Veyis Güngör


Hollanda siyasi partilerinin yaz okulları

Hollanda siyasi partilerinin yaz okulları


Yaz okulları, eğitim ve ö?retim faaliyetinin önemli bir parçasıdır. Yaz okulları bir çok uluslararası kuruluşun önemli bir etkinlikleri arasında yer alır. Siyasi partilerinde yaz okulları programları var. Hatta Hollanda?da bu bir gelenektir. Bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Hollanda siyasi partileride her yaz gençler için e?itim kampları ve programları hayata geçirirler. Bu yaz, sol ve sağ partiler en az üç haftalık olmak üzere gençler için sıkı bir eğitim programı uyguladılar.

Günlük Trouw gazetesinden Wilma Kieskamp, çeşitli siyasi partilerin yaz okulu programlarını ziyaret etmiş. Kieskamp'ın söyleşilerinden gençlerin siyasi partilerin yaz okullarında hangi konuları ele aldıklarını, partilerin hangi konulara önem verdiklerini de öğreniyoruz. Kieskamp, 'eski bir gelenek yaşatılıyor' başlığı ile gençlerin orman içindeki yaz okulları programlarındaki tecrübelerini yansıtmış.

Öyleki, siyasi partilerin yaz okulları Hollanda'da bir gelenek ve fenomen. Bu gelenek İkinci Dünya Savaşı öncesi özellikle sosyal ve hristiyan demokratlar arasında yaygınmış. Siyasete ilgi duyan gençler, yaz aylarında orman içindeki sosyal tesislere alınır ve değişik konular üzerine eğitimden geçirilirlermiş. Günümüzde bu geleneği, sol yaz okulları çerçevesinde PvdA, SP ve Yeşil Sol partileri tarafından yapılıyor. Liberal gelenek ise D66 tarafından uygulanıyor. Aşırı sağ ve ırkçı........