TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 13. HAFTA (25-27 Kasım 2023)

2024 Avrupa Şampiyonası; BEN TÜRKİYE… GELİYORUM! Süper Lig; HAKEMLERİN ZORU NE?

Spor 28.11.2023 15:27:00 0
TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 13. HAFTA (25-27 Kasım 2023)

Takımlar sahaya “Öğretmenler Gününü” kutlama pankartlarıyla çıktı.

Öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.


 

Milli ara nedeniyle hakem-VAR, MHK, TFF, rakip takımlar tartışmalarına ara verdik. Tartışmalar bizde bitmez ama muhtemelen buzdolabına girmiştir.

Çözüm? Bütün paydaşlar el ele vermedikçe çözüm çok zor. TFF’de çözüm iradesini göstermekten uzak… Belki de tek başına gücünün yetmeyeceğine inanıyordur. 


 

Beşiktaş’ta hoca değişiminin ardından Burak Yılmaz’ın açıklamaları dikkat çekti. Açıklamaları doğru bulanlar olduğu gibi çok sıkı eleştirenler ve Burak Yılmaz’ı toy bulanlar da vardı.

Yılmaz’ın parlak futbolculuk kariyerine karşın teknik direktörlük kariyeri iyi başlamadı. Burak Yılmaz, bu süreçte edindiği tecrübeyi kazanca çevirebilirse ilerleyen zamanlarda kazanan taraf olabilir. 


 

Keyifli bir Milli Takım haftasından sonra Süper Lig’de futbolun konuşulduğu haftalar başlasın istiyorum. Şüphesiz bu kulüplerimiz ve Milli Takımımıza büyük faydalar getirecektir.


 

BERLİN İN BERLİN…

MİLLİ TAKIM

18.11.2023

Almanya-Türkiye: 2-3

Goller: Havertz (5’), Füllkrug (49’)/Ferdi Kadıoğlu (38’), Kenan Yıldız (45+2’), Yusuf Sarı (71’-P)


 

MÜSAADENİZLE… 6. hafta (22-25 Eylül 2023) yazımda, “Kulislerde konuşulan ve beklenen bu gelişmeden sonra takımın başına Adana Demirspor’un Eski Teknik Direktörü Vincenzo Montella getirildi. İtalyan, Mavi Şimşeklerdeki oyun anlayışını milli takıma getirebilirse çok heyecanlı maçlar yaşatabilir bize.” demiştim ama Allah için bu kadarını asla tahmin etmemiştim. Teşekkürler Senyör…

Bir de 9. hafta (21-23 Ekim 2023) yazımda, Hırvatistan maçında çok az süre alan Kenan Yıldız için Letonya maçı öncesi “Takımdan açık ve net bir galibiyet beklerken genç oyuncu Kenan Yıldız’ın süre almasını umuyorum.” diye yazmıştım. 

Kenan, Letonya maçında süre alamadı fakat hocası bu maçta onu ilk 11’e aldı ve çok da iyi bir iş yaptı. Çocuk soyadıyla müsemma bir oyun ortaya koydu, bir yıldız gibi parladı Berlin’in soğuk gecesinde.


 

ALMANIN HAKKI… Türk taraftara ayrılmış bölümlerin dışında da taraftarlarımız Almanların içinde maçı -benzerini Bayern GS maçında da görmüştük- seyretti… Hem de ellerinde bayraklarıyla. Coşkuyu yaşadılar, gollere sevindiler. Bir taşkınlık yaşanmadı, bir olay çıkmadı.

Alman politikası, politikacıları ve medyası tartışılır bir başka konudur ancak maçlarda ki Alman taraftarın kabulü ve hoşgörüsü gerçekten kayda değer, haklarını teslim edeyim.

Benzeri bir durumu ülkemde pek düşünemiyorum… 


 

OYUN… Harika bir maç oldu. Bizim Montella’nın taktik planını bizim çocuklar fevkaladenin fevkinde uyguladı. Maçı Almanya da kazanabilirdi fakat biz gerçekten çok hak edilmiş bir galibiyet aldık.

Oyunda en önemli sorunumuz, Yusuf Yazıcı, İrfan Can Kahveci ve Emre Akbaba gibi tekniğine güvendiğimiz oyuncuların, ayaklarında top tutamaması ve iyi pas yapamamaları oldu. Lakin oyunda oldukları sürece koştular, baskıya katıldılar.

Sonradan giren oyuncular da dâhil olmak üzere bütün oyuncularımız teşekkürü fazlasıyla hak etti. Genç Kenan Yıldız maçın yıldızı olurken Ferdi Kadıoğlu ve Kaan Ayhan öne çıktı. İlk on dakikalık bölümde Ozan Kabak-Abdülkerim Bardakçı uyum sorunu oldu, ancak çocuklar bu uyumsuzluğu çabuk halletti. Bardakçı kusursuz değilse bile kusursuza yakın bir oyun oynadı. Kuşkusuz maçın bir diğer yıldızı da Abdülkerim oldu.

Almanya’da Sane klasına yakışır oynadı. Özellikle ilk yarıda İlkay Gündoğan-Kimmich çok iyiydi. Henrichs ve Tah göze çarptı.


 

MERAK… Yediğimiz birinci golde Ferdi Kadıoğlu’nun yerini terk etmesi -kaybetmediyse- bir taktik miydi? Sane bunu affetmedi ve golü attırdı.

Buna karşın Ferdi’nin, Abdülkerim’in mükemmel pasında Sane’yi geçip golü atması rövanş oldu. 


 

KAYBEDEN… Maçın kaybedeni doğal olarak Almanya ve tabii ki teknik direktör Nagelsmann oldu. 


 

KAZANAN… Montella ve Türkiye oldu. Türkiye derken galibiyeti söylemiyorum, Kenan Yıldız’ı kast ediyorum. Aman dikkat! Çocuğa Arda Güler gibi gereğinden fazla yük yüklemeyelim…


 

GÜZELLİK… Seremonide futbolcularımızın üşüyen miniklere eşofman üstünü giydirmesi… 


 

OLMAZ OLMAZ… 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Almanya’da oynanacak. Bi de bizim çocuklar şampiyon olmasın… Bu maç finalin provası olmasın… Kısmet.


 

GRUPTAKİ MAÇLAR:

Ermenistan-Galler: 1-1

Letonya-Hırvatistan: 0-2

Galler Ermenistan ile berabere kalınca liderlik şansını kaybetti. Hırvatistan Letonya’yı yenerek yeniden avantajı elde etti. Hırvatlar kendi göbeğini kendileri kesecek ki bu avantajı artık bırakmazlar. Biz yenilmezsek grubu lider tamamlayacağız ki ben galibiyet bekliyorum. 


 

MAÇIN YILDIZI HAKEM

21.11.2023

Galler-Türkiye: 1-1

Goller: Williams (7’)/Yusuf Yazıcı (70’-P)


 

Maçın yıldızı Sloven Hakem Matej Jug oldu. Bu maçın hakemi Nobre (Bayern-GS) gibi takdir haklarının tamamını ev sahibi için kullanan bir hakem olsaydı 1 gol atan Galler’e hakem 4 penaltı verirdi.

Jug, Galler’in penaltı beklentilerine hiç cevap vermedi, oralı bile olmadı. Samet Akaydın’ın iki müdahalesine penaltı çalsaydı kimse bir şey diyemezdi. 

Tarzı buydu Jug’un. Benzer pozisyonlarda da faul çalmadı, takdir hakkını devamdan yana kullandı. 

Özgüveni bu denli yüksek bir hakeme çok az denk geliyoruz ki o hakemler cidden iyi hakemler oluyor. Tabii bir de aynanın diğer yüzü var… Galler’in yerinde biz olsaydık, hakeme neler derdik? Tahmin hiç de zor değil.

Hakem Matej Jug’u takibe aldım… Onu Avrupa Şampiyonasında ve Şampiyonlar Ligi’nde izleyeceğiz sanırım.


 

TERCİH… Doğal olarak taraftar, daha birkaç gün önce Almanya’ya sahayı dar etmiş olan ve ilk 11’de mutlaka Kenan Yıldız’ın olduğu kadroyu bekledi. Montella şaşırttı, Kenan ve Kaan Ayhan’a yer vermedi.

Galler iyi başladı. Savunmayı önceleyen ev sahibi, maç içinde pozisyona göre beşli, üçlü ve dörtlü savunmayı çok iyi uyguladı ve hızlı ataklarla kalemizde tehlikeli pozisyonlar üretti. 

Bizim çocuklar da -genel olarak- günlerinde değildi. Takım 35 dakika oyuna hiç giremedi. 33’te sakatlanan Uğurcan Çakır’ın (geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum) yerine Altay Bayındır girdi. Montella aynı dakikada bir de taktik değişiklikle Abdülkadir Ömür’ü oyundan alıp Yusuf Yazıcı’yı oyuna sürdü. Bu değişiklikle kalan bölümü daha önde ve daha iyi oynadık.


 

İkinci devreye de taktik ve hamle değişikliğiyle başlayan Montella istediğini aldı, takım bu devre pozisyonlar üretti. 

Erken yediğimiz gole Yusuf Yazıcı’nın penaltı golüyle cevap verdik. Bu penaltı da Galler defansının sakarlığını görmezden gelmemek gerek. 


 

90 dakikanın sonunda tarihinde deplasmanda Galler’e ilk kez gol atan Milli Takım, bir turnuvaya ilk kez grubunu lider tamamlayarak katılma hakkını elde etti. 

Montella, oyuncu grubu ve emeği geçen herkes büyük bir teşekkürü hak etti.


 

TEKNİK DİREKTÖRLERİN MÜCADELESİ… Rop Page, maça çok iyi hazırlanmış. Maçın önemli bir kısmında Montella’ya üstünlük sağladı. Doğrusu kazanmayı hak eden bir taraf varsa Page oldu.

Montella oyunu gerçekten çok iyi okudu. Taktik değişiklikleri ve hamle zamanlamaları gerçekten çok iyiydi. Oyuna müdahaleleri ile hak ettiği 1 puanı aldı. 


 

SOL AYAKLI BECKENBAUER… Abdülkerim Bardakçı muhteşem gelişimiyle “Beckenbauer” olma yolunda hızla ilerliyor. Üstelik Abdülkerim daha avantajlı; sol ayaklı.

Bu çocuk kendine çok iyi baksın… Türk futbolu ondan uzun süre yararlansın. İyi futbol iyi oyuncularla oynanır.

Oyuna girenlerden Altay Bayındır müthiş kurtarışlarıyla takımını maçta tuttu, 1 puanda önemli pay sahiplerinden biri oldu.

Kenan Yıldız, aldığı penaltının yanı sıra yine göz doldurdu. Biz, Yıldız’ı rahat bırakır ve omzuna büyük yükler yüklemezsek, o çok kısa zamanda -kısmetiyle de- bir dünya starı olacaktır. 


 

AMAN KALBE DİKKAT… Bir önceki turnuvaya da hayli iddialı gitmiştik fakat sonuç 0 puanla hayal kırıklığı olmuştu, olur. Futbolda var.

Şans sporda, özellikle futbolda önemli bir faktördür. 2024 turnuvasında talihimiz de yaver giderse çok büyük heyecanlar yaşayabiliriz. 

Yolumuz ve bahtımız açık olsun inşallah. 


 

KALDIĞIMIZ YERDEN SÜPER LİG…

HAKEMLERİN NEYİ VAR?


 

İnsan yahu bunlar. Hayır! Bir zamanlar 17 kulübün dediği gibi; hata insana mahsus demeyeceğim. Çünkü sorun hatadan çok öte.

“Bir bütün halinde hakemler çok kötü maç yönetiyor. Kötü maç yönetimi adeta standart oldu…”


 

İnsan bunlar; üzerlerinde ki büyük baskı her maç sonrası daha da artıyor. Kısır bir döngü;

Hakemler kötü maç yönetiyor, eleştiriler artıyor… Eleştiriler arttıkça hakemler daha da kötü yönetim gösteriyor.

Bu işin sorumlusu MHK sessiz kalıyor, futbolun patronu TFF kulağının üstüne yatıyor.


 

Bakıyorum hakemlere; daha sahaya çıkarken ürkek ve çekingen adamlar. Omuzlar düşük, bacaklar yorgun. Suya sabuna dokunmasak, şu maç kazasız belasız bitse de gitsek der gibiler.

Önceki yazılarımda da söyledim, suya sabuna dokunmadan temizlik imkânsız… Temiz-lig hiç mümkün değil.

Aslında “vücut dili” işlerinden pek anlamam. Hatta pek de itibar etmem ama öyle görüyorum hakemleri.


 

Medyada bir spor programcısı ya da spor müdürü olsam, birilerini, örneğin Acar Baltaş’ı konuk eder, hakemlerin vücut dilini bize okumasını isterdim.


 

Milli ara sonrası 13. haftada da hakemler öncelikli gündem oldu.

 

25.11.2023/Cumartesi

BİR GALİBİYETLE BAHAR GELMİYOR

İSTANBULSPOR AŞ-ATAKAŞ HATAYSPOR: 2-1

Goller: Loshaj (26’), Mamadou (78’)/Dadaşov (48’-P)


 

Galatasaray’ı yenen Hatay, bütün enerjisini ve gücünü o maçta harcamıştı anlaşılan. Yine de 1 puanı son anda direkten dönen topla kaybetti konuk takım.


 

İstanbul taktik anlamda çok iyi göründü, oyuncular plana sadık kaldı. Bu galibiyet Hakan Yakın’ı rahatlattı.


 

Ev sahibinin ilk golü enteresandı; karşı karşıya pozisyonda Erce Kardeşler kurtardı, dönen topa gelen düzgün vuruşta top direkten döndü, üçüncüyü Loshaj sağlam vurdu.

S. Deli’nin neden olduğu sakar ve saçma penaltı sonucu beraberliği yakalayan Hatay ikinci gole engel olamadı.

Ev sahibinden Emir Kaan Gültekin ve misafir takımdan Lamkel Ze’yi etkili gördüm.


 

TÜMOSAN KONYASPOR-KASIMPAŞA AŞ: 2-0

Goller: Çikalleshi (64’), Guilherme (77’)


 

Konya, Hakan Keleş ile bir yola girdi gibi. Alt sıralardan kurtulmak adına 3 puan almak olmazsa olmaz gibiydi ev sahibi için.


 

Savunma öncelikli oynayan konuk takım ilk yarıyı 0-0 kapatmayı başardı. Ancak 2. yarıda gelen 2 gol konuk takımı puansız bıraktı.


 

Konya 8 hafta sonra kazanmanın mutluluğunu yaşadı. 


 

Konya’da Moreno, Prip ve Ahmet Oğuz formda oyuncular olarak öne çıktı. Kaptan Guilherme iyi oyununu bir de güzel golle süsledi.


 

Maçta Ahmet Oğuz’a Sadık Çiftpınar’ın müdahalesi Szymanski pozisyonuna benze bir pozisyondu, hakemler devam dedi.

 

SUMUDİCA BALONLARI

GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ-MKE ANKARAGÜCÜ: 0-1

Goller: Alper Uludağ 45+4’


 

Ankaragücü evinde Antalya’ya 4-0 kaybetmiş, buna karşın Gaziantep Sumudica ile havasını bulmuştu.

Nitekim maç öncesi bir grup taraftarın balonlar ile “SUMUDICA” yazısı çok hoş bir görüntü verdi.


 

Başkent temsilcisi iyi oyun ve 3 puan ile dönmeyi başardı Gaziantep’ten. Ancak 1-0’dan sonra konuk takımın oyuncuları fazlasıyla bireysel oyuna döndü ve pozisyonları cömertçe harcadı. Bu onlara pahalıya mal olabilirdi.


 

Maç sonu Sumudica, “Çok kötü oynadık” dedi ve bir anlamda rakibin hakkını teslim etti. 


 

MEKÂNIN SAHİBİ 10 NUMARA

GALATASARAY AŞ-CORENDON ALANYASPOR: 4-0

Goller: Icardi (37’), Mertens (45’ ve 59’), Zaha (70’)


 

Dries Mertens… Belçika Milli Takımının yıldızı, Napoli’nin kahramanı… 

Geçen yıl GS’nin şampiyonluğunda büyük katkısı vardı. Bu yıl az süre almasına rağmen yine önemli katkılar verdi. Ancak bu maçta görüldü ki, Mertens futbolu, GS taraftarı da Mertens’i özlemiş. 10 numara bir oyun ortaya koyan Belçikalı maçtan öte haftanın yıldızı oldu.

 

Belki de sakatlık, belki de idmansızlık nedeniyle Icardi 3 haftadır suskun kalmıştı. Bu maçta Mertens’in asistinde açılış golünü attı. Zaha’nın attığı golde pası veren adam oldu.


 

Zaha… Sakattı, hazır değildi, hayal kırıklığıydı gibi söylemlere aldırmadı. Fildişili gerçekten tam hazır olmamasına karşın aldığı sürelerde takımına önemli katkılar verdi. Manu’ya attığı gol, unutulmaz goller listesinde yerini aldı.

Ancak Alanya maçında müthiş keyifliydi. Oynadığı oyundan keyif aldı, aldığı keyfi taraftarına sundu.


 

Uzun süredir böylesine baskılı ve “tek yarı sahada” oynanan bir maç izlememiştim. Alanya 90 dakika içinde Muslera’nın kalesini sadece iki kez gördü.

Goller de gelince ev sahibi Manu maçı öncesi iyi bir hazırlık yapmış oldu.


 

Okan Buruk ve ekibi, kimseye aldırmadan işlerini yapmaya devam ediyor. Oldukça değişik Alanya maçı kadrosu kafalarda soru oluşturmasına karşılık hak edilmiş bir galibiyetle hafta kapandı.

Bu maçta atılan goller ve alınan 3 puanın ötesinde “Tanguy Ndombele” mesajı verildi, Fransız geliyorum dedi. Şüphesiz iyi bir Ndombele Torreira’nın yükünü azaltırken takıma büyük katkı verecektir.


 

Bir hakem için aslında kolay maçtı fakat Ali Şansalan hayli zora soktu, zorlandı. Zora dayanamadı, sakatlandı. Kendisine geçmiş olsun derken 55. dakikada görevi devralan Yiğit Arslan’ın daha iyi bir yönetim sergilediğini söylememek olmaz.

 

Alanya TD Fatih Tekke, muhtemelen futbol hayatının en zorlu 90 dakikalarından birine yakından tanıklık etmek zorunda kaldı.


 

26.11.2023/Pazar

TOKAT BAŞKA, ŞAPLAK BAŞKA BELKİ DE…

MONDİHOME KAYSERİSPOR-YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ: 1-1

Goller: Boa Morte (73’)/Yusuf Erdoğan (45+2’)


 

Denk bir maç oldu lakin galibiyete daha yakın olan taraf ev sahibi oldu.

Kayseri’nin formda ve bu maçın da en etkili oyuncusu Aylton Boa Morte tek başına maçı alabilecek pozisyonlar üretti fakat şanssız bir gününde olmalıydı. Olmayacak mı derken 1 puanı getiren gol yine Portekizliye nasip oldu.


 

İyi bir maç çıkaran Kaleci Ertaç Özbir, bir hava topunda 2 Kayserili futbolcuyu “tokatladı.” Pozisyon, İrfan Can Kahveci’nin pozisyonuna çok benziyordu fakat hakemlerden penaltı kararı gelmedi. 

VAR teknolojisiyle -hiç olmazsa böyle pozisyonlarda- bir standart sağlanmalı. 

Gerçekten hakemlerin bir “zoru” olmalı…


 

AZ DAHA KURAL HATASI…

BITEXEN ANTALYASPOR-ÇAYKUR RİZESPOR AŞ:


 

Golsüz maç… Doğal olarak haftanın en keyifsiz maçı olmalıydı ancak golsüzlük kalecilerin performansından ileri geldi. Özellikle Rize’de Kaleci Gökhan Akkan haftanın en önemli kurtarışlarına imza attı.

Antalya yeterince pozisyon üretti. Rize az ama tehlikeli ataklar yaptı.


 

Rize’de Olawoyin ve Benhur Keser etkili oynarken ev sahibinde Buksa ve Jehezkel tehlikeli oldu.


 

85’te Hakem Turgut Doman, Rize’den Mithat Pala’ya ikinci sarı ve hemen ardından kırmızı kartı gösterdi. Hakem, Mithat’ın, “Hocam! Benim kartım yok” itirazlarına aldırış etmedi fakat -bir ikaz gelmiş olmalı ki- hatayı fark etti, kırmızı kartı iptal etti.


 

SAMSUN’DA ALTIN…

BEŞİKTAŞ AŞ-YILPORT SAMSUNSPOR: 1-2

Goller: Mouandilmadji (25’)/Cenk Tosun (17’), Colley (84’)


 

Rıza Çalımbay ile ikide iki yapmaya çalışan Beşiktaş, Samsun’dan altın değerinde bir “özgüven” çıkardı. Konuk takım iyi oynamasa da, kalesinde önemli tehlikeler yaşasa da 3 puan almayı başardı.


 

Samsun için talihsiz bir gündü. Puana ve hatta olası bir galibiyete çok yaklaştı fakat sonuç alamadı. Mouandilmadji müthiş golüne karşın diğer fırsatları harcadı.

Ev sahibinde Holse ve Emre Kılınç hareketli bir oyun ortaya koydu.


 

Seçim gündeminin futboldan önce geldiği BJK’de Çalımbay’ın işi hiç de kolay değil. Ancak önümüzdeki 2 haftada takım 6 puanı bulursa (4 bile çok önemli) ligin kalan bölümünde bir başka Beşiktaş izleyebiliriz. 


 

FENERBAHÇE “DİTİRO” İLE GERİ DÖNDÜ

FENERBAHÇE AŞ-VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK:

Goller: Tadic (48’-P ve 58’)/Can Keleş (39’)


 

Dusan Tadic… Fenerbahçe’nin 35 yaşındaki Sırbistanlısı, sadece FB’de değil, belki de futbol hayatının tamamında bu denli etkisiz ve kötü bir maç oynamamıştır. Tadic kötü bir oyun sergilerken arkadaşlarını da bozdu, takımını 1 kişi eksik bıraktı. 

İsmail Kartal’ın ikinci yarıya Tadic değişikliğiyle başlayıp maçı 11-11 haline getireceğini düşündüm lakin Kartal Tadic’i oyunda tuttu. Bana çok ilginç geldi.

KISMET… Karagümrük’ün 36 yaşındaki file bekçisi Arjantinli Matias Dituro, son yılların en saçma-sakar penaltısını Tadic’e ikram etti. 

10 dakika içinde İrfan Can Kahveci’nin başlattığı atakta Szymanski, “Al ama bunu mutlaka at” pasına dokunan Tadic 2 golle takımına 3 puan getiren adam oldu. 

Şimdi, bu maçın yıldızı Tadic diyenlere sözüm yok… Ama görüşümde iddialıyım; Tadic FB’yi oynadığı süre boyunca 10 kişi bıraktı. 88 dakika bu oyunda kalması “büyük hataydı.” 

Karagümrük puan almayı başarsaydı bu konu İsmail Kartal’ı çok sıkıntıya sokardı. 

“İkram ve kısmet” Tadic’ten daha çok Kartal’ı kurtardı.


 

SEZON BAŞI… Birileri sarı lacivertlilere sezon başını hatırlatsın. Takım 19 maçlık bir galibiyet serisi yakalamıştı. Aslında oyun planı çok basitti. Önde baskı, rakip çıkarken kazanılan toplarla çok erken bulunan goller ve farklı galibiyetler…

Ludogorets bunu çözmüş, FB’yi İstanbul’da hayli zorlamış, Razgrad/Arena Stadyumu’nda yenmişti. Buna karşın ligimizin parlak teknik direktörleri İlhan Palut, Çağdaş Atan ve Volkan Demirel fark yemişti.


 

Ardından Trabzon ve Ludo mağlubiyetleri ve Adana’da puan kaybı gelmişti. Uzun lig maratonunda olağandı ve futbolda her sonuç vardı. Ancak FB için işin kötüsü, oyununu da kaybetmesiydi.

Karagümrük maçında olası puan kaybı işleri sanılandan çok daha fazla zora sokabilirdi. 

Konuk takım 30-35 dakika bekledi. Sonra tehlikeli ataklarla kolay bir maç olmayacağını gösterdi. 39’da 22 yaşındaki genç oyuncusu Can Keleş ile skor üstünlüğünü de yakaladı. 

İlk devrede ev sahibinde Szymanski’nin çabası vardı. Polonyalının bir şutu da direkten döndü. FB bu yarıda isabetli şut atamadı.


 

İkinci devre Ferdi Kadıoğlu’nun “aldatmacası” ile başladı. Hakem Arda Kardeşler, Ferdi’yi cezalandırmadığı gibi taç atışı esnasında oyuncu ile koyu bir sohbete tutuldu ki az daha penaltıyı kaçıracaktı. 

Kaleci Ditiro’nun İrfan Can’a “akıl almaz” tokadı kuşkusuz penaltıydı. Tadic skoru eşitledi.

Ardından maçın en iyi oyuncusu Güven Yalçın’ın şutuna Samet Akaydın’ın “dirsek bloğu” geldi. Hakem-VAR kontrolü beklendi, ardından bütün stadın ve oyuncuların şaşkın bakışları altında devam kararı geldi.


 

58’de öne geçen ev sahibi, kalan bölümde konuk takımın gol atma çabasına karşı koymaya çalıştı. 

90 dakikanın skoru FB-Karagümrük: 2-1 oldu lakin kaybeden taraf “Hakem-VAR ve FB’nin oyun gücü” oldu.


 

ARDA KARDEŞLER, 35 yaşında Bursa Bölgesinden FİFA kokartlı hakemimiz…

Bu maçta VAR (Video Yardımcı Hakem) 46 yaşında tecrübeli Hüseyin Göçek…

TARTIŞMASIZ… Güven Yalçın’ın şutu, Samet Akaydın’ın dirsek bloğu… Net penaltı.

Medyada tartışmalar tuhaf. “Penaltı değil” diyen yok fakat sorumlu Arda Kardeşler mi, Var mı? 

VAR müdahale etmeli…”, “VAR çağırmalı…”, “VAR odası sınıfta kaldı…”

VAR’ın müdahale edip etmediğini, ne dediğini bilmiyoruz ki… Muhtemelen hiç bilmeyeceğiz. Kontrol yapıldı, belki çağırdı Hüseyin Göçek. Arda Kardeşler dinlemeden devam kararında ısrarcı oldu. 

MHK ve TFF futbol kamuoyunu bilgilendirmeli. Hakemler arasındaki konuşmalar doğrudan verilmese de (orası yatak odasıymış!) yazıyla bilgilendirme yapılmalı. Spekülasyonların önüne geçmenin yollarından biri budur belki de…

TARTIŞMALI… Szymanski’ye müdahale… Savunma oyuncusu Ceccherini’nin müdahalesinde aksiyonun devamı ceza sahası içinde. İlk müdahaleye göre karar verilir mi, bilemiyorum. Ben penaltıya daha yakınım.

Ancak Konya-Kasımpaşa maçında benzer pozisyona hakemler devam dedi. İkili mücadelelerde gecikmiş hamle ihlal ise Sadık Çiftpınar’ın ki hayli gecikmiş bir hamleydi.


 

Fahiş ve skandal hatalar da futbolun içinde var. Ancak benim anlamadığım “disiplin” hataları…

FB seyircisine giden Can Keleş sarı kart görmeliydi.

Faul isteyen Ferdi Kadıoğlu -hakem gördü- aldatmadan kart görmeliydi. 

İlk yarının bitiminde yine Ferdi, topa vurması ve şiddetli itirazı nedeniyle kart görmeliydi. 

Sorun tam da burada olsa gerek. Maçı bitiren hakem her nedense futbolcuların gözünün içine bakamıyor, görmezden gelmek için arkasını dönüyor. 

Bu maçta Arda Kardeşler’in ve genelde hakemlerimizin en önemli sorunu bu bence.

MHK ve federasyon acilen bu problemi çözmeli.


 

Bir not Can Keleş’e. Genç adam, son dönemde takımının en formda adamlarından birisin. Bu maçta da golünü attın. Dilediğince sevin fakat rakip seyirciye gitme. Antipatik olma, saygını kaybetme. Hem yolun uzun, transferin mümkün. Ve nerelere gideceğin bilinmez.


 

Ferdi Kadıoğlu… FB’nin ve Milli Takımımızın göz bebeği. İyi oyun standardı deyince bu ligde Boey ile birlikte akla gelen oyunculardan birisin. Üstelik seni Adana Demirspor maçında fair-play seçtim. 

Yapma. Hakemi de, seyirciyi de ve kendi taraftarını da kandırma. 

Olabilir… Oyun içinde adrenalin zaman zaman aklın önüne geçebilir. İstemsiz de olabilir. O zaman dönüp özür diler, yine fair-play olursun.

Çocuklar, biz; “Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını” seviyoruz…


 

-5’TE YANGIN…

27.11.2023/Pazartesi

EMS YAPI SİVASSPOR-TRABZONSPOR AŞ: 3-3

Goller: Samu Saiz (4’), Manaj (20’ ve 67’)/Pepe (39’), Onuachu (45+1!), Terezeguet (76’)


 

Sivas soğuk… Gündüz kar yağmış, maç saatinde sıfırın altında 5 derece. Allahtan zemin iyi… Yine de bu maç gündüz oynansa daha iyi olmaz mı?


 

Sivas iyi başladı. Taktik planı gereği geçiş oyununda 2-0 öne geçti. Takımın bütün oyuncuları da iyi göründü. 

Trabzon’da ise adeta bir tek Pepe vardı. Nitekim Fildişili nefis bir gol atarak takımını oyunda tuttu. 


 

İkinci yarı yine Sivas iyi başladı, pozisyonlar üretti. Ardından Trabzon oyunu dengeledi lakin ev sahibinin 3. golü tam da bu sıralarda geldi.

Konuk takım buna oyuna giren Enis Destan’ın asistinde Trezeguet ile cevap verdi.


 

Güzel bir maç oldu. Sivas’ta Manaj harikaydı. İlk yarıda Burak Kapacak, genelde Yunus Emre Konak’ı beğendim. 

Trabzon’da Pepe oyunu direkt etkileyen oyuncu oldu. Yorulana kadar Edin Visca çalışkandı. Mendy her yere yetişmeye çalışan adam oldu.

Abdullah Avcı… Hocam, işine karışmak olmasın elbette… Ancak Enis Destan’ın daha fazla süre almasını istiyorum, lütfen.


 

Volkan Bayarslan ikili mücadelelere prim verdi, fena görünmedi. Ancak Sivas’ın 3. golü öncesi faul ihtimali “tartışmalı bir pozisyon olarak” akıllarda kaldı.


 

RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ-SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL AŞ: 4-1

Goller: Abeid (12’), Figueiredo (49’), Lima (59’), Piatek (63’)/Erencan Yardımcı (36’)


 

Pendik, formda golcüsü Erencan Yardımcı’nın attığı gol ile maçın ilk yarısında skoru 1-1’de tutmayı başardı. 

Ev sahibi 2. yarıda fırsatları değerlendirince fark geldi.


 

YENİDEN MASAYA


 

Milli arada “masa” tartışmalarına ara verilmiş, yeniden futbola dönmüştük sanki. Ancak bu hafta, özellikle FB-Karagümrük maçıyla masa yeniden alev aldı, açıklamalar art arda geldi. Yöneticilerden şirazeyi kaçıranlar oldu. 

Kulüp yöneticileri, rakip takımların yöneticileri eleştirebilir. Asla şık olmaz ama küfür ve hakaret içermedikçe şirazeyi de kaçırabilir. Böyle durumlarda değerlendirmeyi kamuoyu yapar.

Ancak bir camiayı toptan töhmet altında bırakmak hiçbir yöneticiye yakışmaz. Yöneticiler gelip geçici… Oysa bazı camialar 100 yıldır burada ve belki de yüzlerce yıl burada olacaklar. Kapanmaz yaralar açmak kimsenin hakkı değil, haddi de olmamalı.

Hıncal Uluç olsaydı, Sporda Şiddet Yasası gereğince savcıları göreve çağırabilirdi…


 

Haftanın Maçı 

Sivas-Trabzon (3-3)

Haftanın Güzel Maçı

GS-Alanya (4-0)

Haftanın Heyecanlı Maçı

FB-Karagümrük (2-1)

Haftanın Takımı

GS

Ankaragücü

Haftanın Futbolcusu 

Mertens (GS)

Haftanın performansı

Manaj (Sivas)

Haftanın Performansları

Zaha ve Icardi (GS), Güven Yalçın (Karagümrük), Pepe (Trabzon), Gökhan Akkan (Rize), Guilherme (Konya) 

Haftanın Golü

Marius Mouandilmadji (Samsun)

Güzel Goller

Icardi, Zaha, Mertens (GS), Pepe, Onuachu (Trabzon), Manaj (Sivas), Lima (Başakşehir), Guilherme (Konya)

Haftanın Hakemi

Abdülkadir Bitigen (Samsun-BJK)

Haftanın iyi hakemleri

Volkan Bayarslan (Sivas-Rize)

Yiğit Arslan (GS-Alanya; Ali Şansalan’ın sakatlığından sonra)

Haftanın Asisti

Szymanski (FB)

Haftanın Pozisyonu

Samet Akaydın’ın penaltı pozisyonu

Haftanın Talihsizi

Arda Kardeşler ya da VAR veya her ikisi de…

Haftanın Talihlisi

Mertens (GS)

Haftanın Söylemi

Ahmet İbanoğlu: MKH olarak her hafta hakemleri takip ediyoruz.

(Vallahi başkan, biz de hayretler içinde her hafta takip ediyoruz)

MOR KART

Arda Kardeşler ya da VAR veya her ikisi de…

Gboly Ariyibi (Keçiörengücülü oyuncu… Gençlerbirliği maçında aldatma ile penaltı alması)

GÖZE TAKILANLAR

*Gaziantep-Ankaragücü maçında “Sumudica Balonları…”

*Sivas’taki soğuk.

*Hakem Ali Şansalan’ın sakatlanıp yerini 4. Hakem Yiğit Arslan’a bırakması. Yiğit Arslan’ın daha iyi maç yönetmesi.

Başakşehir-Pendik maçında ikinci yardımcı hakem Cemil Tunç’un sakatlanması. Yerine geçen dördüncü hakem Oğuzhan Çakır’ın harika performansı. 

GÖZE BATANLAR

*Yöneticilerin kulüp ve camiaları hedef alan zembereği boşalmış beyanları.

*Futbolcuların bir kısmının iyi niyetli olmayan ve aldatmaya yönelik hareketler.

*Bazı maçlarda “zaman geçirme eylemlerinin abartılması…”


 


Anahtar Kelimeler: TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER . HAFTA (- Kasım )
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °