Çernobil nükleer felaketinin 30. yılı

UAEA Başkanı Amano: 'Çernobil'deki kaza, dünyanın en ciddi nükleer kazasıdır ve büyük insanlık trajedisine yol açtı' '350 bin kişi nükleer kirlilik nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kaza, mağdurlar üzerinde derin travmatik v

Güncel 26.04.2016 16:54:09 0
Çernobil nükleer felaketinin 30. yılı

VİYANA (AA) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Çernobil'deki kazanın, dünyanın en ciddi nükleer kazası olduğunu ve büyük insanlık trajedisine yol açtığını belirtti.

Amano, Ukrayna?nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıktaki Çernobil nükleer santralinde 26 Nisan 1986?da meydana gelen kazanın 30. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, 'Çernobil'deki kaza, dünyanın en ciddi nükleer kazasıdır ve büyük insanlık trajedisine yol açtı' ifadesini kullandı.

Kazada hayatını kaybedenleri saygıyla hatırladıklarını belirten Amano, şunları kaydetti:

'Yüzbinlerce kişi yüksek radyasyon nedeniyle olumsuz etkilendi. 350 bin kişi nükleer kirlilik nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kaza, mağdurlar üzerinde derin travmatik ve kalıcı etki bıraktı. Onların çektiği ızdırap unutulmamalı.'

Amano, kazanın meydana geldiği 1986'dan beri çevre üzerindeki radyasyon düzeyinin alınan önlemlerle azaltıldığını, toprakların güvenilir hale getirildiğini ve ekonomik faaliyetlere geri dönüldüğünü belirtti.

Çernobil tesislerindeki reaktörler ve radyoaktif atıkların yönetimine yardımcı olmaya devam ettiklerini vurgulayan Amano, 'Çernobil, nükleer emniyet üzerine küresel işbirliğinin artmasına neden oldu' ifadesini kullandı.

Çernobil kazası sonrasında alınan bütün önlemlere rağmen 2011 Japonya'da Fukuşima Daiçi nükleer santralinde ciddi bir kaza daha yaşandığını hatırlatan Amano, şöyle devam etti:

'Nükleer emniyet, birincil olarak devletlerin sorumluluğu altındadır. Fakat kazalar, sınırları aşabilmektedir. Bu nedenle nükleer emniyet üzerine etkili uluslararası işbirliği önemlidir. UAEA, emniyet standartlarını en üst düzeyde tutmak için devletleri bir araya getirmede lider rol oynamaktadır. Biz, Çernobil ve Fukuşima gibi kazaların bir daha asla tekrar etmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmak üzere üye ülkelere yardımcı olma yükümlülüğümüze bağlıyız.'


Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °
Perşembe 30.7 ° / 19 °