Göktan Ay


Müzik Akademisyenleri 2024’de Aynı Terminolojiyi Kullanamaz mı?

Müzik alanında yanlış yorumlanan, bir çok yazımda üzerinde durduğum ama hala birlik sağlanamayan bazı konularda açıklamalarım olacak;


Müzik alanında yanlış yorumlanan, bir çok yazımda üzerinde durduğum ama hala birlik sağlanamayan bazı konularda açıklamalarım olacak; 


 

1/ Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi değil, "Ankara Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi" olmalı, Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi ayrıca yapılanmalıdır. 


 

2/ Sayısı 53 olan Üniversitelere bağlı farklı isimlerdeki Konservatuvarlar kesinlikle kapatılmamalı, ilk-orta-lise düzeyinde eğitimlerine devam etmelidir. 


 

3/ Konservatuvar Müdürlerinin ÜAK'da temsil edilmemesi gerekçe gösterilerek düşünülen "Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi" doğru isimler ve kurumlardır. Şu anda 2 üniversite bünyesinde (Ordu Üniv. ve Bilkent Univ) Fakülte vardır. Ancak Konservatuvarlar, bu fakültelerin alt birimleri olarak faaliyetlerine devam etmelidir.


 

4/ Değişik isimlerdeki (Devlet Konservatuvarı, Konservatuar, Konservatuvar, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı, Devlet Türk Müziği Konservatuvarı) Konservatuvarların bu karmaşıklığı giderilmelidir.

 

5/ 53 Konservatuvar çok fazladır. Bunun yanında Konservatuvarlarda her bölümün açılmasına imkan verilmemeli, yöre-il-öğretim kadrosu vb. dikkate alınarak “Butik Konservatuvar” haline geçmelidir. 


 

6/ GSF Müzik Bölümleri amaç-çıktı-kadro vb. sanatçı yetiştirmeye değil müzik alanı ara insan gücü yetiştirmeye yönelmelidir. 


 

7/ 1996-1999 arasında kaldırılan Sözleşmeli Sanatçı statüsü tekrar getirilmeli, yöre-ilde bulunan değerli isimlerden yararlanılmalıdır. 

8/Güzel Sanatlar Fakültelerinin farklı birimlerle/alanlarla birleştirilmesi uygulamasına derhal son verilmelidir. 


 

9/ Yükseköğretim Kurulu Başkan ve Üyelerinin, Sn. Rektörlerin kurumlarındaki Müzik ve Güzel Sanat Kurumlarını "son birim" olarak görmemesi, gereken desteği vermeleri, o kurumları üniversitenin tanıtım gücü olarak kullanmaları sağlanmalıdır. 


 

10/ “Türk Musıkisi, Klasik Türk Musikisi, Türk Sanat Müziği" vb. demeyelim, Türk Müziği ve Türk Halk Müziği, Batı Müziği değil “Çoksesli Müzik” diyelim... 


 

11/ Türk Müziği, Türk Halk Müziği'nin başına 'Geleneksel' kelimesini eklemeyelim... 


 

12/ Metronom yerine "süre" yazmayalım.


 

13/ Müzik ve Güzel Sanatlar Hayattır...


 

14 / Müzik Terminolojisinde Birlik Şart. NOKTA