Türktekin; “yüreğimizdeki Cumhuriyet coşkusu sel olup sokaklara taştı”

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Avukat Meryem Türktekin Cumhuriyet’in ilan edilişinin 100. Yılı nedeniyle Enpolitik’te kaleme aldığı yazısında “yüreğimizdeki Cumhuriyet coşkusu sel olup sokaklara taştı” dedi.

Güncel 30.10.2023 19:45:00 0
Türktekin; “yüreğimizdeki Cumhuriyet coşkusu sel olup sokaklara taştı”

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Avukat Meryem Türktekin Filistin’de yaşanan insanlık dramı nedeniyle "Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi" yönünde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada çıkan bazı haberlere inat Türk milletinin yüreğindeki Cumhuriyet Bayramı coşkusunun tüm hafta boyunca adeta sel olup sokaklara taştığını kaydetti.

HİÇ BİR ŞEY BİZİ CUMHURİYETİ KUTLAMAKTAN ALIKOYAMAZ

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 10. yıl Nutkunda belirttiği gibi, ulusumuzun en büyük bayramıdır bugün!” diyen Türktekin,  “Değil bir asır, bin asır geçse de bizi hiçbir şeyin kutlamaktan alıkoyamayacağı kadar önemli bir gündür bugün…” ifadesinde bulundu.

CUMHURİYET SONSUZA KADAR PAYİDAR KALACAK

Türktekin sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye Cumhuriyeti çekilen birçok acının sonucunda kurulmuştur. Kurulması kolay olmadığı gibi, 100 yıldır korunması da kolay olmamıştır. Cumhuriyetimizin sonsuza dek payidar kalmasını sağlamak için hepimizin itina ve gayret göstermesi, yapılan fedakârlıkların ve çekilen acıların bilincinde olması ve tüm bunları gelecek nesillere aktarması gerekmektedir.” 

FİLİSTİN HALKININ ACISINI YÜREĞİMİZDE HİSSEDİYORUZ

İsrail Devleti tarafından mağdur ve mazlum Filistin halkına yönelik devam eden ve insan haklarından uzak zulme de değinen Türktekin, “Filistin halkının acısını elbette hepimiz en derin şekilde yüreğimizde hissediyoruz. Bu katliamın durdurulması için, gerek ülkemizin gerekse tüm dünya devletlerinin biran önce ciddi atımlar atmasını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Lakin aslında en çok da böyle günlerde, umudu korumak lazım. Esaret altındaki tüm halklara ilham kaynağı olan o eşsiz kurtuluş destanımızı, bağımsızlığa ve özgürlüğe  kavuştuğumuz Cumhuriyetimizin ilanını, esasen böyle günlerde daha bir coşkuyla kutlamak lazım. Filistinli çocukların başına gelenleri görüp korkuya kapılan tüm dünya çocuklarına, umuda giden o yolu aslında daha çok anlatmalıyız” dedi.

CUMHURİYET ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK ADALET VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEKTİR

Dünya’da eşi benzeri görülmemiş bir bağımsızlık savaşından büyük bir zaferle ayrıldığını kaydeden Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Avukat Meryem Türktekin, “O döneme ait ağıtları, destanları, marşları, çocuk yaşta cepheye giden delikanlıları, erkek kılığına girip ellerinde kamayla cepheye koşan genç kızları, kağnılarla cepheye erzak ve mermi taşıyan o cesur yürekli kadınları, asıl böyle dönemlerde tekrar tekrar anlatmalıyız. Dolayısıyla kutlamaların iptal edildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğu açıklanmış ise de, halkımızın verdiği tepki çok güzel ve yerinde olmuştur. Bana Cumhuriyet nedir deseler; Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde ülkesine ve milletine inanan erdemli atalarımızca; özgürlük, eşitlik, adalet ve sürdürülebilir bir gelecek temeli üzerine kurulmuş, gelecek nesillere itinayla ulaştırmamız gereken en kıymetli emanetimizdir, derim. Ve hemen şunu eklerim; Cumhuriyet; her şeyden önce bir kadın devrimidir! Zira Cumhuriyet denildiğinde üzerinde durulması gereken en önemli husus, Cumhuriyetin ilanı ile elde edilen temel hak ve özgürlüklerdir. Bu bağlamda bakıldığında da en büyük cumhuriyet kazanımlarının kadınlara ait olduğu görülecektir. Kadınlar siyasal, sosyal ve iktisadi haklarının hemen hemen tamamını Cumhuriyetin ilanı ile gerçekleştirilen hukuk reformları sonucunda elde edebilmişlerdir. Kadın erkek eşitliğinin kabulü, erkeğin çok eşliliğinin ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemelerin kaldırılması, kadınların boşanma hakkının tanınması, velayet hakkının ve malları üzerinde tasarruf hakkının tanınması vs, 1926 tarihli Türk Medeni Kanunumuzun kabulü ile olmuştur. Kadınların belediye seçimlerine seçme ve seçilme hakkı ise, 1930 yılında, muhtarlık ve ihtiyar heyetine seçilme hakkı 1933 yılında, milletvekili seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında yapılan hukuki düzenlemelerle tanınmıştır. Keza kadınların çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler 1936 yılında getirilmiştir. Ezcümle, Cumhuriyet kadınların güvencesidir. Biz kadınlar, Ata’mızın açtığı yolda yürümeye, Cumhuriyetimizi sonsuza dek korumaya kararlıyız!” ifadesinde bulundu.

100. YIL GEÇTİ AMA TÜRK KADINLARI OLARAK EŞİTLİKTEN HALA UZAKTAYIZ 

 

“Her ne kadar günümüzde kadınlar hala bazı haklarını, özellikle de seçilme haklarını kullanamıyor olsa da, cumhuriyetimize sahip çıkıp, eşitlik mücadelemize daha bir asıldığımızda ve seçme hakkımızı doğru kullandığımızda, seçilme hakkımız dahil tüm haklarımızı eşit koşullarda kullanacağımız günlerin geleceğine inanıyorum” diyen Türktekin kaleme aldığı yazısına şöyle devam etti;

“Örneğin bu hafta Partimiz belediye başkan adaylarını açıklamaya başladı. Ve açıklanan 5 belediye başkanı adayından 3’ünün kadın aday olması Gelecek Partisi mensubu ve yöneticisi kadınlar olarak bizlerde büyük gurur ve memnuniyet yarattı. Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun kadın adaylara öncelik tanıması, fırsat eşitliğinin sağlanması adına taşıdığımız umudu ve hayali daha bir artırdı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında artık biz kadınlar; liderlerin eşitlik söylemleri ile yetinmeyeceğimizi, bu anlamda samimi tutumlar ortaya konulduğunu görmek istediğimizi belirtiyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları; kadınların, kurtuluş mücadelesinde ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda göstermiş oldukları üstün başarıları ve fedakarlıkları görerek Türk kadınlarının dünyada pek çok ülkeden önce haklarını elde etmesini sağlamış ve Türk kadınını kağnısıyla birlikte ülkemizin ‘İstiklal Madalyası’ üzerine nakşederek, 95.100 vatan evladının yakasına taşımıştır. Ancak 100 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, ülkesinin ‘İstiklal Madalyası’nda yer almayı başaran Türk kadınları hala eşitlikten çok uzaktadır. 

KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİ SADECE KADINLARA ZARAR VERMİYOR

Oysa kadın erkek eşitsizliği sadece kadınlara zarar vermekle kalmamakta, kadınların emeğinden, üretim gücünden ve fikirlerinden ülkemizin mahrum kalmasına yol açmaktadır. Türk kadınları ülkesi için tarihin her döneminde önemli sorumluluklar üstlenmiş, büyük kahramanlıklar ve hizmetler ortaya koymuştur. Ülkemizin geleceğine her alanda büyük hizmetler sunacak, akla, ilme ve cesarete sahip oldukları unutulmamalı ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında karar mekanizmalarında kadınlara eşit oranda yer verilmelidir. 

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla ve minnetle anıyor, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle ve şükranla yâd ederek aziz milletimizin ‘Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

 

 


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °