Türktekin, “Narenciyenin simgesi Çukurova topraklarında limon bahçeleri sökülüyor”

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin,Yanlış tarım politikaları neticesinde çiftçilerin maliyetlerinin yarısını dahi kurtalamaz pozisyona getirildiğini kaydetti

Güncel 18.10.2023 16:50:00 0
Türktekin, “Narenciyenin simgesi Çukurova topraklarında limon bahçeleri sökülüyor”

Başta Adana olmak üzere Çukurova bölgesinde üreticinin yetiştirdiği ürünleri toplatamaz ve satamaz hale geldiğini kaydeden Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, “Üzerindeki meyveleriyle birlikte limon ağaçları kökünden sökülüyor. Şimdi bu vesileyle soruyorum;  Tarım Bakanlığımız nerede? Neden bir çözüm üretilmiyor?” dedi.

Ekonomik krizin en çok üreticiyi vurduğunu belirten, Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin, “Onca emek ve masrafla üretilen ürünler para etmez hale geldi. Üretici yaptığı masrafı, alın terini ve emeğini karşılayamıyor. Üretilen ürünün miktarı, önemi, yıllardır o alanda harcanan emek, masraf, arz talep dengesi dikkate alınmadan masa başında getirilen ihracat yasakları ve uygulanan yanlış tarım politikaları neticede çiftçiyi üretimden bezdirdi. Çukurova’da çaresizlik içinde kalan üreticiler limon bahçelerini sökmeye başladı” diye konuştu. 

LİMON ALICI BULAMADI ÇİFTÇİ’NİN DURUMU NE OLACAK?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de küresel sıcaklıklar sonucu ortaya çıkan iklim değişikliklerinin tarımsal üretime verdiği zararın her geçen gün arttığını kaydeden Türktekin, “Her yıl haziran ayında ihracatçılar ve tüccarlar narenciye bahçelerini gezip çiftçiye peşin parayla ödeme yapıp mahsullerini alırken bu yıl hasadın bitmek üzere olduğu Ekim ayında bile limon alıcı bulamadı, ağaçlarda kaldı. Genel olarak 1 kg limon elde etmek için harcanan masraf 3-3.5 TL iken, üretici 1.5-2 TL’ye bile alıcı bulamıyor. Oysa marketlerde veya pazarlarda kg fiyatı 10 TL’nin altında limon bulunmuyor. Yıllardır Çukurova’nın verimli topraklarında üretim yapan çiftçilerimiz yapmış olduğu masraf ve emeklerinin karşılığını alamaz hale gelince büyük bir üzüntü içinde genç yaşlı demeden narenciye bahçelerini sökmeye başladı. Çukurova’da limon kokuları bu kez yerini hüzne bıraktı. Yakın gelecekte ülkemiz, sağlık iksiri olarak tarif ettiğimiz, kalp ve kanser hastalıkları gibi pek çok hastalığı önleyici oldukları bilimsel olarak kanıtlanan bu meyvelere hasret kalacaktır” dedi.

MİLLETİMİZİN “EFENDİSİ” KÖYLÜ MİLLETİMİZİN “DEĞERSİZİ” HALİNE GETİRİLDİ

Türktekin sözlerine şöyle devam etti, “Sürdürülebilir ve gerçekçi olmayan tarım politikaları sonucunda mazot, gübre, elektrik, ilaç, sulama, işçilik gibi tüm üretim girdilerinde fahiş artışlarla karşı karşıya kalan çiftçilerimiz artık masraflarının yarısını bile gelir olarak elde edemez durumda. Dünyanın en verimli topraklarından olan Çukurova bölgesinde bile üretici bu hale geldi ise, diğer bölgelerdeki çiftçilerin durumunu varın bir düşünün artık!” 

 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °