Yavuz Gezer


Kutsim kızıl saçlım-son

Ve Ayşe tatile çıktı...


Ve Ayşe tatile çıktı...

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmün önüne geçmek ve Adada barış ve huzuru temin etmek amacıyla" Ayşe tatile çıksın "parolası ile gerçekleştirilen Kıbrıs Barış harekâtının, "Ayşe tatile çıksın parolası" dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Başbakan Bülent Ecevit'e söylenmiş ve Ayşe ismi Turan GÜNEŞ'in kızı Ayşe Güneş Ayata'dan sembolize edilmiştir. Sayın Ecevit'le, Cenevre Konferansı'nın uzun sürmesi halinde çocuklarının tatile çıkmasını istediği hususunu anlatırken, Sayın Ecevit'in "ben parolayı buldum" Cenevre Konferansı akamete uğrarsa "Ayşe tatile çıksın "de ben anlarım. Böylece parolayı da karara bağladık. (Akın SİMAVİ'nin" Turan Güneş'in siyasal kavgaları: adlı kitabından) EVET AYŞE TATİLE ÇIKTI... Plaj çantasında istedikleri yoktu. Her şey kısıtlıydı fakat inanç, kararlılık vatanseverlik, devlet adamlığı, devlet vardı. DEVLET... Gidenlerin hepsi döndü mü? Tabii ki hayır! Orayı kanlarıyla sulayanlar, şehadete erenler...

Kanatlanıp

Cennetten sofraya gidenler...

İşte onlardan bir yürek, bir can, bir aslan ...TOPÇU ASTEĞMEN MUSTAFA UYGUR.

Birinci harekâtın üçüncü günü (22 Temmuz 1974) kendisine verilen bir görevin ifası esnasında yanında bulunduğu piyade Bölük komutanının yanından ayrılarak, karşısında bulunan Beş parmak Tepelere bayrağımızı dalgalandırmak için ayrılmıştır. Kendisine yapılan bütün İhtar ve ikazlara rağmen kendisini durdurmak mümkün olamamıştır. 22 Temmuz Akşam 17.00 civarında Karmi ormanlarında bulunan Karmi Köyü’nün 200 metre batısındaki Yunan ve Rum gerillaları imha etmek amacıyla girdiği çatışmada, bir grup düşmanı bertaraf etmiş ve bu arada kendisine el bombasıyla saldırılması sonucunda da Asteğmen Mustafa Uygur şehit olmuştur. 2’nci harekatta bu yerler Türk askerleri tarafından kontrol altına alındıktan sonra 23 Kasım 1974 tarihinde, Mücahit Üsteğmen Mahmut Akay tarafından naaşı bulunup boğaz Şehitliği 223 nolu mezara defin edilmiştir.

Beşparmak dağlarının batısına ilk bayrağımızı Şehit Mustafa UYGUR dikmiştir.

Metin DÖKMEN Topçu Yarbay 39 Topçu Alay 2 Topçu Tabur Komutanı Beşparmak dağlarının batısına diktiği bayrakla Kıbrıs'ın Ulubatlı Hasan'ı olan 1947 Elazığ doğumlu Şehit Topçu Asteğmen Mustafa UYGUR Mehmet UYGUR Bey'in oğludur. Kardeşi Ahmet Uygur'un Kıbrıs Şehitliği için maddi ve manevi çabaları her türlü takdirin üzerindedir. Şehit ağabeye yakışan aslan bir vatansever kardeş.

Bir taş koptu yine

Bir volkan oynadı yerinden

Ateş Ateş

Parça parça yayıldı dört bir yana

Yarıldı sanki gökler

Sarsıldı yeniden deniz

Bir ses işitildi ötelerden

VUR!

Ve böyle atıldı ilerilere UYGUR

Genç Teğmen

Aslan Teğmen

Bilmedin korkuyu yaşamı düşünmedin

Atıldın bir anda ön hatlara

Bir kör kurşun

Bir kör gülle aldı götürdü seni

O sonsuz kutsal topraklara.

Unutmayın ki

En tatlı ölümü siz yaşadınız

Bu Ulus yaşadıkça

Unutulmayacak adınız...

Şükrü KACAR

Elazığ eski belediye başkanı

Mustafa UYGUR'un ardından Şiiri...

UNUTULMASIN UNUTTURULMASIN diye başladığım yazımı; Elazığ derneklerinin bundan sonraki Elazığlı değerlerin isimlerinin kitaba alınırken dikkat edilmesi hususuyla, Mustafa UYGUR adına da bir parantez açılmasını kalben temenni ediyorum. TARİHİMİZİ BİLELİM, BAŞKALARININ HAYAL VE HEDEFLERİNİN KÖLESİ YA DA ESİRİ OLMAYALIM.

BU VATAN BİZİM.