Raziye Gök Aktaş


Zor Durumdaki Mükellefe 18 Ay Dayatması

Zor Durumdaki Mükellefe 18 Ay Dayatması


17/11/2020 Tarihli 31307 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş 7256 sayılı yasa ile özellikle Küçük Esnaf ve Kobiler bağlamında özetlemek gerekirse,

31/08/2020 tarihi itibari ile Vergi, SGK, Oda, KOSGEB, Emlak vergisi,  Tarım Kooperatif kredileri, tarım sigortası prim borçları ….. için ilgili kuruma 31/12/2020 tarihi sonuna kadar yüz yüze veya internet üzerinden müracaat edilmesi durumunda borç tutarı bir ay arayla 18 eşit taksitte ödenmek üzere yapılandırma planı çıkarılıyor.

Eğer ki, bir önceki yapılandırma yasası olan 7143 sayılı yasa kapsamında bir müracaatınız var ise, devam eden taksitli borçlarınız 7256 sayılı yasa kapsamına dahil edilebiliyor.

SGK prim borçlarının ilk taksit ödeme tarihi; Şubat 2021 ayının son günü olmakla diğer borçlarda Ocak 2021 ayının son günüdür.

Malum ki, yoğun sayıdaki Küçük Esnaf ve Kobiler, vergi borçlusu, SGK borçlusu, kredi borçlusu, icra borçlusu, kira, elektrik, su borçlusu.

Peki dünyanın gündemi olan Pandemi süreci ile sektörler açısından durum ne oldu;

11 Mart 2020 tarihinde ilan edilen pandemi ile bir çok sektör, (kuaför, kantinci, servisçi, kafe işletmesi, kıraathaneler, AVM’ler, okullar. ..) belirli dönemlerde sağlık tedbiri bağlamında ya tam kapatıldı yada açık saatleri belli saat dilimleri ile sınırlandırıldı. Bu sınırlandırma ile sektörler cirosuz kaldı. Yani, işveren kazanç elde edemedi.

Kısa bir sınırlandırmadan sonra açılmış olan turizm sektörünün de faaliyet gelirlerinde yeterli ciro sağlayamadığı da aşikardır.

Hükümet bu noktada ne yaptı derseniz SGK’lı olan çalışana Kısa çalışma ödeneği (asgari ücretliye 1.752-TL)  ve ücretsiz izin (günlük: 39,24TL (damga vergisi hariç)) nakdi ödenek verdi.

İşverene ise; 25 bin TL banka kredisi verileceğini duyurdu.

Bir çok küçük esnaf, kobi kredi çekmek için banka yolunu tuttu. Ancak, esnafın kredi müracaatı E hacizli, icra borçlusu, kredi puanı düşük, gibi gerekçelerle red edildi. Kredisi onaylanmış esnaf ise, çektiği kredi tutarından bir kısmını öncesinde çektiği kredi borcunu kapatmak için kullandı. Şu günlerde de esnaf çektiği kredi borcunu nasıl ödeyeceğini düşünmektedir.

Elbette herkes tarafından kabul edilir ki öncelik sağlıktır.

Fakat, boğazına kadar borçlu mükellef defalarca yapılandırma çıkarılmış olsa da yapılandırmasını mecburen ihlal durumuna düşürecektir.

Kaldı ki, daha 17/11/2020 de CB pandemi nedeniyle yeni kısıtlamalar getirildiğini duyurmuştur. Pandemi sürecinin ne zaman son bulacağı noktasında kesin bir hükme varılamamaktadır. Bu durum anlaşılabilir. Ama, mükellef cirosuz/kazançsız durumdadır evine götüreceği ekmeğini kazandığı kazanç kapısı kapalıdır. Bu durumdaki mükellefin borcunu en fazla 18 eşit taksitte ödeme dayatması anlaşılamaz.

Önceki, yapılandırmalar döneminde dünya meselesi olan pandemi gibi bir süreç yoktu. O dönemde taksit sayısı makul ve anlaşılırdı.

Mükellefin borcunu ödeme kolaylığı sağlanacak ise,  7256 sy da düzeltmeye gidilmeli ve en fazla 18 taksit olan yapılandırma taksit sayısı en az 48 taksite çıkarılmalı ve ilk ödeme tarihleri Temmuz 2021- Ağustos 2021 olmalıdır.

Ayrıca, Ülke ekonomisinin durumu bağlamında Sayın Cumhurbaşkanı “acı reçete“ açıklanacağını duyurmuştu. Bu duyuru ekonomistlerce yeni vergiler, yeni primler yüklenecek anlamı taşımakta diye yorumlanmaktadır.

Ancak, eko hastalık vatandaşın türettiği bir hastalık değil iken, acı reçete neden vatandaşa kesilecektir.

Acı reçeteler ile vatandaşın yükü arttırılmadan hali hazır yükünün hafifletilmesi gerekmektedir.