Hindistan hükümeti, Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı: Keşmirli Müslümanlar endişeli

Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduğu ve son dönemde gerginliğin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırma kararı aldı.

Dünya 5.08.2019 13:12:00 0
Hindistan hükümeti, Keşmir

İçişleri Bakanı Amit Şah, Cammu Keşmir'e diğer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesinin kaldırıldığını duyurdu. Düzenlemeye göre Cammu Keşmir kendi kanunları yerine Hindistan yasalarına tabi olacak.

Hindistan'da Müslümanların en yoğun olduğu eyaletteki bu değişikliğin, yabancılara gayrimenkul satışının yolunu açarak bölgenin demografik yapısını değiştireceği tahmin ediliyor. Varlıklı Hintlilerin Keşmir'e akın etme ihtimali, Müslüman kesimi endişelendiriyor.


Modi: Keşmir Hindistan'a entegre olmalı


Cammu Keşmir'in eyalet yasaları Hindistan'ın hakimiyetini azaltmak için kamu personelinin ve eğitim kurumu kontenjanlarının da sadece yerel halk için ayrılmasını içeriyordu.

Başbakan Narendra Modi ise söz konusu yerel hukukun bölgenin, ülkenin geri kalan kısmıyla entegre olmasını engellediği görüşünde. Bölgeye tanınan ayrıcalıkların kaldırılması Modi'nin seçim vaatlerinden biriydi.


kaynak: euronews


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °