D. Mehmet Doğan


Ögretmenlik Kariyer Sinavi


Öncelikle bu sinava, yonetmeligin çiktigi günden beri adeta bir ögrenci gibi ders çalisarak hazirlanan meslektaslarima zihin açikligi ve basarilar dilerim.

  Bu sinav vesilesi ile bizim memleketimizde uygulanmakta olan  seçme sinavlari hakkinda bir anektodumu paylasmak isterim. 

Tarihini hatirlamiyorum. Katildigim  Bakanlik maarif müfettisligi secme sinavi, mülakat yani sözlü  olarak yapilmisti. Sira bana geldi. Salona girdim. Tek soru soruldu. 

-"Ihaleye fesat karistirma hangi hallerde olur?"
- "Komisyonun tarafsiz davranmayip katilanlardan birine bilgi sizdirmasi..." derken daha cevabi tamamlamadan soruyu soran komisyon üyesi :
-"Tamam beyefendi çikabilirsiniz.. " dedi. 

-"Izin verirseniz birkaç cümle söylemek istiyorum. Dediginiz kanun maddesinin metni, ezberlenmesine gerek olmayan , cep telefonunuzda Google 'a girip  "Devlet Ihale Kanunu" yazip ara butonuna bastiginizda 3 saniyede ekrana gelen bir bilgi. Eger izin verseydiniz hangi ilde özel egitimle ilgili bir kurumda devletin nasil dolandirildigini,  özel bir kursta hurda motosiklet gösterilerek yüzlerce ehliyetin nasil verilerek haksiz kazanç saglandigini, resmi bir kurum mudiresinin ilin üst düzey bir yöneticisi ile gayri ahlaki iliskilerinden destek alarak  kurumda adeta nasil terör estirdigini,  engelli bir ögretmenin malulen emekli olmasi gerekirken  sevkedilmeyip ögrencilerin nasil magdur edildigini özetlemek isterdim. Flas bellekten raporunu kisaca 
sunmak  isterdim. 

Buna benzer daha pekçok konuda gelen baski ve tehditlere ragmen ilgililer hakkinda gerekli teklifleri yaparak kamu yararini gözettigimi, bunlarin kayitlari ve tanigi durumunda olanlarin bilgilerini sunmak isterdim. 

 Egitim sisteminin sorunlari ve cozum onerileri hakkinda yazdigim makaleler, verdigim kurslar  hakkinda bilgi ve  belgeleri paylasmak beni mutlu ederdi . 
 Kisacasi hafizlik yönümün degil calisma basarimin olculmesini talep ederdim" dedim. 

 Aldigim cevap su oldu:
-"Sayin müfettisim yasiniz 60'a yakin. Biraz da dinlenin artik. Torunlariniza zaman ayirin. Onlari sevin" dedi.

- " Adaletinize hayran kaldim(!). Bekri Mustafa gibi, bir gun bir mevtaya  rastlarsam kulagina egilir, milli egitim hakkinda  sizlerin durumundan bahsederim" dedim. 

Bu sinavi ögrencilerden, velilerden,  zumresinden yöneticilerinden objektif  bilgi toplayarak ve ogretmenin kendisini ifade edebilecegi  bir portfolyo dosyasina bakarak degerlendirse idik, hem adil bir secme olurdu. Hem de ögretmenler   calismalarinda bu kriterleri  göz önünde bulundurur,  boylece sisteme olumlu bir katki da saglanirdi. 

Hangi otobüs firmasi idi hatirlamiyorum. Yillar once sehirler arasi seyahat ederken önümüze bir otomobil geçti. Icinden birisi el isareti yaparak otobüsü durdurdu.  Soföre kendini tanitip otobüse bindi. Soför ve muavini asagiya indirdi.  Kendisinin, firmanin denetçisi oldugunu belirttikten sonra
- "Soför ve muavinden sikayeti olan var mi?" diye sordu. 
Birileri bir seyler söyledi. Not aldilar. Biz yola devam ettik. Ancak hizmetin kalitesi degisti. 

Bu tür çalismalari planlamak ve uygulamak çaba ister. Zaman ister. Kisacasi UZMANLIK ister. 

Soru bankasindan bir komisyon marifetiyle belli sayida soru seç. Kitap bastir. Cevaplari optik  okuyucu okusun.  Bu is bu kadar basit (!) 
KPSS, ÖYS,OKS,... adlari yiprandikça degistirilirse de degismeyen bir sey var. Hakkaniyetli degil. 

Atalarimiz ne demis?
-" Benim oglum bina okur.
 Döner döner gene okur"