Selçuk Özdağ, “Depremde binaların yıkılmasının başlıca sebebi ahlak, bilgi ve bilim sorunu”

Selçuk Özdağ "Hepimizi derinden üzen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde 30-40 yıllık binaların yıkıldığı gibi 3-5 yıllık binalarında yıkıldığını gözlemledik. Bunun temelinde de ahlak, bilgi ve bilim sorunu olduğunu görüyoruz”dedi

Güncel 10.02.2023 21:33:00 0
Selçuk Özdağ, “Depremde binaların yıkılmasının başlıca sebebi ahlak, bilgi ve bilim sorunu”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yla beraber deprem bölgesinde bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ gözlemlerini aktardı. Özdağ, “Bölgede önce Osmaniye’ye giderek depremin oluşturmuş olduğu felaketi müşahede ettik. Osmaniye’nin ardından Gaziantep Nurdağı’na geçtik. Nurdağı’nda da enkaza dönmüş binalar ve yaşananları bizzat daha yakından gözlemledik. Yol boyunca gözlemlediğimiz bir durum var; Dağın eteklerine, tepelere yapılan evlerin yıkılmadığını gördük. Ama 200 metre hemen ilerisinde ana yol geçiyor. Ovalara yapılan binaların adeta kağıt, kibrit kutusu gibi yerlere yapıştığını gördük” dedi.

DEPREMİ ÖNLEYEMEYİZ AMA BİNALARIN YIKILMASINI ÖNLEMEK BİZİM ELİMİZDE

Gaziantep Nurdağı’nın ardından Kahramanmaraş’a geçtiklerini kaydeden Özdağ, “Binalar arasında temeli sağlam atılmamış, yapı mühendisliğinden ve kaliteli dayanıklı malzemeden kaçınılmış binaların yıkıldığını gördük. Tüm bunlardan sonra gördüğümüz şu; Öncelikle durum tespiti yapılması gerekiyor. Bir an önce moloz yığınlarını, enkazları kaldırmamız ve insanları kurtarmamız gerekiyor. Şu anda da depremin ana merkezi olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeyiz. Vinçlerin çalışması devam ediyor. Yıkılmış enkaz yığınına dönmüş evlerin hemen yanında veya karşısında bu faciayı çok hafif çatlaklarla ya da hiçbir zarar görmeden atlatmış olan binalar var. Yine bu yıkılan binaların sorunlu olduğunu gözlemliyoruz. Bu yıkılan binalarda deprem yönetmeliğine uyulmamış. Temeller doğru atılmamış, binalarda kullanılan malzemelerde, mimarlıkta ve diğer hususlarda çok büyük ciddi hatalar var. Şayet depremlerde zarar görülmemesi isteniyorsa başlıca çözüm fay hatlarında bina yapımına müsaade edilmemesi gerekiyor. Fay hatların dışında yapılan evlerde de inşaat mühendisleriyle, mimarlarla, belediyelerle, yapı denetim firmalarıyla ciddi bir denetim ve koordinasyon altında sağlam binaların yapılması gerekiyor. Tabi ki en başta da ahbap çavuş ilişkisiyle yapılacak gayri ihtiyari, güvensiz yapılan bina yapımına son vererek kalıcı çözümler bulmak. Ama maalesef tüm bunların eksikliğini gözlemliyoruz. Evet deprem bir afet. Depremi önleyemeyiz ama depremde binaların yıkılmasını önlemek bizim elimizde” diye konuştu.

GELECEK PARTİSİ 15 ŞUBAT PAZARTESİ GÜNÜ DURUM TESPİT AÇIKLAMASINDA BULUNACAK 

 Bir yanda çok güzel, sağlam binalar yapılırken o binaların diğer tarafında en ufak bir depremde yapılan binaların yıkıldığını tespit ettiklerini kaydeden Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ sözlerine şöyle devam etti, “30-40 yıllık binaların yıkıldığı gibi 3-5 yıllık binalarda yıkılıyor. Bunun temelinde de bir ahlak, bilgi ve bilim sorunu olduğunu görüyoruz. O nedenle Jeoloji, Makine, Elektronik, Yapı Mühendisleri tarafından fay hatlarıyla çevrilen Türkiye’deki binaların bu deprem bölgesindeki evlerden başlayarak incelenmesi gerekiyor. Ona göre tedbir alınmalıdır. Tüm depremzede vatandaşlarımız başta olmak üzere geçmiş olsun Türkiye diyorum. Bu akşam Adıyaman’a hareket ediyoruz. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren deprem bölgesindeyiz. Sayın Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu’yla beraber deprem bölgesinde vatandaşlarımızın dertlerine, yaralarına ortak olmak, ihtiyaçları tespit etmek, durum tespiti yapmak için bulunuyoruz. 13 Şubat Pazartesi günü Gelecek Partisi olarak tüm buradaki gözlemlerimizle ve şahit olduklarımızla ilgili geniş bir basın açıklaması yapacağız” 


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °