Selçuk Özdağ Bakan Yumaklı'ya göz göre kaybedilen orman alanlarını sordu

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Meclis Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ 2001-2021 döneminde 537 bin hektar orman alanını kaybedildiğini kaydetti.

Güncel 1.02.2024 15:56:00 0
Selçuk Özdağ Bakan Yumaklı

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Meclis Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ 2001-2021 döneminde 537 bin hektar orman alanını kaybedildiğini kaydetti.

Göz göre kaybedilen orman alanlarının 2001-2021 döneminde 537 bin hektar olduğunu ve bunun 87.7 bin hektarlık kısmının yangınlar nedeniyle olduğunu kaydeden TBMM Gelecek-Saadet Grubu Meclis Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96’ncı maddeleri gereğince soru önergesinde bulundu.

7951 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verildiğini kaydeden Özdağ, “Söz konusu kararın 13 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiği görülmektedir. Anayasa'mızın 169’uncu maddesi; ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi hususunda Devletin görevlerini detaylı olarak belirtmiştir; Anılan maddenin birinci fıkrasında; ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.’ denilmiştir. Dördüncü fıkrasında da;‘ “Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.’ denilmiştir” ifadelerine yer vererek sözlerine şöyle devam etti;

“2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen Ek Madde 16 ile de; “Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir. Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir.” düzenlemesi getirilmiştir. Ancak, uygulamada anayasal ve yasal sınırlamalara riayet edilmediği, ormanlarımızın yeterince korunamadığı ve geliştirilemediği gibi, Cumhurbaşkanı Kararı ile sürekli olarak daraltıldığı görülmektedir. Oysa Anayasal sınırlamaların yanı sıra Orman Kanunu’nun 2. Maddesine göre: 

Orman olarak korunmasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanına dönüştürülmesinde kesin yarar olan yerler,

b) 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerler,

Halen orman rejimi içinde bulunan funda ve makilerle örtülü yerler,

Şehir kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları orman rejimi dışına çıkarılabilir. Burada a ve b başlıkları altında belirtilen alanların da Anayasa md. 170 gereğince orman köylülerine yönelik olarak ihya edilmesi, değerlendirilmesi ve tahsisi gerekmektedir.

Buna rağmen ülkemiz 2001-2021 döneminde 537 bin hektar orman alanını kaybetmiştir. Ve bunun sadece 87.7 bin hektarlık kısmı yangınlar nedeniyledir.”


Bu bağlamda şeffaf, net ve yazılı bir şekilde yönelttiği soru ve sorunlara yanıt arayan Özdağ'ın Bakan Yumaklı'ya yönelttiği soru önergesindeki maddeler şu şekilde oluştu;


Türkiye 2001-2023 döneminde kaç hektar orman alanını kaybetmiştir. 

Bu kaybın ne kadarlık kısmı yangınlar nedeniyledir? Bu yangınların çıkış/çıkartılış sebebi nedir? Yanan orman alanlarının yerinde bugüne kadar kaç hektarlık yeni orman yetiştirilmiştir? Yanan orman alanlarının yerinde şu an kaç tane otel/villa vs. inşaat alanı mevcuttur? Bunlar kimlere aittir? Yanan orman alanlarının yangın tarihine ve günümüze ilişkin fotoğrafları kamuoyu ile niçin paylaşılmamaktadır? 

2001-2023 döneminde orman alanlarında kaç madencilik, enerji ve turizm şirketine izin verilmiştir? Alanı ne kadardır? Bu izinler kimlere verilmiştir? Verilen bu izinler bugüne kadar kaç hektarlık orman alanının tahribine neden olmuştur? 

2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen Ek Madde 16’ya dayanılarak bugüne kadar orman sınırları dışına çıkartılan orman alanı ne kadardır?

Bu alanlar karşılığında Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere toplam ne kadar arazi tahsis edilmiştir. Bu arazilerde yetiştirilen orman alanlarının uydu fotoğrafları kamuoyu ile niçin paylaşılmamaktadır?

7951 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat illerinde orman sınırları dışına çıkartılan ormanların alanı ne kadardır?

Bu alanların orman sınırı dışına çıkartılma gerekçesi -her bir il açısından ayrı ayrı-nedir? 

Bütçe açığının 2017’den bu yana 55 kat artması karşısında, bu alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının nedeni kaynak elde etme çabası mıdır?

Orman Kanunu Ek Madde 16/3 gereğince; orman sınırları dışına çıkarılacak alanların tespiti için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilmesi gerekmektedir. 7951 sayılı kararda bahsedilen her bir ilde orman sınırları dışına çıkartılan orman alanları ile ilgili kaç tane komisyon görevlendirilmiştir? Bu komisyonlara atanan üyeler kimlerdir. Görev ve unvanları nedir? 

Bu konuda herhangi bir uzmanlığa sahipler midir? Kullandıkları ölçüt ve yöntemler nelerdir? Bu ölçüt ve yöntemlerin bilimsel, objektif ve ödünsüz olması için ne tür tedbirler alınmıştır? Bu komisyonların raporları nerede yayınlanmıştır/yayınlanmaktadır? 

Bu alanlarda bundan sonraki aşamada doğal kaynak yıkımlarının önlenmesi amacıyla mevcut durum uydu ve hava fotoğrafları ile saptanmış mıdır? Bunlar nerede yayınlanmaktadır?

Orman sınırları dışına çıkartılan araziler bundan sonra ne olarak kullanılacaktır/Kim kullanacaktır? 

Bu alanlar herhangi bir kira ve satış sözleşmesine, zamanaşımıyla iktisaba, intifa veya sükna hakkına yahut geçit ve üst hakkı gibi, ayni ve şahsi haklara konu alacak mıdır? 

Bu alanlarda rezerv alanlar ilan edilmesi planlanmakta mıdır?

En önemli doğal varlıklarımızdan olan ormanlarımızın 11 ilde birden birçok orman sınırları dışına çıkartılması hususunda sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının görüşleri alınmış mıdır? Bu işlemler gizli mi yürütülmüştür? 


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °