Selçuk Özdağ sağlıkta yaşanan sorunları TBMM'ye taşıdı

14 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği önergesinde sağlıkta yaşanan sorunları gündeme taşıdı.

Güncel 13.06.2023 22:23:00 0
Selçuk Özdağ sağlıkta yaşanan sorunları TBMM

Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

Milletvekili Özdağ ilk soru önergesine ilişkin, “Uzunca bir süredir siyasi ve ekonomik kriz yaşayan ülkemiz,  özellikle sağlık konusunda ciddi bir açmazın içine girmiştir. Doktorların ülkeden ayrılmasından, ilaç ile ödenmeyen tıbbi cihaz ve malzeme alacaklarına kadar yaşanan sorunlara ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundum” dedi.

Soru önergesini, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden Milletvekili Özdağ, “Türkiye, uzunca bir süredir her anlamda siyasi ve ekonomik bir kriz yaşamaktadır. Söz konusu krizler nedeniyle kamuoyunun gündeminden düşmeyen ve konunun muhatapları tarafından her platformda dile getirilen yakıcı sorunların başında, sağlık alanında yaşanılanlar ile onun önemli bir kolu olan tıbbi cihaz ve malzeme sektörünün karşılaştığı sıkıntılar gelmektedir” ifadelerine yer verdi.

Özdağ’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

“2018 ve 2023 yıllarında Tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe faaliyet gösteren işletme sayıları nedir? Bu sürede faaliyetine son veren işletmelerin gerekçeleri nelerdir? Faaliyet sonlandırma yoluyla kaç kişi işini kaybetmiştir? Sağlık Bakanlığı ve DMO tarafından gerçekleştirilen tıbbi cihaz ve malzeme satın almalarına ait ortalama ödemesi kaç gündür? Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelere vergi avantajı, istisnası yâda af uygulanmış mıdır? Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde, 2020-2021 yıllarında 20 aya varan alacakları olmasına rağmen bu sektör işletmelerinden istenen alacaklarından yüzde 18 - yüzde25 feragat ile devlet kasasına giren tutar nedir? Son 4 yıldır sözleşmelerde yer alan ödeme vadeleri mütemadiyen geciktirilmekte, bir yandan ise 90-120 gün vade sözleri verilmektedir. Yeni hükümetin ‘Rasyonel’ yaklaşımları arasında bu sektör ödemeleriyle ilgili yaklaşım nasıl olacaktır? Ödemeler SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden yapılmakla birlikte, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ortadayken SUT listesi en son ne zaman güncellenmiştir? (Spesifik revizyonlar hariç), Mart ayında düzenleme önerisi verilen yeni SUT Tebliğini ne zaman uygulamaya almayı düşünüyorsunuz? Kamu alacaklarını zamanında alamamak dışında bir sorunu olmayan sektör işletmeleri güçlerini kaybettikçe ve faaliyetlerine son verdikçe hastanelerde ameliyat yapılamamasına kadar varan halk sağlığı sorunlarını önlemek, yerli işletmelerin yerine büyük kapasiteli küresel firmaların güçlenmesini (fiyatlandırma, tedarik, tahsilât konularında milli çıkar aleyhine davranışlar söz konusu olabilir) önlemek için bir planınız var mı? Ödeme kapsamında olmayan ilaç sayısı ve hangi konularda etkili olduklarının güncel bilgisini paylaşır mısınız? 2023 Haziran ayı itibariyle tedarik ve temin sorunu yaşanan ilaçlar var mıdır? Hıfzıssıhha Enstitüsü ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? 2019 yılından günümüze kadar yurtdışına yerleşen doktor, hemşire ve diğer teknik branşlardaki sağlık emekçisi sayısı nedir? Sağlık Bakanlığına kayıtlı Suriye orjinli doktor sayısı nedir? Suriye orjinli kişiler (TC Vatandaşı olmuş yâda geçici sığınmacı statüsündekiler) Hasta Katılım Payı ödemesi yapıyor mu? Son 5 yılda bu başlıkta kişilerin kendilerinin ödediği tutar nedir? Ortopedi ve spinalimplant ürün fiyatları OECD ortalamasının altında mıdır? Altında ise monopol alıcı karşısında ihale sistemi sürdürüldüğü müddetçe üreticiler  mevcudiyetlerini sürdürebilecekler midir? Ortopedi ve spinalimplant grubu ürünler için, İhale sisteminden vazgeçilerek SGK protokollerine geçilmesi , ödemelerin 1,5 ayda hastaneler yerine doğrudan firmalara yapılması uygulamasına geçilmesi düşünülmekte midir? Yoksa mevcut sistem çerçevesinde yerli üreticilerin faaliyetlerini sonlandırması sonucunda ithal ürünlerin pazara hakim olması, SGK satın alma maliyetlerinin azami derecede artmasına ses çıkarılmayacak mıdır?”

 


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °