Yüksel Durak


GALATASARAY’DAN TEPKİ MİLAT “VAR” - VI

(Adalet Arayışı)


Milat “VAR” başlıklı yazı serimin altıncısını yazmak üzereyken, Galatasaray’ın “Kamuoyu Bildirisi” beni beşinci yazıma götürdü.

16 Ocak tarihli “Adalet ve Erden Timur” başlıklı yazımda görüşlerimi belirtmiş, Kulüpler Birliği, MHK ve Federasyonun dikkatini çekmiş, bir manada göreve çağırmıştım.

Ancak bugüne değin herhangi bir cevap/tepki gelmedi ya da en azından ben görmedim.

2 Şubat 2023 tarihinde oynanan Adana Demirspor-Fenerbahçe maçından sonra yine kıyamet koptu. Fenerbahçe, Adana’da yaşanan puan kaybının nedenini hakem-VAR yönetimi olarak görmüştü ki haksız değildi. Futbol kamuoyunun çok büyük bir kısmı bu maçta hakem-VAR yönetiminin hatalı, hatta çok kötü olduğu konusunda ortak bir kanaate vardı.

Vaka çok ilginçti... Aynı hakem-VAR yönetimi, 23 Ekim 2022 tarihinde oynanan Galatasaray-Alanyaspor maçını da yönetmişti. Hem de ziyadesiyle sorunlu yönetmişti. Şimdi Fenerbahçe’nin gösterdiği tepkinin bir benzerini Galatasaray göstermişti.

Bu durum futbolumuzda yeni bir şey değildi. Yıllardır süregeliyordu ve böyle giderse yıllardır süregidecek... 

Çözüm elbette “Herkes için adalet” ile sağlanabilirdi. Sayın Erden Timur bu çağrıyı basın toplantısında dile getirmişti. O zaman canı yanmayanlar kör ve sağır kalmıştı. Maalesef medya zaten kör ve sağırdı.

 

Sayın Timur’un çağrısını görmezden gelenler, bu defa ellerini taşın altına koymak zorundadır. Bunu futbolumuz ve ülkemiz için yapmak zorundalar. Bu meyanda Galatasaray’ın 3 Şubat tarihli “Kamuoyuna Duyuru” paylaşımı yeni bir fırsattır. Kulüpler, onların birliği, MHK ve federasyon ortak bir çözüm üretmelidir. O zaman futbolumuz kısır ve faydasız çekişmelerden kurtulabilir, taraftara yeni futbol sunulabilir ve yerelden evrensele geçilebilir. O zaman Süper Lig bir marka olabilir. Avrupa’nın 5 büyük ligine altıncı olarak katılabilir. O zaman uluslararası başarılar elde edilebilir. 

Galatasaray bu sezon ikinci defa çağrısını yapmış ve elini taşın altına koymuştur. Şimdi sıra kadim ve ezeli rakipler Beşiktaş ve Fenerbahçe’nindir. 

Fenerbahçe’nin değerli başkanı Sayın Ali Koç ve ekibi ile Beşiktaş’ın değerli başkanı Sayın Ahmet Nur Çebi ve ekibi bunu yapabilecek vizyona ve güce sahiptir.

Bu çözüm “bir” şampiyonluktan çok daha önemlidir. Türk futbolunun lokomotifi 3 büyük kulübümüz için yeni bir şampiyonluk elbette önemlidir ancak istatistiktir. Şampiyonluk kütüğüne bir çentik atmaktır. Oysa 3 büyük kulübümüzün önceliğinde getirilecek olan “Herkes için adalet” tarihtir... tarih yazmaktır. “Herkes için adalet” milat olacaktır.

 

Bunu başarmak mümkün ve hatta çok kolaydır. Herkes için adaleti istemek yeterlidir. Büyük rekabetin yanı sıra 3 kulübümüzün “ezeli ve ebedi dostluğu” hatırlamaları çözümü neredeyse kendiliğinden getirecektir.

Biz, futbolseverler olarak bunu hak ediyoruz. Cumhuriyet’in 100. Yılını kutlayan Türkiye olarak bunu hak ediyoruz.

 

Lütfen...

 

Not: Milat “VAR” yazılarımda, hakem-VAR yönetimlerinde isimlere pek girmiyorum. Zira sorun kişisel değil, kurumsaldır. Sorun sistemdir. Sorun anlayış ve mantalitedir. Sorun kulüp yönetimleridir. Sorun tepede, MHK ve federasyondur. Bu doğrultuda çok zor bir işe başlayan Sayın Başkan Lale Orta’ya başarılar diliyorum. İşi gerçekten çok zordur... ancak “kadın elinin” mucizeler doğurması şaşılası değildir. 

 

Not II: Galatasaray’ın duyurusu; https://twitter.com/GalatasaraySK/status/1621610116003893248?s=20&t=1DSHHxQJt-lIKu04TtyA-Q