevkidaşları ile görüşmesi bahanesi ile ihrac edilmesi iki yüzlülüklerinin bir göstergesidir. Bu olay Belçika siyaset tarihinde yüz karası olarak anılacaktır” dedi. 

SP’de İstafa Depremi Mi?

Öte yandan, Brüksel Parlamentosu Milletvekili ve Schaerbeek Belediye Meclis Üyesi Emin Özkara’nın Sosyalist Partisinden (SP) istifa ettiği öne sürüldü.

Özkara’nın istifası doğru ise Brüksel Hükümetinde 17 sandalyesi olan PS 16’ya düşüyor. SP’nin ardından parlamentoda çoğunluğu elde eden Ecolo’nun 15 sandalyesi var. İki vekil daha istifa ederse, Brüksel hükümeti el değiştirebilir? 

 

kaynak: htajans

 


Pazar 32.9 ° / 19.4 °
Pazartesi 34.9 ° / 22.2 °
Salı 36.7 ° / 24.3 °