Mustafa Yavuz Elbirler


ÇANAKKALE

Çanakkale, Bütün dünya milletlerinin ve onları temsil eden devletlerin, Türk Milletinin, bağımsızlık, vatan, bayrak aşkını, azim ve kararlılığını öğrendiği yerdir.


Çanakkale, Bütün dünya milletlerinin ve onları temsil eden devletlerin, Türk Milletinin, bağımsızlık, vatan, bayrak aşkını, azim ve kararlılığını öğrendiği yerdir.

Çanakkale, Balkan ve 1. dünya savaşlarında, üç kıt ada kahramanca savaşan, Balkanlar da, Yunan, Sırp, Hırvat ve diğerlerince, Arap yarımadasında, din kardeşleri Araplarca, Kafkaslar da, iklim şartlarınca tattığı mağlubiyet acısını bir kenara koyarak, her türlü ve o zamanın en modern savaş makineleri ve yüzbinler ile Osmanlı Türk Devletini tarih sahnesinden silmek, Türk Yurdu Anadolu'yu işgal etmek için gelen emperyalist güçlere, Türk Milletinin asla mağlup edilmeyeceğinin canlar pahasına anlatıldığı yerdir.

Çanakkale, Türkün, Türk'ten başka dostunun olmadığının öğrenildiği yerdir.

Çanakkale de destan yazanlar, bütün cephelerde ve özellikle orada tanıdıkları her rütbeden komutanlarını Anafartalar kahramanı, Sarı Paşa, yani Gazi Mustafa Kemal Paşanın şahsında birleştirmişler, güvenmişler ve inanmışlardır.

Bu inanç ve güven ile Sakarya da bozkırı kanları ile sulamışlar, Dumlupınar da Ağustos başakları misali biçilmeyi göze alarak yeni Türk Devletini, Türkiye Cumhuriyet Devletini kurabilmişlerdir.

Çanakkale ve Milli Mücadele, birbirini tamamlayan, Türk Milletinin binlerce yılda oluşan Milli Karakterinin, en ağır şarlar altında dahi, yenilgiyi, bölünmeyi asla kabul etmeyeceğini, bağımsızlık dışında bir alternatifi olmadığını, zor zamanlarda bir araya gelmeyi, kenetlenmeyi nasıl başardığının içte ve dışta ilanıdır.

Çanakkale, Türk Vatanı Anadolu'nun insanlarının, onurlu, mert ve yürekli, vatan toprağı söz konusu olduğunda canını hiç düşünmeden feda edeceğinin göstergesidir.

Çanakkale, Milli Mücadele öncesi ve Cumhuriyet dönemi, demokratik, ekonomik, sosyal, kültürel kazanımlarımız ile bu kazanımların önüne set çekmek amacıyla girişilen faaliyetler iyi analiz edilmeli. Komplo teorilerine saplanıp kalmak yerine tehdit iyice anlaşılarak anlatılmalı, Milli, Manevi değerlerimiz kullanılmak yerine anlatılmalı öğretilmeli, sosyal adaletten sapılmamalıdır.

Bu vesile, bilinen tarihimizin başlangıcından bugüne, yurt edinmek, yurdu korumak, topraklarımızı ve milletimizi böldürtmemek, Aziz Atatürk ve onun şahsında bütünleşerek canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz