Karadeniz'in 'güzel çocuğu' Kazım Koyuncu saygıyla anılıyor

Karadeniz müziğine Laz'ca rock alternatifini getiren Türk müzik dünyasının unutulmaz ismi Kazım Koyuncu, ölümünün 14'üncü yılında saygı ile anılıyor.

Tarihte Bugün 25.06.2019 14:30:00 0
Karadeniz

'Karadeniz'in güzel çocuğu' olarak anılan akciğer kanserine yenik düşen, ölümünden bir hafta önce bile lösemili çocuklar için gitar çalıp, şarkı söyleyen, Karadeniz'in farklı ve renkli müzik sanatçısı Kazım Koyuncu 14 yıl önce bugün yaşamını yitirdi.

Ezgileri sonradan keşfedilen, keşfedildikçe sevilen ve özlenen Koyuncu'nun müziği siyasi görüşü ve düşüncelerinden bağımsız yediden yetmişe herkes tarafından beğeni ile dinlendi.



26 Nisan 1986 yılında meydana gelen ve etkisi onlarca yıl süren Çernobil faciasının ardından  kanser hastalığına yakalanan onlarca kişiden biriydi Koyuncu.  7 Kasım 1971 Artvin Hopa'da doğan Koyuncu, Karadeniz müziği ile Rock'n'Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yarattı.

Çok küçük yaşlarda müzikle tanışan Kazım Koyuncu, 1990'lı yıllarda İstanbul'a taşındıktan sonra amatör rock müzik yapmaya başlamış ve Zuğaşi Berepe adında bir grup kurarak Va Mişkunan isimli ilk albümünü yapmıştı. İgzas albümünün ardından 'Viya' adlı ilk solo albümünü yayınlayan Kazım Koyuncu 2002 yılında Gökhan Birben'le Gülbeyaz dizisinin müziklerini yapmaya başlayınca adını duyurmaya başlamıştı. 



Dizinin bazı bölümlerinde de oynayan Kazım Koyuncu'nun müzikleri çok beğenilmiş, 2004 yılında çıkardığı 'Hayde' albümü yılın en çok satan albümlerinden birisi olmuştu. 2004 yılının sonunda kanser olduğunu öğrenen Kazım Koyuncu konser vermeye devam eder. En son konserini Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde veren Koyuncu, 25 Haziran'da 2005'te hayata gözlerini yumdu. 

Ayrılık Şarkısı

Ardımda bırakıp gül çağrısını 
Ayrılık anı bu sisli şarkıyı 
Irmaklar gibi akıp uzun uzun 
Terk ediyorum bu kenti 
Ahh, ölüler gibi 


Şarkılar bir çığlığa sığınmaksa 
Şimdi, sonsuz bir yangın gibi 
Sevmesem öyle kolay çekip gitmek; 
Yaralı bir kuş gibi 
Kumral bir çocuğun yaz öyküsü bu


'Sevginin ve barışın egemen olduğu bir dünya'

'Hayatım boyunca ezilenlerin ve mağdurların yanında olmaya çalıştım' diyen Koyuncu, kendini şöyle anlatıyor: 'Haksızlıklara karşı müziğimle, sanatımla göğüs gerdim. İnsanları çok seviyorum, hayatı ve paylaşmayı çok seviyorum. Sevginin ve barışın egemen olduğu bir dünya benim için çok önemli. yaşamım boyunca da bu değerlere sadık kalacağım. yaşamak ve yaşatmak çok güzel. insanlar kendilerine verilen bu güzellikleri kötü niyetle kullanmamalı.' 

'Dünyadaki en önemli şey emek vermek'

Koyuncu yine bir başka konuşmasında dünya görüşünü şöyle anlatıyor: ''Dünyayı görebilen bir insan olduğumu düşündüğüm andan itibaren, şunu fark ettim ki; dünyadaki en önemli değer, emek vermek. Çünkü; yaşamak demek, emek demek ve kendimi bildim bileli de hep emekçilerin, kenarda kalmışların, yoksulların yanında olmayı seçtim. İnsanlar, kolay para kazanmaya başladıkları zaman şeyi unutuyorlar; günde, on saat çalışıp, evine anca birkaç parça ekmek götürebilecek parayı kazanabilen milyonlarca insanı unutabiliyorlar. Ben, onların yanındayım.''

Dillerden düşmeyen şarkıları

Ayrılık Şarkısı, Oy Asiye, Anılar Düştü Peşime, İşte Gidiyorum, Ben Seni Sevduğumi, Didou Nana, Denizde Karartı Var, Selimina, Hayde, Gelavera Deresi ve Tsira unutulmaz Türk müzisyenin en çok beğenilen ve dinlenen şarkılarının arasında yer alıyor. 

Anılar Düştü Peşime


Anılar düştü peşime uyumaz oldum 
Düşlerim vardı yamacına 
Varamaz oldum 
Rüzgarla yarışırken koşamaz oldum 
Düze çıkmaz yollarım inemez oldım 

Geçmiş günler düğüm düğüm 
Çözemez oldum güzelim 
Sevda yüklü bulutlardan geçemez oldum güzelim...




kaynak: haberler.com

haber: enpolitik.com/ Melek S. Tunç


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °