İşte referandum anketinin sonuçları!

İşte referandum anketinin sonuçları!

İşte MAK Araştırma Değerlendirme Danışmanlık A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ARGEDER DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ tarafından hazırlanan referandum anketinin sonuçları!

MAK DANIŞMANLIK 26 OCAK - 1 ŞUBAT  2017 tarihleri arasında TÜRKİYE GÜNDEMİ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIK SİSTEMİ ARAŞTIRMASI adı altında bir anket yaptı.

Araştırma, 30 BÜYÜKŞEHİR ve (AĞRI, AKSARAY, ARTVİN, BAYBURT, BİTLİS, BOLU, DÜZCE, ELAZIĞ, GİRESUN, GÜMÜŞHANE, KARAMAN, KARABÜK, KARS, KASTAMONU, KIRIKKALE, KIRKLARELİ, KÜTAHYA, NEVŞEHİR, OSMANİYE, SİNOP, BİLECİK, YOZGAT, UŞAK  ) 23  il, 154  ilçe de 5400 kişi ile yüzyüze görüşülerek yapıldı. İşte araştırmanın sonucu... 

 

 

  MAK DANIŞMANLIK olarak trend oluşturma amaçlı her ay yaptığımız saha araştırmalarında sürekli sorduğumuz 'Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 51,66,  CHP 25,55,  MHP 12,77,  HDP 7,77, diğerleri başlığı altıda diğer parti ve bağımsız adayların ise 2,25 de kaldığını göstermektedir.  Son 5 ayda peş peşe yaptığımız araştırmalarda HDP % 10 luk baraja net olarak takılmış görülmektedir.

 

 

Bu soruya cevap veren  5400  vatandaşın % 32' si ülkenin en önemli sorununa EKONOMİK SORUNLAR derken; TERÖR % 28, FETÖ İLE MÜCADELE % 5, SURİYE % 5, DİĞERLERİ % 10 şeklinde sıralanmaktadır. 

 

 

 

 

 

Bu soruya seçmenlerin % 52 sı EVET derken bu sonuçlar 40 gün önce yaptığımız kamuoyu araştırmasına göre evetlerde % 3,5 luk düşüş hayırlarda % 6 lık bir artışla sürpriz bir sonuç olarak dikkat çekmektedir. Bu yükseliş ve düşüşün sebeplerinin iyi irdelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Kararsızların matematiksel dağılımı sonrası ortaya çıkan tablo Evet % 59,77 Hayır % 40,23 çıkmaktadır. Bu çalışmanın yapıldığı tarihlerde daha meydan mitinglerinin ve kampanyaların başlamadığını da belirtmiş olalım.

 

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TASARISI VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE REFERANDUMDA EVET DERİM DİYEN SEÇMENİN PARTİLERE GÖRE DAĞILIM TABLOSU

 

 

 

REFERANDUMDA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE HAYIR DİYECEĞİM DİYENLERE NİÇİN HAYIR DİYORSUNUZ?  Diye bir ucu açık ve yoruma dayalı soru yönelttiğimizde 'alt başlıklar olmakla birlikte' ağırlıklı olarak 4 temel başlıkta toplayacağımız cevapları veriyorlar.

Bu başlıklar sırasıyla % 65 Tüm yetkilerin tek elde toplandığı iddiası, % 14 On sekiz yaşında milletvekili olamayacağı savı, % 11 milletvekili sayısını çoğaltmanın gereksizliğine inandığını ifade etmektedir. Elbette bunların tasnifinde pek çok neden birlikte ve ayrı ayrıda ifade edilmiş, Araştırmanın analizini yapan ARGEDER uzmanları genel tasnifi böyle sıralamışlardır.

TBMM de görüşülen Anayasa değişiklik paketi konunda toplumun yeterince bilgilendirilemediğini gösteren ilginç bir sonuçla karşı karşıyayız.

Muhtemelen Anayasa Değişiklik Paketinin TBMM görüşmeleri süreci ve sonrasında halkı bilgilendirmeye yönelik hem iktidar hem de muhalefetin yoğun bir çalışması olacaktır. Ancak şu an için yeterince bilgilendirme yapılmadığı net olarak ortadadır.

Ülkemizin muhatap olduğu 15 Temmuz Darbe teşebbüsü sonrası hemen hemen her kurumda yapılan FETÖ OPERASYONLARI sonucunda devletin içine kümelenmiş bu yapıya karşı özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşunun da etkisiyle ciddi bir ayıklama çalışması yapıldı.

 

 

Temmuz ayından bu yana her ay yaptığımız kamuoyu araştırmalarından gördüğümüz toplumun bu temizliğe ciddi destek verdiğini göstermektedir. Ancak geniş toplum kesimleri Fetö konusunda halen; 'üst bürokrasi, siyasi partilerin eski ve yeni milletvekilleri, belediye başkanları ve üst yöneticileri arasında FETÖCÜ bulunduğuna inanmaktadır. Ve haklı olarak varsa bunlara yönelik de işlem yapılmasını beklemektedir.  Bu düzeyde kişiler arasında FETÖCÜ bulunduğuna inanma oranı kararsızların matematiksel dağılımında %90 lar oranındadır.

 

 

Bu soruya % 32 Yabancı güçler derken % 29 yabancı güçlerle işbirliği yapan yerli güçleri ifade etmektedir. Dolayısıyla ekonomik dalgalanmanın sorumlusu olarak toplamda %61 lik bir kesim yabancı parmağına dikkat çekmektedir.

Hükümetin ekonomiyi iyi yönetememesi suçlaması da uzun süre sonra ilk kez ifade edilmektedir. Bu sonucun çıkmasında ekonomideki çok başlılık ve dağınık yönetim algısının etkin olduğu kanaatindeyiz. Sokağın bu algısı psikolojik anlamda negatif algı nedenidir ki çok hızlı tedbir alınması gereken bir konu olarak dikkat çekicidir.

Bu soru ve cevabın alt sorularla değerlendirilmesi yapılmalıdır. Zira vatandaşta hükümetin ekonomik atraksiyonlarına toplumsal güven sorunu başlamış durumdadır. Elbette ülke olarak zor bir süreç yaşıyoruz.

Özellikle dolarda yaşanan yükseliş bir tedirginlik nedeni olarak değerlendirilmelidir.

           

 

             

PKK NIN UZANTISI PYD / YPG  VE FETÖ YE DESTEK VERMESİYLE GÜNDEME GELEN İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜN KAPATILMASINI İSTER MİSİNİZ? Sorusuna vatandaştan ittifak gibi bir cevap gelmiştir. Kararsızların matematiksel dağılımında neredeyse her yüz kişiden 90 tanesi bu üssün kapatılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu tavır emperyalist zihniyete karşı bir güçlü duruşunda habercisidir.

            Milli birlik ve beraberliğimize kast eden terör örgütlerine fiilen ve lojistik destek vermesiyle adından sıklıkla söz ettiren İNCİRLİK ÜSSÜNÜ VATANDAŞ ARTIK İSTEMİYOR.

             

 

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI REFERANDUMUNUN OLAGANÜSTÜ HAL UYGULAMASI SÜRECİNDE YAPILMASININ SİZE GÖRE BİR MAHSURU OLABİLİR Mİ?

Bu soruya daha çok yeni darbe  tehdidine muhatap olmuş ve çok elim terör olaylarını yaşamış bir toplumun parçası olarak  OHAL güvenlik için gerekli ama Evetciler de Hayırcılarda kendilerini eşit şartlarda ifade edebilmeli şeklinde görüş belirtmektedirler.

          

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

 1. MAK DANIŞMANLIK olarak trend oluşturma amaçlı her ay yaptığımız saha araştırmalarında sürekli sorduğumuz 'Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 51,66,  CHP 25,55,  MHP 12,77,  HDP 7,77, diğerleri başlığı altıda diğer parti ve bağımsız adayların ise 2,25 de kaldığını göstermektedir.  Son 5 ayda peş peşe yaptığımız araştırmalarda HDP % 10 luk baraja net olarak takılmış görülmektedir.

2. SİZE GÖRE ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR? Sorusuna cevap veren  5400  vatandaşın % 32' si ülkenin en önemli sorununa EKONOMİK SORUNLAR derken; TERÖR % 28, FETÖ İLE MÜCADELE % 5, SURİYE % 5, DİĞERLERİ % 10 şeklinde sıralanmaktadır.  Ucu açık sorumuza verilen cevaplar ARGEDER tarafından bu üst başlıklar şeklinde tasnif edilirken bu başlıklara bağlı alt başlıklar çeşitlilik arz etmektedir.

3. TBMM GÖRÜŞÜLEN  ŞEKLİYLE ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM YAPILSA BU DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLAR MISINIZ? Sorusuna seçmenlerin % 52 sı EVET derken bu sonuçlar 40 gün önce yaptığımız kamuoyu araştırmasına göre evetlerde % 3,5 luk düşüş hayırlarda % 6 lık bir artışla sürpriz bir sonuç olarak dikkat çekmektedir. Bu yükseliş ve düşüşün sebeplerinin iyi irdelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Kararsızların matematiksel dağılımı sonrası ortaya çıkan tablo Evet % 59,77 Hayır % 40,23 çıkmaktadır. Bu çalışmanın yapıldığı tarihlerde daha meydan mitinglerinin ve kampanyaların başlamadığını da belirtmiş olalım.

4. REFERANDUMDA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE HAYIR DİYECEĞİM DİYENLERE NİÇİN HAYIR DİYORSUNUZ? Diye bir ucu açık ve yoruma dayalı soru yönelttiğimizde 'alt başlıklar olmakla birlikte' ağırlıklı olarak 4 temel başlıkta toplayacağımız cevapları veriyorlar. Bu başlıklar sırasıyla % 65 Tüm yetkilerin tek elde toplandığı iddiası, % 14 On sekiz yaşında milletvekili olamayacağı savı, % 11 milletvekili sayısını çoğaltmanın gereksizliğine inandığını ifade etmektedir. Elbette bunların tasnifinde pek çok neden birlikte ve ayrı ayrıda ifade edilmiş, Araştırmanın analizini yapan ARGEDER uzmanları genel tasnifi böyle sıralamışlardır.

 5.  TBMM de görüşülen Anayasa değişiklik paketi konunda toplumun yeterince bilgilendirilemediğini gösteren ilginç bir sonuçla karşı karşıyayız. Muhtemelen Anayasa Değişiklik Paketinin TBMM görüşmeleri süreci ve sonrasında halkı bilgilendirmeye yönelik hem iktidar hem de muhalefetin yoğun bir çalışması olacaktır. Ancak şu an için yeterince bilgilendirme yapılmadığı net olarak ortadadır.

6.  Ülkemizin muhatap olduğu 15 Temmuz Darbe teşebbüsü sonrası hemen hemen her kurumda yapılan FETÖ OPERASYONLARI sonucunda devletin içine kümelenmiş bu yapıya karşı özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşunun da etkisiyle ciddi bir ayıklama çalışması yapıldı.

Temmuz ayından bu yana her ay yaptığımız kamuoyu araştırmalarından gördüğümüz toplumun bu temizliğe ciddi destek verdiğini göstermektedir. Ancak geniş toplum kesimleri Fetö konusunda halen; 'üst bürokrasi, siyasi partilerin eski ve yeni milletvekilleri, belediye başkanları ve üst yöneticileri arasında FETÖCÜ bulunduğuna inanmaktadır. Ve haklı olarak eğer varsa bunlara yönelik de işlem yapılmasını beklemektedir.  Bu düzeyde kişiler arasında FETÖCÜ bulunduğuna inanma oranı kararsızların matematiksel dağılımında %90 lar oranındadır.

 7. SİZE GÖRE ÜLKEMİZDE YAŞANAN EKONOMİK DALGALANMALARIN SORUMLUSU KİMDİR? Bu soruya % 32 Yabancı güçler derken % 29 yabancı güçlerle işbirliği yapan yerli güçleri ifade etmektedir. Dolayısıyla ekonomik dalgalanmanın sorumlusu olarak toplamda %61 lik bir kesim yabancı parmağına dikkat çekmektedir.

Hükümetin ekonomiyi iyi yönetememesi suçlaması da uzun süre sonra ilk kez ifade edilmektedir. Bu sonucun çıkmasında ekonomideki çok başlılık ve dağınık yönetim algısının etkin olduğu kanaatindeyiz. Sokağın bu algısı psikolojik anlamda negatif algı nedenidir ki çok hızlı tedbir alınması gereken bir konu olarak dikkat çekicidir.

Bu soru ve cevabın alt sorularla değerlendirilmesi yapılmalıdır. Zira vatandaşta hükümetin ekonomik atraksiyonlarına toplumsal güven sorunu başlamış durumdadır. Elbette ülke olarak zor bir süreç yaşıyoruz.

Özellikle dolarda yaşanan yükseliş bir tedirginlik nedeni olarak değerlendirilmelidir.

 

8. PKK NIN UZANTISI PYD / YPG  VE FETÖ YE DESTEK VERMESİYLE GÜNDEME GELEN İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜN KAPATILMASINI İSTER MİSİNİZ? Sorusuna vatandaştan ittifak gibi bir cevap gelmiştir. Kararsızların matematiksel dağılımında neredeyse her yüz kişiden 90 tanesi bu üssün kapatılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu tavır emperyalist zihniyete karşı bir güçlü duruşunda habercisidir.

 Milli birlik ve beraberliğimize kast eden terör örgütlerine fiilen ve lojistik destek vermesiyle adından sıklıkla söz ettiren İNCİRLİK ÜSSÜNÜ VATANDAŞ ARTIK İSTEMİYOR.

 9. ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI REFERANDUMUNUN OLAGANÜSTÜ HAL UYGULAMASI SÜRECİNDE YAPILMASININ SİZE GÖRE BİR MAHSURU OLABİLİR Mİ? Sorusuna daha çok yeni darbe  tehdidine muhatap olmuş ve çok elim terör olaylarını yaşamış bir toplumun parçası olarak  OHAL güvenlik için gerekli ama Evetciler de Hayırcılarda kendilerini eşit şartlarda ifade edebilmeli şeklinde görüş belirtmektedirler.