Akıllı dövmeler hayat mı kurtarıyor, Hayatları mı kontrol ediyor?

Teknoloji çağında her şey fazlasıyla akıllı. Bütün bilgilerimiz sanal ortamlarda tutulup veri olarak saklanıyor. Peki, bunu biz mi istiyoruz? Yoksa istemeden bu dünyanın içinde mi yer alıyoruz?

Güncel 3.11.2017 14:00:47 0
Akıllı dövmeler hayat mı kurtarıyor, Hayatları mı kontrol ediyor?

 

Filmlerde izlediğimiz yarı robot yarı insan modelleri, robotlara duygu vermeye uğraşan Japonlar ya da insanları robotlaştıran teknolojik sistemler?  Hepsi doğaya aykırı ve yapay zekâdan ibaret.

Şimdiki dünya savaşlarının aslında siber saldırılar ve teknoloji hamleleri olduğunun hepimiz farkındayız. Peki, bu ürünleri reddedebilir miyiz?  Bilemiyorum fakat şu gerçek ki, bu alanda oldukça geriyiz.

 

Nedir bu akıllı dövmeler?

Akıllı bileklik ve saat gibi aksesuarlar sağlık takibi konusunda oldukça başarılı olsalar da, bu aksesuarları hayatımızın her anında üzerimizde taşımadığımız için yeterince efektif çalışamıyorlar. Bu konuya çözüm bulmayı amaçlayan bilim insanları geliştirdikleri akıllı dövme ve mürekkep sayesinde cildimiz üzerinden sağlık takibi imkânı sunacak.

Son dönemlerde deli gibi artan akıllı ürün dünyasına MIT ve Microsoft?un Duoskin adını verdiği bir proje ile eklenen akıllı dövmeler sizlere kolunuzdan akıllı cihazlarınıza komut verebilme yetisi kazandıracak. Aynı zamanda kalıcı değil, geçici dövme olmalarıyla istenildiğinde çıkarılabilen bu dövmeler, ilerleyen yıllarda herkesin kolunda olabilme ihtimali olan bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

Giriş cihazı olarak kullanabileceğiniz bu dövmeler, derinizi dokunmatik panele çevirebiliyor. Ayrıca NFC sayesinde, bu teknolojiyi destekleyen cihazlarda kullanabileceğiniz akıllı dövmelerin çıkış amacı sağlık bilgilerini telefondan kontrol edebilmek ve panel şeklinde dövme yardımıyla akıllı cihazları yönetebilmek.

Kullanıcısının vücudundaki değişikliklere göre tepki veren mürekkep, kan durumunu yansıtıyor. Örneğin kullanıcısı susuz kaldığında yoğun bir yeşil rengini alan akıllı dövme, vücuttaki glikoz seviyesi yükseldiğinde ise yeşilden kahverengine dönüyor.

Geleneksel dövmelerden oldukça farklı olan akıllı dövme, tamamen geçici yapıda. Kısacası akıllı dövmeler sadece kullanıcılarının belirledikleri süre boyunca görünebiliyor. Mobil uygulama desteğine de sahip olan akıllı dövmeler, uygulama tarafından analiz edilerek kullanıcının sağlık durumunu detaylı bir şekilde paylaşıyor. Şimdilik emekleme döneminde olsa da akıllı dövmeler giyilebilir teknolojilerinin geleceği olabilir.

Masum görünüşlü dövmelerin gerçek kullanım amacı bu mudur? Bilemiyoruz.

Gelecekte yaygınlaşması olası olan bu dövmeler şimdilik sadece deneme aşamasında. 

Haber: Derya BUDAK


Pazar 32.9 ° / 19.4 °
Pazartesi 34.9 ° / 22.2 °
Salı 36.7 ° / 24.3 °