Ahmet Zeki


Yazlık Kıyafetler ve Beden Dili (3)

Yazlık Kıyafetler ve Beden Dili (3)


AĞZINI AÇMADAN KONUŞMAK

ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama, 2014 yılında,Ağustos ayının 28. günü öğle vaktine doğru bir basın toplantısı düzenledi. Gündem yoğundu: Dünya siyasetine dair çok önemli açıklamalar yapması bekleniyordu. 

Türlü hengâmeyle beyanat vermek için kürsüye geldiğinde büyük bir şaşkınlık yaşandı. Basın mensupları daha önce hiç olmadık biçimde fotoğraf çekmeye başlamıştı. Kimi kürsüye iyice yaklaşarak yakın plan çekim yapmakta, kimi ise, bu anı en iyi şekilde belgelendirmek için sadece kürsünün değil Obama’nın boydan fotoğrafını da çekmek için gayret sarfetmekteydi.Ortada garip olan bir şey vardı. 

Bütün basın mensuplarını hayrete düşüren şey neydi?Ne olmuştu da herkes olağanüstü bir biçimde hareketlenmişti?Obama daha ağzını açmadan alışılmadık olan bir şey yaşanmış olmalıydı!ABD Başkanı ağzını açmamıştı ama konuşuyordu …


***

***


Evet, doğru; alışılmadık bir şey yaşanıyordu. Basın toplantısında, alışılmadık şekilde “ilk defa” olan şey, Obama’nın kıyafeti idi. ABD Başkanı olarak ilk defa “açık renk” bir takım elbise giyerek basının huzuruna çıkmıştı. Sadece basının değil, bütün dünyanın muhatabı olmuştu. 

Basın toplantısını canlı olarak izleyen Amerikalıların daha önce siyah, lacivert takım elbiselerle gördükleri Başkan, bu defa açık hem de oldukça açık renk bir elbiseyle karşılarında idi. Herkes hayretler içindeydi. 
Amerikan toplumu, bürokrasisi, basını, …buna alışık değildi. 


***

***


Basın toplantısından sonra Obama’nın kıyafeti eleştirilmeye başlandı. Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı,böyle bir elbiseyle beyanat vermemeliydi.

Bütün gazeteler Obama’yı eleştiren manşetlerle çıktı.Los Angeles Times, “Obama, açık renk takım elbise giydi, internet kullanıcıları çıldırdı” diye yazdı. 
Gazeteciler, Obama’nın bu kıyafetiyle “yanlışmesaj” verdiğini düşünmekteydiler. 

Bir gazeteci; biz başkanımızı “koyu renk” elbiselerle “koyu kırmızı” bir kravat ve “bembeyaz” bir gömlekle görmeye alışkınız. Bu kadar açık renk bir elbisenin sadece Obama’nın kişiliği için değil,Birleşik Devletler adına da “Ben güçlüyüm” diye bağırmadığını yazdı.
Halbuki Başkan, kıyafetiyle bile “Ben güçlüyüm! Biz güçlüyüz!” diye haykırmalıydı.

Bir ABD Başkanı’nın, sadece kendi halkının değil, bütün dünyanın önüne açık renk bir takım elbiseyle çıkıp çıkamayacağı tartışılmaya başlandı.

Artık Obama’nın “ne dediğinin” ve “ne diyeceğinin” hiçbir önemi kalmamıştı. Bütün dikkatler ABD Başkanı’nın nasıl giyineceği üzerine toplanmıştı.

Başkan’ın giydiği elbisenin rengi, görüntüyü bozan (imaj kırıcı) bir renk olarak bulunuyordu. Görüntübozulmuştu ...

Bir internet sitesi, Obama’nın elbise seçimini “ilginç” bularak 'Başkan’ın yaptıklarını hiçbirimizin mazur görmesine imkân yok' diye başlık açtı. Bunun bir “zayıflık” olduğu, “ciddiyet eksikliği'ni gösterdiğini bu sebeple “birçok insanı şok ettiği” yorumları yapıldı.

Beyaz gömlek ve kırmızı kravatlı koyu renkli bir takımelbiseden başka her şeyin bir tür “estetik sapkınlık” olduğu yazıldı.


*** 


***


Trump’ın elbiseleri dikkat çekici değil mi? “Koyu renk takım elbise” giyen Sayın Başkan’ın bir bildiği olsa gerek.

Plan, program, ciddiyet, otorite, rengin hükümranlığı …