Yüksel Durak yazdı; HAKSIZ REKABET “Artık o bir El Turco”

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 2. HAFTA (18-21 Ağustos 2023)

Spor 23.08.2023 08:11:00 0
Yüksel Durak yazdı; HAKSIZ REKABET “Artık o bir El Turco”

Mauro Emanuel Icardi Rivero… Arjantinli bu lig için kesinlikle bir haksız rekabet. Rekabet Kurumu acilen bu işe el atmalı.

Icardi aslında günümüz futbolunda da dünya standardında bir santrfor. Bu mevkide kimler var? Erling Haaland, Harry Kane, Robert Lewandowski… Biraz daha zorlarsak Olivier Giroud Karim Benzema.

Yönetimin hakkını teslim etmekle birlikte Icardi Allah’ın bir lütfu olmalı Galatasaray’a ve futbolseverlere.

Ve o artık bizden biri… Bu nedenle ona “El Turco” demekte bir sakınca görmüyorum.

 

Pendik, Beşiktaş karşısında haftanın sürprizine imza atarken sezona havalı bir başlangıç yapan Fenerbahçe ikide ikiyle liderlik koltuğuna oturdu.

 

Avrupa’da temsilcilerimizin dörtte dört ile devam etmesi haftanın sevindirici olaylarının başında geldi şüphesiz. 

 

KUPA AVRUPASI

 

15 Ağustos 2023… GS, İcardi’nin golüyle Olimpija Ljubljana’yı 1-0 yenerek play-off’a kaldı. Rakip Norveç’ten Molde…

Torreira’nın 64. dakikada gördüğü kırmızı kart can sıkıcı oldu.   

Maçı rakip yarı sahada oynayacağını düşünen Okan Buruk, ikinci yarıda İcardi’nin yanına Bakambu, Zaha ve Halil Dervişoğlu’nu da sürerek 4 forvetle oynamak istedi. Bu planı kırmızı kart bozdu.

 

GS, bu maçta iyi bir performans ortaya koyan Kaan Ayhan’ın 11’e girmesiyle Kaan Ayhan-Nelson-Abdülkerim Bardakçı ile 3’lü oynamaz mı sorusu aklıma geldi. Bu maçın en iyisi Boey ve Angelino da kanatlarda çok iyi olabilir. 

 

17 Ağustos 2023… Fenerbahçe Maribor deplasmanından da 3-0’lık galibiyetle döndü. Maç, tribünlerde çıkan olaylar sebebiyle yarım saatten fazla uzadı. Güvenliği sağlayamayan Maribor, çareyi FB taraftarını stattan çıkarmakta buldu. Bu pek adil bir karar değildi.

Beşiktaş Aboubakar ile Neftçi Bakü’yü 2-1 ile geçerken Adana Demirspor Osijek’e 3-2 kaybetti fakat turu geçti.

 

4 temsilcimiz de play-off’a kaldı. Rakipler;

Galatasaray-Molde (Norveç)

Fenerbahçe-Twente (Hollanda) 

Beşiktaş-Dinamo Kiev (Ukrayna)   

Adana Demirspor-Genk (Belçika) oldu.

 

18.08.2023/Cuma

İSTANBULSPOR AŞ-MONDİHOME KAYSERİSPOR: 1-1

Goller: İbrahim Yılmaz (81’)/Thiam (77’)

 

Konuk takım üstün oynadığı ilk yarıda pozisyon bulmasına karşın gol atamadı. Savunmadaki İstanbul iki tehlikeli atağını bu yarının sonunda yapabildi.

Kayseri ikinci yarıda da daha etkin olan taraftı. Ancak golü duran topta Thiam’ın kafa şutuyla atabildi. 

O ana değin durgun olan İstanbul çok çabuk bir şekilde gole cevap verdi. Ethemi’nin asistinde İbrahim Yılmaz topukla şık bir gol attı.

 

BITEXEN ANTALYASPOR-TÜMOSAN KONYASPOR: 1-1

Goller: Güray Vural (87’)/Çikalleshi (P-60’)

 

Denk kuvvetlerin maçı oldu. Futbolseverler için yeterince gol pozisyonu vardı fakat tabela 1-1’de kaldı. 

Ev sahibi daha dazla topa sahip olup daha fazla şut attı ancak konuk takım etkinlikte rakibinden aşağı kalmadı. Antalya 4 isabetli şut atarken Konya 3 isabetle cevap verdi.

Konya golü penaltıdan bulurken Güray Vural şık bir vuruşla takımına 1 puanı getiren golü attı.

 

19.08.2023/Cumartesi

ÇAYKUR RİZESPOR AŞ-CORENDON ALANYASPOR: 0-0

 

Alanya’nın daha iyi başladığı maçta Rize çabuk toparladı. Karşılıklı ataklar ve pozisyonlarla geçen maçta gol olmadı.

Rize’de Benhur Keser dikkat çekerken Alanya’da Kaleci Ertuğrul Taşkıran iyi bir performans gösterdi.

67. dakikada VAR’dan gelen doğru müdahale ile Oğuz Aydın kırmızı kart gördü ve Alanya maçı 10 kişi tamamladı.

Hakem Yiğit Arslan, iyi niyetine karşın maç içinde hatalı kararlar verdi. 

 

ATAKAŞ HATAYSPOR-KASIMPAŞA AŞ: 0-0

 

Hatay maça “Unutmayacağız” pankartıyla çıktı. 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden insanlar ve sporcular anıldı. 4. dakika 17. saniyede sahaya karanfiller atıldı.

 

İlk haftanın flaş takımı lider Hatay, evinde hiç ummadığı kadar sert bir rakip buldu. Konuk olduğu bu maçta Paşa daha iyi bir görüntü sergiledi.

 

Haris Hajradinovic’in 42. dakikada korner atışında topu doğrudan kaleye gönderdi. Top uzak direğe çarptı, böylece müthiş bir gol kaçmış oldu.

GOLCÜ İŞBAŞINDA…

GALATASARAY AŞ-TRABZONSPOR AŞ: 2-0

Goller: Icardi (23’, 90+3’)

 

Galatasaray maça çok istekli ve önde müthiş bir baskıyla başladı. Bu baskı daha 5. dakikada Jose Angel Esmoris Tasende, bilinen adıyla Angelino’ya Süper Ligde ilk gol fırsatını verdi fakat Trabzon defansı topu kornere attı. Hakem bu açık korneri göremedi.

 

GS’nin 20-23 arası Boey ve Nelson ile iki penaltı beklentisi oldu. Boey’in pozisyonunda Trezeguet’in dirseği Kamerunlu Fransız’ın yüzüne geliyordu fakat hakem ve VAR pozisyonda kusur görmedi. 

Baskının önemli isimlerinden biri olan Oliveira, Abdülkadir Ömür’den aldığı topla tehlikeli bir atak başlatmıştı. İkinci baskısında (Bakasetas’a) top Kerem Aktürkoğlu’na geldi. Aktürkoğlu, demarke Trabzon defansının arasından topu Icardi’ye gönderdi. Golcü çok şık bir dokunuşla kaleci Uğurcan Çakır’ı avladı.  Dakika 23: 1-0

 

GS, 35. dakikadan sonra vitesi düşürünce konuk takım topla oynamaya başladı fakat etkili olamadı.

 

İkinci yarı da ilk yarının bir kopyası oldu. Ancak bu defa konuk takım rakip sahaya 80. dakikadan sonra gelebildi, yine etkili olamadı.

 

61’de Mertens penaltı bekledi. Pozisyonun devamında Icardi topu kaleye gönderdi fakat defans ayak koyarak kornere çeldi. Hakem bu açık korneri de göremedi. Bu Icardi’ye bir sarı karta mal oldu.

65’te Yunus Akgün ve Mertens ve daha sonra Bakambu net fırsatları harcadı. 

 

İCARDİ DE KAÇIRIRMIŞ… 85’te Bakambu’nun pasında Icardi Uğurcan Çakır ile karşı karşıya kaldı fakat bu defa topu auta vurdu.

90+3’… Kaan Ayhan nefis kesti, Icardi muhteşem vurdu: 2-0

Cimbom golcüsüyle 3 puanı hanesine yazdı.

Bu arada 2 gol atan Icardi, derbilerde attığı 8 golle Gheorghe Hagi'ye ait olan Galatasaray formasıyla Süper Lig'de en çok derbi golü atan yabancı oyuncu rekorunu egale etti. Şüphesiz Arjantinli bu rekoru çok geliştirecektir.

 

Maçın yıldızı şüphesiz Icardi oldu. Oliveira hırs ve enerjisiyle dikkat çekerken Barış Alper Yılmaz ve Mertens arkadaşlarından bir adım geri kaldı.

Trabzon’da Abdülkadir Ömür ve hücumcular çok etkisizdi. Orta saha da yeterli performans gösteremedi. Defans oyuncuları ve kaleci ellerinden geldiğince direndi.

 

HAKEM-VAR… İyi bir yönetim olmadı. Atilla Karaoğlan maça pek rahat başlamadı. Bir kaza olmadan maç bir an önce bitsin ister gibiydi. Ancak özellikle ikili mücadelelerde hatadan daha çok farklı değerlendirmeler dikkat ve tepki çekti. Müthiş bir “standartsızlığı” vardı hakemin.

İkinci yarı Atilla Karaoğlan kontrolü de hepten kaybetti. Bu durum GS’li oyuncularda ve seyircide gerginliğe neden oldu. 

Sonlara doğru hakem, sarı kırmızlı futbolcuların her temasına faul çaldı. Adeta dokunmalarına bile tahammül edemedi. Deplasman takımı lehine takdirde bir rekor kırılmış olabilir.

Nitekim faul istatistiğinde Trabzon’un 7 faulüne karşın GS’nin 21 faulü vardı. Trabzon 3 sarı görürken GS 4 sarı kart gördü.

 

Hakem ve VAR açısından talihsiz ve kötü bir maç oldu, hakem yönetimi sınıfta kaldı. Hakem yönetiminin, MHK’nin ve federasyonun en büyük şansı maçı GS’nin kazanması oldu.

 

TEPKİ… Maçın kazanılmasına rağmen bir de sarı kart gören Okan Buruk tepki gösterdi. 

Başkan Dursun Özbek, maç sonrası açıklamasında, gazetecilerin sorularına rağmen Atilla Karaoğlan’dan ve hakem yönetiminden başka bir şey konuşmadı. 

“… hakemler de iyi olmalı…” 

Icardi… Müthiş golcülüğünün yanı sıra önde müthiş bir baskı kurduğunu söylememek haksızlık olur. Bununla birlikte tam bir fair-play ve çok temiz oynuyor. Ancak bu adam bile hakemden saçma bir sarı kart görüyor. Buna rağmen maç sonu röportajında nazikçe eleştiriyor hakemi.

 

BU MAÇ KARAKOLDA BİTMEDİYSE… Hakem yönetiminin bu derece kötü olmasına karşın bu maç bittiyse sebebi, sahadaki bütün futbolcuların iyi niyetidir. 

SONUÇ… Son şampiyon Galatasaray ve golcüsü, evinde tam bir gövde gösterisi yaptı ve ligin en iddialı takımlarından biri olduğunu gösterdi.

Hiçbir varlık gösteremeyen Trabzon için bu maç ezici oldu. Bordo mavililerin acilen toparlanması gerekiyor. 

 

HAKİM ZİYECH Ali Sami Yen Spor Kompleksi Rams Stadında… Maç sonrası tribünde taraftarların arasında 3’lü çektirmesi çok hoştu.

 

20.08.2023/Pazar

RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ-VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK: 0-2

Goller: Mendes (6’), Muhammed Şengezer (KK-30’)

 

Karagümrük çok iyi başladığı maçta ilk yarıda bulduğu gollerle maçı kazandı. Ev sahibi, ligin en hazır olmayan takımı görüntüsünü geçen hafta da vermişti. Bu hafta daha da kötüydü.

80’den sonra biraz Serdar Gürler ve Piatek ile rakip kaleyi zorladılar fakat “gümrükten” geçemediler.

 

YİNE PENDİK, YİNE SÜRPRİZ

BEŞİKTAŞ AŞ-PENDİKSPOR FUTBOL AŞ: 1-1

Goller: Colley (12’)/O. Romero (P-90+4’)

 

Beşiktaş, duran topta erken bir gol bulduktan oyunun kontrolünü tamamen ele aldı fakat tempo çok düşük kaldı. İlk yarıda Pendik rakip sahaya geçemezken ev sahibi de üretkenlikten uzaktı. Fazlasıyla sıkıcı geçen ilk yarıda konuk takım bu lig için çok hafif göründü.

BİR ADAM… Oscar Romero. Osman Özköylü ikinci devreye Paraguaylı ile başladı. Romero müthiş bir oyunla takımını ileri taşıdı, Pendik Beşiktaş ceza sahasında görünmeye başladı. Ancak pozisyon üretmekte çok zorlandılar. 

Ardından çok etkisiz kalan Halil Akbunar ve Eze değişikliğini yaptı Osman Hoca. Oyuna giren Thuram’ın Romero ile uyumu Beşiktaş kalesinde tehlikeler oluşturdu. 

 

Şenol Güneş, biraz da tempoyu yükseltmek için olsa gerek sahaya Rashica, Oxlade Chamberlain ve ardından Rebic’i sahaya sürdü. Beşiktaş yeniden oyun üstünlüğünü ele aldı, birkaç pozisyon üretti.

58’de Kaleci Mert Günok, Muleka ve Aboubakar net bir pozisyon buldular fakat Erdem Canpolat Kamerunluya izin vermedi.

77. dakikada Colley topu ikinci kez filelerle buluşturdu fakat gol geçerli sayılmadı. Hakem yönetimine göre Masuaku’nun korner atışında top aut çizgisini geçmişti. Ancak elde net bir görüntü yoktu. Beşiktaş yönetimi bu iptali, “emek hırsızlığı” olarak yorumladı.

 

4 dakika olarak ilave edilen süre gösterildiğinde 90+1. dakika oynanıyordu. Thuram Masuaku mücadelesinde Thuram yerde kaldı. Hakem Kadir Sağlam, VAR ikazıyla pozisyonu izledi ve penaltı kararı verdi. Maçın yıldızı ve haftanın yıldız adaylarından biri olan Romero penaltıyı gole çevirdi.

 

Hemen sonrasında ev sahibi uzun toplarla Pendik kalesine gitti, iki de tehlike oluşturdu fakat gol atamadı. Beşiktaş mutlak favori çıktığı maçta çok değerli 2 puanı kaybetti. Aboubakar ve Fernandes’in etkisiz kaldığı maçta pozisyon üretmekte çok zorlandı. Fakat temponun bu derece düşük kalması Beşiktaş adına düşündürücüydü. Rebic ve Rashica’nın faydalı olacağı görüldü.

 

Hatay maçı ve bu maçın 45 dakikasında yetersiz bir görüntü veren Pendik’te Romero dengeleri değiştirebilir.

 

Beşiktaş yönetimi hakem-VAR yönetimine çok sert tepki verirken Şenol Hoca kendine has üslupla konuştu.

Güneş: Hakemlerle ilgili konuşmaya gerek yok. Konuşursak ağır oluyor, gerek yok. Autsa, gol değil. Aut değilse, o zaman bilmiyorum. Hakem bir karar verdiğine göre, herhalde görmüş de vermiştir. 

 

Romero’nun oyunu kadar maç yorumu da iyi ve gerçekçiydi: Bugün şans bizden yanaydı… 

 

GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ-EMS YAPI SİVASSPOR: 1-3

Goller: Furkan Soyalp (50’)/Samu Saiz (12’), Caner Osmanpaşa (44’), Rodrigues (84’)

 

Sivas nefis bir ilk yarı oynadı ve skoru 2-0’a getirdi. İkinci yarı ev sahibi gemileri yaktı, oyunu Sivas sahasına yıktı. Attıkları golden sonra yeterince pozisyona girmeyi de başardılar. Bu bölümde Kaleci Ali Şaşal Vural kritik kurtarışlarıyla ikinci gole izin vermedi. 

 

 

21.08.2023/Pazartesi

MKE ANKARAGÜCÜ-YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ: 1-1

Goller: Efkan Bekiroğlu (42’)/Niang (P-26’)

 

Adana Demirspor beklenildiği gibi hızlı ve atak bir oyunla başladı. Pozisyonlar buldu. Ankaragücü defansının neden olduğu sakar bir penaltıyla da öne geçti. Bundan sonrası konuk takım için daha kolay olmalıydı. Gol için yüklenecek Ankaragücü defansının arkasında derin boşluklar bulabilirlerdi. Olmadı. Beklediklerinden sağlam bir rakip vardı karşılarında.

 

Ev sahibi golden sonra önce dengeyi kurdu, ardından atak üstünlüğünü ele aldı. Özellikle Renoldo Cephas kanadından müthiş hücumlar yaptı. Jamaikalı etkili bir oyun oynadı.

Gol yeni transfer Efkan Bekiroğlu’ndan geldi, devre 1-1 bitti.

Bekiroğlu Ankaragücü’ne çok yakıştı doğrusu.

 

İkinci devre karşılıklı ataklar ve pozisyonlarla geçti. Mavi Şimşeklerin sükseli transferi Portekizli Nani, ADS’de ilk golüne yaklaştı ancak Kaleci Rafal Gikiewicz izin vermedi.

 

Başkent seyircisi seyir zevki yüksek bir maç seyretti…

 

YENİDEN CENGİZ-DZEKO

YILPORT SAMSUNSPOR-FENERBAHÇE AŞ: 0-2

Goller: Dzeko (62’), Szymanski (90+8’)

 

Ligin yenilerinden Samsun, sezona havalı bir başlangıç yapan Fenerbahçe’yi konuk ettiği maçta öncelikle 1 puanı hedeflemişti. Bunun için, TD Hüseyin Eroğlu’nun söylediği gibi Cengiz Ünder-Dzeko bağlantısını keseceklerdi. 

İlk yarıda Samsun başardı ve devre 0-0 bitti. Üstelik pozisyon üretmeyi de başardı. Laura daha etkili ya da gününde olsaydı gol atabilirlerdi.

 

İlk yarıda Fenerbahçe, belki de yoğun maç trafiği nedeniyle fazla etkili olamadı. Tadic ve Dzeko etkisiz kalırken ilk maçında Cengiz Ünder henüz hazır değildi.

Bu yarıda öne çıkan oyuncular İsmail Yüksek ve yeni transfer Brezilyalı Fred oldu. Fred rakip kaleyi zorlayan adamdı.

 

İkinci yarıya daha etkili başladılar. Roma’dan birbirini çok iyi tanıyan Cengiz Ünder-Dzeko işbirliğinde gol geldi. Gole Samsun defansı ve Alim Öztürk faul itirazı yaptı. Dzeko’nun ellerini sırtında hisseden Alim Öztürk faul istedi ama vücut dilinden faule kendisinin de inanmadığı belliydi.

Sonrasında konuk takım gole daha yakın olan taraftı. Olmadı. Maç 1-0’a bağlanmış görünürken İrfan Can Kahveci’nin pasını şık bir vuruşla gole çeviren Polonyalı Szymanski skoru belirledi: 2-0

 

Hakem Volkan Bayarslan ve VAR idare etti. Dzeko’nun golünde doğru kararı verdi.

İptal edilen golde “atak başlangıç fazı” ve “baskı altında top çıkarma” faktörlerinden dolayı sübjektif bir karar söz konusuydu ki yorumlarda iptali doğru bulanlar olduğu gibi yanlış olduğunu söyleyenler de vardı. Takdir hakkı demek gereken bir pozisyondu. 

Maçta fazla zorlanmayan Volkan Bayarslan’ın en büyük hatası İsmail Şimşek’in “dövülmesine” kayıtsız kalması oldu. Hakemlerimiz sürekli ve sert faullerde daha dikkatli olmalı.   

 

 

Haftanın Maçı

GS-Trabzon (2-0)

Haftanın Heyecanlı Maçı

Ankaragücü-ADS (1-1)

Haftanın Takımı

Galatasaray

Haftanın Futbolcusu

Icardi (GS)

Haftanın Performansları

Boey-Oliveira-kısa süre almasına rağmen Kaan Ayhan (GS), Romero (Pendik), Renoldo (Ankaragücü), Fred-İsmail Şimşek (FB), Benhur Keser (Rize) 

Haftanın Golü

Icardi (GS, ikinci gol)

Güzel Goller

İbrahim Yılmaz (İstanbul), Samu Saiz (Sivas)

Haftanın Asisti

-

Haftanın Pozisyonu

Haris Hajradinovic’in (Kasımpaşa) kornerinde topun direkten dönmesi.

Maçlarda iki topun patlaması

Haftanın Talihsizi

Angelino (GS), ilk golüne ve ilk asistine çok yaklaştı ama olmadı.

Haftanın Kötüsü

Hakem Atilla Karaoğlan ve VAR

Haftanın Güzeli

Sarı-kırmızılıların başarılı futbolcusu Kerem Aktürkoğlu mücadelenin seremonisine, Hakan-Derya Balta çiftinin evlat edindiği depremzede Hilal Bilge ile çıktı. Hilal'in İstiklal Marşı okunurken ayağa kalması ise herkesi duygulandırdı.

Haftanın Söylemi

“… hakemler de iyi olmalı…” (Icardi-GS)

 

GÖZE TAKILANLAR

 

*Icardi kaldığı yerden devam etmedi, üstüne koyarak başladı.

*Futbolcuların iyi niyetine karşın hakem performansları iç açıcı olmadı. Ya hazır değiller ya formsuz ya da kafalarda başka şeyler var.

*Futbolcuların saha içinde bu kadar dayak yemesine hakemler dur demeli. Bu haftaki örnek İsmail Şimşek ve Torreira.

*Bazı futbolcular ve takımlar hazır değil, tamam. Ancak hakemlerin hazır olmaması ilginç… Bunlarla birlikte futbol topları da sezona hazır değilmiş. Bu hafta iki maçta top patladı. 

 


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °