“ADALET”

KATAR’IN DÜNYA KUPASI YARI FİNAL MAÇLARI DEĞERLENDİRMESİ 13-14 Aralık 2022

Spor 15.12.2022 14:00:00 0
“ADALET”

Dünya Kupası’nın yarı final günleriydi. Finale gidecek takımlar belli olacaktı.

Türkiye’nin gündeminde “Minik Gelin HKG” vardı. Ama burası Türkiye’ydi, bazen çok önemli gündemlerin ömrü çok kısa olurdu.

14 Aralık akşamında turnuvanın gündemi Fransa Fas maçıydı. Bizim gündemimiz ise bir anda Sayın İmamoğlu oldu.
Ekrem İmamoğlu’nun “hakaret” davası sonuçlandı ve mahkeme İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Günün akşamında, son yarı final maçında oyun değil, güç ve taktik kazandı. Futbol her zaman adil değildi... hayat gibi.
Fas alkışlarla veda etti.

FİNAL KISMETMİŞ, PEKİ YA SONRASI...
ARJANTİN-HIRVATİSTAN

Messi şampiyonluk isterken Modric de en azından bir kez daha final diyordu. Hırvatistan favori Brezilya’yı, Arjantin de Hollanda’yı penaltılarla geçip gelmişti yarı finale. İki karşılaşmanın kahramanları şimdi karşı karşıya geliyordu.

Maç başladı. Arjantin’in topu Hırvatistan’a bıraktığı görüldü. Hırvatistan’da iyi pas yapan bir takımdı.
Messi’nin topla ilk buluşması 5. Dakikada oldu ancak. Sonraki 5 dakikada da Messi topla buluşmadı. Buna karşın Modric takımını yönetiyor ve yönlendiriyordu. Ancak ceza sahasına kadar rahat gelen Hırvatlar burada etkisiz kalıyordu.

İkinci 10 dakika içinde Messi topla 3 kez buluştu fakat üçünü de kaybetti. Bu top kayıplarından birinde Hırvatistan ciddi bir atak başattı fakat kademeye gelen Alvarez atağı kesti.

Hayli keyifsiz başlayan maçta gol çok zor gibiydi ve hatta maçın golsüz bitme ihtimali yüksekti. Bu bölümde Modric iyi oynarken Arjantin’in iyisi solbeki Tagliafico oldu. Alvarez çalışkandı.

Topla çok buluşamayan Messi, buluştuğu topları da kaybediyordu. Buna rağmen iki kez sahneye çıktı. Birinci de penaltıdan 34. Dakikada golü attı. 
Penaltıyı Alvarez almıştı. Hırvatistan atağa çıkarken Arjantin topu kapmış ve Fernandez’in pasında Alvarez Liyakovic’in faulüne maruz kalmıştı.

39. Dakika... Hırvatistan atağında defanstan dönen boş top Messi ve rakibinin arasına düşerken, yetişmesi zor görünen Messi çok küçük (belki de ayağının ancak ucuyla) dokunuşla topu Alvarez’in önüne bıraktı. Bu atakta 100 metreden fazla koşan Alvarez golü attı. Bu bir kısmet golüydü... Topu sürerken Gvardiol ve Lovren’in müdahalelerinde iki defa seken top yine Alvarez’in önünde kalmıştı. İlginç bir şekilde seken top oyuncunun eline, koluna temas etmemişti. Bu bir kısmet golüydü.

Arjantin 2-0 yapınca maç bitmiyordu. Bunu Hollanda maçında görmüştük. 
İkinci yarıda Daliç orta saha oyuncularını çıkarıp forveti takviye etti. İkinci Hollanda maçı başlıyor olabilirdi. Hırvatistan baskı kurmuştu ama yıpratıcı olamıyordu. Ceza sahasında Hollanda gibi bir “Babil Kulesi” oluşturamadılar.
Arjantin’in böylesine baskı yemesinin en önemli nedenlerinden biri savunmayı 10 kişi yapmalarıydı. Zira savunmada Messi hiç yoktu. Bu maçta Alvarez iki kişilik koşarak Messi’nin savunma açığını kapattı.

69. Dakikada Messi yine sahnedeydi. Turnuvanın en iyi defans oyuncularından biri olan Gvardiol’u müthiş bir çalımla geçti ve sıfıra indi. Alvarze’e “al da at” diye yumuşak bir gol pası verdi, Alvarez golü atarak maçı bitirdi.

Topla ciddi olarak toplam da beş kez buluşan Messi 3 gole de katkı vererek maçın yıldızı oldu. Aslında Alvarez de 3 gole katkı verdi; bir penaltı yaptırırken 2 gol attı ve çok çalışkandı. 
Arjantin’in Messi’den sonraki en iyi oyuncusu Alvarez ile birlikte Rodrigo de Paul oldu ki Rodrigo turnuva boyunca iyi oynamıştı.

81. Dakikada bir dünya markası Luka Modric alkışlarla oyundan çıktı. Modric’i Arjantinlilerin de alkışlaması çok güzel bir enstantane olarak kayda geçti.

Pek iyi başlamayan fakat golden sonra hareketlenen maçta böylesi bir sonuç beklendik bir şey değildi. Ancak şut istatistiği bu sonucu makul kılıyordu. Arjantin’in 9 şutunda 7 isabet varken Hırvatistan’ın 9 şutunda 1 isabet (Faul atışı, Perisic) vardı. Hırvatistan maçı 2/12 isabetli şutla tamamladı.
Turnuvanın yıldız kalecilerinden Liyakovic 3 golle veda ederken diğer kaleci Martinez, kariyerinin en rahat maçlarından birini oynadı.
Hırvatistan’ın gole en yakın oyuncusu savunmacısı Lovren oldu.

Modric muhtemelen son turnuvasını oynarken ikinci kez final oynamaya çok yaklaşmıştı. Bu Modric’in milli takımda da son maçı olabilir.

Turnuvalarda Arjantin 6. Finaline ulaştı ve bu alanda Brezilya’yı yakaladı, Almanya’ya (8 kez) yaklaştı. Ayrıca Arjantin son 3 turnuvada ikinci kez finale kalma başarısı gösterdi.
Messi 1966’dan bu yana 13 gol katkısı veren ikinci oyuncu oldu ve Brezilyalı Ronaldo’yu yakaladı. Yine 66’dan bu yana 4 maçta hem gol hem de asist yapan ilk oyuncu olmayı başardı.

İkinci kez final oynayacak olan Messi’ye, bu defa kupayı kaldırmak kısmet olacak mı? Bunu Fransa ya da Fas’la oynayacağı maçtan sonra göreceğiz...

Arjantin-Hırvatistan: 3-0
Goller: Messi (34’-P), Alvarez (39’ ve 69’)

ADİL OLMADI...
FRANSA-FAS

Fas için zorluk derecesi en yüksek maçtı. Bir de daha 5. Dakikada Theo Hernandez’in şık vuruşunda Fransa öne geçince zorluk tavana çıktı.
Stoper tandeminde mecburi değişikliler olunca Fas savunması biraz dengesini kaybetmişti. Turnuva boyunca yapılmayan hatalar bu maçın ilk 20 dakikasında yapıldı. Fransa 2 net pozisyonunu (Giroud) harcadı.
Turnuvanın en iyi savunmacılarından biri olan ve maça sakatlıkla başlayan Saiss 21. Dakikada oyundan çıktı, Selim Amallah girdi. Sonra Fas savunması toparlandı.

Tam tersi olması beklenen karşılaşmada 20. Dakikadan sonra Fas oynadı, Fransa savunma yaptı, kontra aradı.
Fas çok sayıda tehlikeli atak geliştirdi en az 3 kere golle burun buruna geldi fakat olmadı. 79’da Dembele’nin yerine oyuna giren Kolo Muani, aynı dakikada önüne gelen boş topu filelere gönderince maç bitti.

Mbappe, Giroud ve Dembele’nin inanılmayacak derecede etkisiz kaldığı maçta en iyi oyuncusu Griezmann’dı.

20. Dakikadan sonra Fas’ta herkes elinden gelenin en iyisini verdi. Ancak Hakim Ziyech damgasını vuramadı.
Ziyech çok iyi bir oyuncu ve çok etkili maçlar çıkardı. Hakimi ile uyumu şahaneydi. Ancak yıldız olabilmek için özellikle zorluk derecesi yüksek maçlarda gol ve asist katkısı gerekti...

Fransa-Fas: 2-0
Goller: Hernandez (5’), Muani (79’)

TAHMİNLER...
Son tahminimde Arjantin-Fransa finalini tutturdum ana turnuva başında final için tahminim Brezilya-Fransa’ydı.

Bir tahmin de finalin hakemi için...

NOTLAR;
En İyi Maç Yok...
Yarı final maçları beklen kalitenin altında kaldı. Final maçında da Fransa erken gol bulursa çok sıkıcı bir final seyredebiliriz.
En İyi Oyuncu  Messi (Arjantin)
İyi Performanslar Alvarez, Rodrigo (Arjantin) Griezmann (Fransa)
En Güzel Gol Alvarez (2. Gol-Arjantin)
İlginç Gol Alvarez (1. Gol-100 metreden fazla koştu)
Güzel Gol Hernandez (Fransa)
En Hoş Enstantane Arjantin seyircisinin Modric’i alkışlaması.


GENEL NOTLAR;
* Fas rüyası bitti. Afrika ülkesi evine gururla döndü.
* Favori Brezilya gitti.
* Yarı final maçlarında taktik çok ön plandaydı... Favoriler kazandı.
* Mbappe son iki maçta beklentilerin altında kaldı, Griezmann öne çıktı.


Turnuvanın kalan tek maçı (Final) 18 Aralık’ta oynanacak.
Üçüncülük maçı mı? 1974’ten beri seyrettiğim turnuvalarda üçüncülük maçı bir kez önem kazandı benim gözümde; 2002 yılında... Biz 3. Olmuştuk.

 

Derleyen ve yazan: Yüksel Durak
 


Anahtar Kelimeler: “ADALET”
Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °