TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 4. HAFTA (1-3 Eylül 2023)

ZAFER AYI AĞUSTOS Erken ve Uzun Bayram

Spor 5.09.2023 10:11:00 0
TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 4. HAFTA (1-3 Eylül 2023)

Zaferlerle dolu tarihimizde Ağustos ayı “Zafer Ayımızdır.”

1071’de Anadolu’yu yurt olarak açan Sultan Alparslan,

1922’de yurt olmayı ebediyen perçinleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile

Bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyorum…

 

Bayram kutlamalarımıza 29 Ağustos’u 30’una bağlayan gece Galatasaray ile başladık.

30 Ağustos’ta A Milli Kadın Voleybol takımız ile sürdürdük.

31 Ağustos’ta kutlamamızı Fenerbahçe ve Beşiktaş ile katladık.

 

Üzüntümüz, çok hak etmesine ve 1-0 kazanmasına rağmen seri penaltılarla elenen Adana Demirspor oldu. 

 

30 Ağustos 2023; ZAFERE UÇUŞ…

Onlar, son Milletler Ligi şampiyonuydu. Onlar, halen dünya sıralamasının 1 numarasıydılar.

Şimdi Avrupa Şampiyonasında (CEV) yeni bir zaferin peşindeydiler. Buraya kadar yenilgisiz gelen kadınlarımız çeyrek finalde Polonya’yı yenmek zorundaydılar. 

Bugün 30 Ağustos’tu. Rakip zorluydu fakat kaçarı yoktu. Kadınlarımız zoru kolaya çevirerek Polonya’yı 3-0 ile geçti.

Şimdi rakip İtalya… Bu bir erken finaldi, olsun. Finale bir maç…

 

BİR EL TURKO’DA VOLEYBOLDAN…

Kübalı Melissa Teressa Vargas Abreu. Fenerbahçeli voleybolcu, Türk vatandaşı oldu ve bu yıl A Milli Kadın Voleybol takımımıza katıldı.

Melissa Vargas doğrusu takımımıza çok yakıştı. Ebrar Karakurt ile birlikte muhteşem bir hücum gücü oluşturdu.

O artık bizden biri. 

Tabii Daniele Santarelli ve teknik ekibin de hakkını vermek gerek. Tebrikler…

Bu arada TVF ve Başkan Akif Üstündağ’ı da kutluyorum. 

 

1 Eylül, Cuma… Kadınlarımız erken final dediğim ve çok zorlu geçen yarı final maçında son şampiyon İtalya’yı 3-2 yenerek finale kaldı. Harikasınız kızlar… Siz bu ülkenin en güzel şeylerinden birisiniz.

 

Böylesine güzel bir ağustos sonuyla eylüle başlamak çok güzel oldu.

 

3 Eylül, Pazar… Sırbistan’ı 3-2 yenen kadınlarımız AVRUPA ŞAMPİYONU oldu. 

Daha önce iki kez gümüş madalyada kalan takımımız bu defa, çok hak ettiği altın madalyayı kazandı.

 

Bu başarının mutlaka pek çok etmeni, gereği ve sebebi var; inanç, azim, irade, çalışma, bilim gibi… Ancak Kaptan Eda Erdem’in de dediği gibi bir de karakteri var; “Takımımızın sadece iyi oyuncuları yok. Aynı zamanda karakterli oyuncularımız var. Sadece iyi oynamıyoruz. Aynı zamanda iyi bir karakter ortaya koyuyoruz…” 

Canlar,

Yüzleri gülen canlar,

Güldükçe daha da güzelleşen canlar…

SİZ, BU ÜLKENİN BAŞINA GELEN EN GÜZEL ŞEYLERDEN BİRİSİNİZ.

Hele de bu aralar EN GÜZELSİNİZ…

 

KEMERLERİ HEMEN ÇÖZMEYİN

 

Kadınlarımızın zafer uçuşunun sadece bir etabı sonlandı. Bu son, yeni bir başlangıcın ilk adımıydı. Şimdi sırada olimpiyat var. 

Bekle bizi Paris! 

 

KUPA AVRUPA’SI

 

Avrupa kupaları play-off maçlarında 4/4 istemiştik… ¾ oldu.

GS, Molde’yi iki maçta da yenerek Devler Liginde gruplara kaldı. Temsilcimiz A Grubu’nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag ile eşleşti. 

FB, Twente’yi iki maçta da yendi ve Konferans Ligi’nde H Grubu’nda Ludogorets (Bulgaristan), Spartak Trnava (Slovakya) ve Nordsjaelland (Danimarka) ile eşleşti. 

BJK de Dinamo Kiev’i iki maçta yendi ve Konferans Ligi’nde Club Brugge (Belçika), Bodo Glimt (Norveç) ve Lugano (İsviçre) ile eşleşti.

Temsilcilerimize kolaylık, şans ve başarı diliyorum.

 

Adana Demirspor, 2-1 yenildiği maçın rövanşında Genk’i 1-0 yenmesine rağmen penaltı atışlarında 5-4 kaybedince veda etti.

Penaltılar hariç 143 dakika süren maçın talihsizi Belhanda oldu. Takımının başarısında önemli bir pay sahibi olan Faslı, maç içinde son dakikalarda net bir fırsatı kaçırdı. Seri penaltılarda vuruşu direkten döndü. Muhtemelen haftanın talihsizi Belhanda olacaktı.

Teşekkürler Mavi Şimşekler. 

 

HAKEMLER ve REKABET

 

Temsilcilerimizin maçlarında seyrettiğimiz hakemler (ve VAR yönetimi) bu işin nasıl olması gerektiğini açık ve net bir biçimde gösterdiler. Ülkemizde de böylesi performanslar bekliyoruz.

 

Bu arada taraftar olmanın ötesinde ülkemiz futbolseverini muazzam bir rekabet bekliyor.

Icardi (geçen sezon performansı ve bu yıl başlangıcı), Aboubakar (Kiev maçında şapkadan gol çıkaran futbolcunun geçen sezon performansı ve bu yıl başlangıcı), görece ilerlemiş yaşına karşın formda bir başlangıçla Dzeko ve onlara katılan Adana Demirspor’dan Cherif Ndiaye…

Sezon içinde onlara katılabilecek santrforlar da olduğunda harika bir sezon geçebilir. 

 

01.09.2023/Cuma

 

GÜNÜN LİDERİ

ÇAYKUR RİZESPOR AŞ-VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK: 1-0

Gol: Varesanovic (45+1’) 

 

Rize, kazanmak isteyen ev sahibi gibi başladı ve ilk devreyi öyle oynadı. Yeterince bunalttığı konuk takım karşısında pozisyonlar üretti. Ancak gol ilk devrenin sonunda geldi.

Benhur Keser yine çok etkiliydi. Orta sahada Mithat Pala çok çalışkandı.

 

İkinci devrede daha iyi bir Karagümrük vardı. Özellikle 1 puanı maçın sonlarında çok zorladılar. 54’te oyuna giren Eski FB’li Serdar Dursun, Rize defansına zor anlar yaşattı. Serdar Dursun, bu takımın ilk on bir oyuncusu olacağını gösterdi.

 

Günün sonunda İlhan Palut’un takımı maç fazlasıyla liderlik koltuğuna oturdu.

 

PAŞA FIRTINAYA TUTULDU

KASIMPAŞA AŞ-TRABZONSPOR AŞ: 1-5

Goller: Winck (85’)/Enis Destan (15’), Enis Bardhi (28’ ve 64’), Benkovic (45+4’), Göktan Gürpüz (82’)

 

Sıkıntılı günler yaşayan Trabzon, ikinci İstanbul deplasmanında 3 puanı 5 golle aldı. GS maçında sonradan oyuna giren Enis Destan dikkatimi çekmişti. Rize maçında da oyuna girmiş golünü atmıştı. Bjelica’nın yaptığı en iyi şeylerden bir Enis Destan’a süre vermesiydi. Bu maçta ilk on bir başlayan genç oyuncu yine gol attı ve takımını öne geçirip rahatlattı.

Bardhi sahanın iyilerindendi. Oyuna 82’de giren 20 yaşındaki genç gurbetçi Göktan Gürpüz’ün, topla ilk buluşmasında golünü atması çok hoştu.

 

1 galibiyet ve 2 beraberlikle bu maça çıkan Paşa, tutturmuş olduğu oyun anlayışıyla fena görünmüyordu. Ancak bu maçta takım savunma yapamadığı gibi (bu süregelen bir sorun) bu defa defans hattı da fevkalade savruktu ve fazlasıyla bireysel hata oldu. 

 

İstatistik futbolda her zaman her şeyi anlatmaz. Hatta bazen tersine çıkar sonuçlar. Bu maçta ilginç olan; Kasımpaşa’nın 19 şutta 6 isabet ve 1 gol bulmasına karşın Trabzon’un 7 şutta 6 isabet ve 5 gol atması oldu.

Bu sonuçla rahat bir nefes alan TD Bjelica’nın işi hâlâ çok zor… 

 

 

02.09.2023/Cumartesi

 

BAŞAKŞEHİR BELÖZOĞLU’NU GÖNDERMEYE KARARLI

RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ-TÜMOSAN KONYASPOR: 0-1

Gol: Çikalleshi (53’) 

Kırmızı Kart: Ousseynou Ba (43’) (Başakşehir)

 

Başakşehir belki de kendi tarihinin en kötü sezon başlangıçlarından birinde. 3 maç, sıfır puan eksi 5 gol averaj. Süper Lig’in gol atamayan tek takımı...

Aslında maça çok iyi başladı ev sahibi. İyi ve net pozisyonlar buldular. Benim iyi bir transfer olarak gördüğüm Piatek ve diğer oyuncular fırsatları gole çeviremedi. Kimilerinin ağır bulduğu ikinci sarı kart ve ardından gelen kırmızı kart ile oyun Konya’nın lehine döndü.

 

Konuk takım 10 kişi kalan rakibi karşısında yeterince pozisyon üretti. Birini Arnavut Çikalleshi gole çevirdi. Çikalleshi, gösterişsiz oyununa karşın takımına ciddi katkı vermeye devam ediyor. 

 

Hakem Atilla Karaoğlan, Konyalı B. Paz’a hoşgörülüydü. Paz’ın 72’de sarı görmesi gecikmiş bir karardı. Karttan sonra TD Stanojevic Paz’ı hemen oyundan aldı.

 

Maçın -hatta haftanın- ilginç pozisyonlarından biri, Konya savunmacısı Ahmet Oğuz’un, topu uzaklaştırmak isterken topun kendi kale direğinden dönmesi oldu.  

 

PENDİKSPOR FUTBOL AŞ-CORENDON ALANYASPOR: 1-1

Goller: Berkay Sülüngöz (90+3’)/Augusto (88’)

 

Haftanın en kısır maçı olsa gerekti. Taraflar nadir pozisyonlardan yararlanamayınca golsüz bitecek sanılırken 85’ten sonra karşılıklı birer gol geldi.

 

45’te maçın hakemi Abdulkadir Bitigen’in penaltı kararı tartışmaya çok açıktı. VAR’dan izleme tavsiyesi geldi. Penaltının iptali beklenirken Bitigen kararını değiştirmedi. Alanya’nın kaptanı Efecan Karaca penaltıyı kaçırdı. 

 

GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ-GALATASARAY AŞ: 0-3

Goller: Kerem Aktürkoğlu (5’), Icardi (64’ ve P-73’)   

 

GS maça Kerem Aktürkoğlu’nun golüyle başladı. Ancak VAR müdahale etti… Mertens ofsayttaydı.

Ama çocuğun atası vardı bugün. 5. dakikada takımını öne geçirdi.

Anlaşılan bugün Kerem Aktürkoğlu’nun günüydü. Çok etkili oynadı. Ona adaşı Kerem Demirbay ilk yarıda eşlik edince rahat bir oyun oynadı konuk takım. 

 

İkinci yarıda Icardi çıktı sahneye. Önce Kerem Aktürkoğlu’nun ikramını temiz bir vuruşla gole çevirdi. Ardından aldığı penaltıyı filelere gönderdi.

GS, zorlu görünen deplasmanı kolaya çevirdi, 3 puanı 3 golle aldı.

 

FB’yi deplasmanda zorlayan Gaziantep bu maçta çok etkili olamadı. Görece iki pozisyondan başkasını üretemeyen ev sahibi Muslera’yı uzaktan şutlarla yokladı.

Ev sahibinin en iyisi Furkan Soyalp oldu ancak çabası yetmedi.

 

Maçın en iyisi şüphesiz Icardi ve Kerem Aktürkoğlu oldu. İkiliye ilk yarıda Kerem Demirbay eşlik etti. Torreira yine çok çalışkanken Boey de müthişti. Yeni transferlerin içinde en fazla süre alan ve maça çıkan Angelino, bu maçta kalitesini ortaya koydu.

 

Maç öncesi GS otobüsünün taşlanmasına rağmen maç sakin başladı. Futbolcuların sakinliği ve oyuna odaklı olmaları Hakem Ali Şansalan için de şanstı. Genel anlamda iyi gibi göründü, fakat…

Djilobodji’nin Icardi’nin ayağına basması atlandı. Üstelik golle sonuçlanan bu pozisyonda VAR, atak başlangıç fazında Kerem Demirbay’ın elle temasını tespit edince gol iptal edilmişti.

Kerem Demirbay’ın ceza alanı içinde atağı el teması nedeniyle kesildi. Oysa oyuncunun elle teması yoktu.

Tete ceza sahasına girerken yapılan faul es geçildi. Oysa bariz gol pozisyonu ve kırmızı kart söz konusuydu.

3 temel hata… Şansalan’ın şansını iyi kullandığı söylenemez. 

Bu oyunda da “sağlığın” her şeyden önemli olduğu, umarım federasyon, MHK, hakemlerimiz ve VAR tarafından da en yakın zamanda anlaşılacaktır. 

 

BITEXEN ANTALYASPOR-MONDİHOME KAYSERİSPOR: 1-1

Goller: S. van de Streek (44’)/Thiam (34’)

 

Maça mutlaka kazanmak için çıkan, baskıyı kuran ve pozisyonlar üreten Antalya, golü yiyince 1 puanın derdine düştü. İlk yarı sonunda Hollandalı skoru eşitledi.

İkinci yarı daha baskılı bir Antalya vardı. Kayseri tamamen savunmada kaldı. 

Sonuçta Kayseri 1 puan kazanırken ev sahibi çok yaklaştığı 3 puana ulaşamadı.

 

Antalya forveti Buksa, yeterince pozisyona karşın gol atamadı.

 

Hafta hakem/VAR açısından hayli sorunluydu. 

Haftanın hakemini seçmek zorunluysa bu maçın hakemi Yasin Kol olabilirdi. Ancak iyi yönettiğinden değil, diğer maçlardaki arkadaşlarına göre daha az hata yaptığından…

 

03.09.2023/Pazar

TEK DEVRE YETTİ

BEŞİKTAŞ AŞ-EMS YAPI SİVASSPOR: 2-0

Goller: Omar Colley (25’), Rashica (40’)

 

Beşiktaş’ın çok istekli ve baskılı başladığı maçta eski savunmacı TD Servet Çetin adeta kale önüne otobüs çekmek istedi, olmadı.

Yakaladığı fırsatlardan yararlanamayan BJK, golü yine “hava gücünden” buldu. Colley, duran toplarda çok etkili olduğunu ve bu sezon çok can yakacağını gösterdi.

Aboubakar suskun kalsa da Rashica’ya güzel bir asist yaptı, Kosovalı BJK’de ilk golünü attı. 

 

BJK’nin oyunu ikinci yarıda da devam etti. Bu devre Sivas da daha hareketliydi ancak takımın isabetli şut sayısı sadece 1 olabildi.

 

Bu hafta hakemlerin sabır ve tahammül haftası olmalıydı. Hakem Zorbay Küçük (ve VAR), Sivas’tan Charisis ve BJK’den Fernandes’i oyunda tutmayı “başardı”. 

İyi oyunu ve attığı gole karşın “Oscar’lık performansı” BJK’ye de, Colley’e de hiç yakışmadı. Rakibinin göğsüne minicik teması karşısında kendini yere atması ve adeta can çekişiyormuşçasına kıvranması gerçekten çirkindi. Fakat Zorbay Küçük, bunu çirkin bulmamış olacak ki kart ile cezalandırmadı. 

 

Beşiktaş tribünlerinin, Filenin Sultanlarına destek amacıyla bayraklarla donatılması “haftanın güzelliği” olarak kayıtlara geçti.

 

YILPORT SAMSUNSPOR-İSTANBULSPOR AŞ: ERTELENDİ 

 

Aşırı yağış nedeniyle maç ertelendi.

Yağış şehirde sele neden oldu. Samsun’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

 

NE MAÇ…

ATAKAŞ HATAYSPOR-YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ: 3-3

Goller: Strandberg (53’ ve P-73’), Dele-Bashiru (75’)/Ndiaye (40’), Gravillon (84’), Aabid (KK-89’)

 

Adana Demirspor’un bol pozisyonlu ve heyecanlı maçlarına alışmıştık. Bu defa oyuna Hatay’da eşlik edince ortaya seyirlik bir maç çıktı.

Dönem dönem; önce ADS, sonra Hatay ve yeniden ADS daha iyi olan taraftı ve taraflar iyi dönemlerinde golleri atınca maç berabere bitti. 

 

Teknik direktörler, takımlar ve taraftarlar puan kaybı nedeniyle üzgün olabilir lakin futbolseverler kazandı.

 

BİRAZ ZOR OLDU AMA… 

MKE ANKARAGÜCÜ-FENERBAHÇE AŞ: 0-1

Gol: Osayi-Samuel (60’)

Kırmızı Kart: İsmail Yüksek (84’)

 

Türkiye’de, belki de ilk defa, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin maçı olmasına rağmen futbol ikinci planda kaldı. Taraflı tarafsız herkesin aklı da, gönlü de Brüksel’deydi. Filenin Sultanlarından Avrupa Şampiyonluğu beklentisi her şeyin önüne geçmişti.

 

Ankaragücü sahaya pembe formasıyla çıktı. Ancak rakip FB olunca beklenen etkiden uzak kaldı ev sahibi.

FB sakin ve yavaştı. Önceki maçlarına göre performansı biraz düşen Tadic, kalitesiyle arkadaşları için pozisyonlar hazırladı. İki net pozisyonu şaşırtıcı bir biçimde kaçıran Dzeko, asistiyle galibiyeti getiren golün hazırlayıcısı oldu.

 

Geçen sezon FB’nin en iyi ve en istikrarlı oyuncusu Ferdi Kadıoğlu’nun ismi, bu yıl yıldızların yanında biraz sönük kalmıştı. Lakin olmadığında değeri fazlasıyla anlaşıldı. 

 

Günün sonunda istediğini alan konuk takım, emaneti geri aldı ve Milli Maç arasına lider girdi. 

 

Hakem Arda Kardeşler ve VAR sorundu. Her iki tarafın birer penaltısı es geçilirken bariz gol pozisyonundaki Dzeko’ya 7. dakikada faul yapan Mert Çetin kırmızı kart görmedi ve oyunu tamamladı.

 

Haftanın bütün güzelliklerinde A Milli Kadın Voleybol takımımız vardı. 

Melissa Vargas, Ebrar Karakurt ve arkadaşları ve teknik ekip haftaya değil, Avrupa’ya damgasını vurdu.

Tebrikler… Tebrikler… Tebrikler…      

 

Haftanın Maçı

Gaziantep-GS (0-3)

Haftanın Heyecanlı Maçı

Kasımpaşa-Trabzon (1-5)

Hatay-ADS (3-3)

Haftanın Takımı

Galatasaray

Haftanın Futbolcusu

Kerem Aktürkoğlu (GS)

Haftanın Performansları

Icardi, Boey (GS), Enis Destan, Bardhi (Trabzon), Benhur Keser (Rize) 

Haftanın Golü

-

Güzel Goller

Icardi (GS)

Bardhi (2 golü de) 

Haftanın Asisti

Kerem Aktürkoğlu (GS)

Haftanın Pozisyonu

Ahmet Oğuz (Konya) (Uzaklaştırmak istediği topun kendi kale direğinden dönmesi)

Haftanın Talihsizi

Belhanda (ADS)

Buksa (Antalya)

Haftanın Söylemi

“Boş yapma Abdulhamid” 

(Ebrar Karakurt’un kendisiyle ilgili yorum yapan birine verdiği cevap)

Haftanın Kötüsü

Colley (BJK)

Hakemler…

 

GÖZE TAKILANLAR

 

*GS-Molde maçının hakemi Polonyalı Szymon Marciniak, bir maçın nasıl yönetilmesi gerektiğine dair harika bir örneklik sundu. Umarım TFF ve MHK yetkilileri ile hakemlerimiz bu maçı seyretmiştir.

*Hakem-VAR performansı çok kötüydü. Kritik pozisyonların nerdeyse tamamında hatalı kararlar verildi. Oyuncu sağlığı göz ardı edildi. Sahada 90 dakika kalmayı hak etmeyen futbolcular maçları tamamladı.

Buna karşın -federasyon, MHK, hakemler, VAR- çok şanslıydı. Allahtan sakatlanan futbolcu olmadı. Karşılaşmaları hak eden taraflar kazandı.

*Oyuncu sağlığı ve yıldız oyuncuyu koruma… Sağlık elbette korunmalı. Bununla birlikte seyir zevki, kalite ve “marka değeri” için yıldız oyuncuyu da korumak zorundasın.

*Maç notunda, Başakşehir Belözoğlu’nu göndermeye kararlı demiştim. Kulüp, sosyal medya hesabından Emre Belözoğlu’na teşekkür ederken yolların ayrıldığını açıkladı.

Ben bir ihtimalden söz etmiş ama bu haftayı asla düşünmemiştim. Erken bir ayrılık oldu. 

*Kadın voleybolcularımızda çok kullanıyor bu kelimeyi. Herkes her yerde kullanıyor. Gelin, hep birlikte, spordan başlayarak “savaşmak” kelimesini literatürümüzden/dağarcığımızdan çıkaralım. Azmedelim, çalışalım, çabalayalım… 


Anahtar Kelimeler: TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER . HAFTA (- Eylül )
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °