Selçuk Özdağ, “Imre Adorjan'ın vefatı Macaristan ve Türk Dünyası için büyük bir kayıp”

Türk Dünyası'nın önde gelen Yazarlarından Türkolog Imre Adorján 92 yaşında vefat ederek Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Güncel 3.12.2023 13:56:00 0
Selçuk Özdağ, “Imre Adorjan

Büyuk Türk dostu ve Türkolog Imre Adorján 1 Aralık Cuma gecesi Hakk'ın rahmetine kavuştu. Adorján'ın vefatını büyük bir üzüntüyle

 öğrendiğini kaydeden TBMM Gelecek – Saadet Grubu Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, “Macaristan ve Türk Dünyasi için büyük bir kayıp. Başımız sağolsun, Allah rahmet eylesin” dedi.

Dedekorkut Hikayeleri, Türk Masallları, Fuzuli, Yunusemre, Masaristan ve Azerbaycan Kültürlerinin Diyaloğu gibi birbirinden önemli eserleri okurlarla buluşturan Imre Adorján gibi şahsiyetli, Türkiye dostu, karakter sahibi kişilere her zaman ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Özdağ, “İnsan vardır makamı sadece gösteriş, rahatlık, emir vermek ve gününü gün etmek için değil, uzun soluklu bir yolda, gündüz gece demeden, üreterek çalışır, eserler bırakır, iz bırakır ve bıraktığı eserler kendisinden sonra gelenlere uzun yıllar hizmet eder. İnsan vardır bulunduğu makama onur verir, erdem verir, şeref verir. Büyuk Türk dostu ve Türkolog Imre Adorján böyle önemli ve ardından iz bırakan bir şahsiyetti. Eserleriyle anılmaya ve yaşatılmaya devam edecek” diye konuştu.

Türk dostu Macar Türkolog İmre Adorjan uzun ve anlamlı bir hayatın ardından 27 Kasım 2023'te vefat etti. Türk kültürü, tasavvuf, Bektaşilik Türk halk edebiyatı, Türk tarihi, Macar-Türk ortak tarih kültürü ve edebiyatı konularinda bircok eser vermiş olan Imre Adorjan'ın cenazesi 13 Aralık 2023 tarihinde, Türklerin İstolni-Belgrad olarak adlandırdığı ve Macarların kutsal saydığı Szekesfehervar şehrindeki mezarlığa defnedilecek. Cenazesine Türkiye'den de üst düzey devlet yetkililerinin de katılması bekleniyor.



 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °