Selçuk Özdağ, “Lozan döneminin en makul antlaşmasıdır”

Saadet Partisi Meclis Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ Lozan Antlaşması’nın 100. Yılı nedeniyle yaptığı değerlendirmesinde, Lozan’ın döneminin en makul antlaşması olduğunu kaydetti.

Güncel 23.07.2023 16:43:00 0
Selçuk Özdağ, “Lozan döneminin en makul antlaşmasıdır”

Lozan Antlaşması’nın 100.yılı nedeniyle sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Saadet Partisi Meclis Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, “24 Temmuz 1923 tarihinde 7 düvele karşı, genç Cumhuriyetimizin tapu senedini tescil ettiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin kurucularına minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

MİLLİ SINIRLARIMIZ LOZAN ANTLAŞMASIYLA ÇİZİLDİ

“Lozan Antlaşması ile esasen ülkemizin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiştir” diyen Özdağ, “Osmanlı İmparatorluğundan miras kalan borçlar ödenmek kaydıyla kabul edilmiş, Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar da tamamen kaldırılmıştır” ifadesinde bulundu.

Özdağ paylaşımına şöyle devam etti, “Uzunca bir zaman boyunca bazı kesimler tarafından sırf Cumhuriyet muarızlığından kaynaklı bir Lozan reddiyesi propagandası yapıldı. Ne yazık ki “Lozan zafer mi hezimet mi” tartışmalarından kaynaklı bu reddiyeler etkili oldu ve hayli taraftar da topladı. Söz konusu reddiyeciler arasında devlet yöneticilerinin ve siyasetçilerin de olması bu ülke adına tarih ve şuur eksikliğinin bir tezahürüdür aslında. Yıllarca Lozan’ın gizli maddeleri safsatası etrafında büyütülen bir şehir efsanesi ile dimağlar bile isteye ifsat edildi. Türkiye Cumhuriyeti ile hesabı olanların kimi zaman sahiplenerek, kimi zaman da el altından körükleyerek büyüttüğü bu yalan, gün geldi mutlu ve nurlu yarınlara umut pompalamak için bir enstrüman haline getirildi. Öyle ki; Bunlar: “Lozan bir teslimiyettir ve ülkemizi yabancı devletlere peşkeş çeken bir anlaşmadır, 100. yılında bu anlaşmanın gizli maddeleri hükümsüz kalacak ve bizden yani milletten çalınan tüm yeraltı ve yerüstü kaynakları tekrar milletin hizmetine sunulacak demeye başladılar.”

BU İKTİDARIN HER SÖYLEMİ VE YAPTIĞI KONJONKTÜRELDİR

“Atalarımız “Deveyi yardan uçuran bir tutam otmuş” derler ya. İktidar ve hempalarının bu Muştuları esasen mesul oldukları siyasi ve özellikle ekonomik çöküşü, bu sayede umut dağıtarak kapatma çabasından ibaretti” diyen Özdağ, “Özellikle belli bir kesimde maalesef bu şehir efsanesi makes buldu. Ve fakat, Lozan’da yabancılara maden çıkarma hakkı falan verilmemişti, Yabancılara maden çıkarma ve ülkesine götürme yetkisi 2004 yılında 5177 Sayılı Kanunla AK Partisi iktidarı tarafından verilmişti. Bu iktidarın her yaptığı ve söylediği tamamen konjonktüreldir. Tıpkı vatanseverlik söylemi gibi. Mesela 14 yıl zafer dedikleri Lozan’a, bir sabah kalktılar ve hezimetmiş dediler. Arada başarı da diyorlar. Yani o gün ne söylenmesi gerekiyorsa onu üretiyorlar o kadar” dedi.

LOZAN DÖNEMİN EN MAKUL VE BAŞARILI ANTLAŞMASIDIR

“Lozan ne şu ne budur(!)birçok tarihçinin de ifade ettiği gibi ve bize göre de o günün şartlarında döneminin en makul ve en başarılı antlaşmasıdır. Mustafa Kemal ve Cumhuriyet düşmanlığından dolayı karşı çıkanlar, böyle 1 antlaşmayı başka biri yapmış olsaydı yere göğe sığdırmazlardı” ifadesinde bulunan Saadet Partisi Meclis Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, “İktidar sahiplerine diyorum ki bırakın Lozan ve Montrö ile uğraşmayı da siz de mesela Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni birkaç devlete tanıtın, gücünüzü gösterin. Dünya liderisiniz ya, sizden habersiz bölgede kuş uçmuyor ya, hiçbir masada Türkiye olmadan kartlar yeniden karılmıyor ya. Haydi bekliyoruz” sözlerine yer verdi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °