OTOBÜS HAFTASI

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG; 22. HAFTA (23-25 Ocak 2024)

Spor 27.01.2024 15:08:00 0
OTOBÜS HAFTASI

Süper Lig’de yarışın son şampiyon Galatasaray ile son ikinci Fenerbahçe arasında geçeceği daha ilk haftalarda belli olmuştu. Ancak özellikle Beşiktaş ve Trabzon’un bu denli geride kalacağı tahmin dışıydı.

Ligin acar takımlarından Adana Demirspor’da bu sezon iyi bir performans gösteremeyince daha ilk devre bitmeden iki takımlı bir ikinci devre kaldı futbolseverlere.


 

Bu iki takım da maçlarını zaman zaman çok kolay kazanırken bazı zamanlarda zorlandı, bazen beklenmedik puan kayıpları yaşadı.

Hâl böyle olunca Başakşehir Fenerbahçe’ye ve İstanbulspor’da Galatasaray’a karşı savunmalarına “otobüs” çekti. Başakşehir’in otobüsü “ilkeldi.” İstanbul’un otobüsü hayli “moderndi.”

Her iki maçta da şampiyonluk yarışındaki taraftarlar çok heyecanlandı, sürpriz puan kaybı ihtimali damarlardaki kanı zorladı.

Zor da olsa iki takım da haftayı 3’er puanla geçti. 


 

Rize son haftalardaki çıkışıyla 3.ncülük basamağını gözüne kesti. Kayseri gerilerken Ankaragücü ilk kez ilk 10’da yer aldı.

Hatay ve Sivas’ta sorunlar devam ederken, Samsun çıkışa geçti, Konya puan cetvelinin 19.ncu sırasına gitti. 


 

Bu arada TRT’den müjdeli bir haber geldi. UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi maçları üç sezon boyunca TRT tarafından verilecek. Futbolseverler üç yıl boyunca bu turnuvaları şifresiz seyredebilecek. Hayırlı olsun.


 

GS’nin yıldızı Sacha Boey için Bayern Münih ile transfer görüşmeleri başladı. GS bu transferden yaklaşık 30 milyon EURO alacak. 


 

23.01.2024/Salı

ATAKAŞ HATAYSPOR-CORENDON ALANYASPOR: 1-1

Goller: Rivas (5’)/Oğuz Aydın (89’-P)


 

Hatay “istikrarlı kazanamama serisini” bu maçta da sürdürdü. Volkan Demirel’in işi her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Kapanıp hızlı hücumlarla oynamak zorluk derecesi yüksek maçlarda ve büyük maçlarda işleyebiliyor ancak bu tür maçlarda haftalardır işlemediği görüldü.

Erken bir golle öne geçen ev sahibinin, golden sonra karşı kaleyle hiç işi olmadı. Bir defa ciddi olarak gidilen karşı kalede Dadashov’un kafası direkten döndü.

Evinde oynayan bir takımın 1 isabetli şut ile oynaması fazlasıyla düşündürücü.


 

Golden sonra tamamen önde oynayan Fatih Tekke’nin takımının sorunu kanatların iyi çalışmaması oldu. Formda oyuncular Oğuz Aydın ve Yusuf Özdemir gerekli katkıyı veremeyince zorlandı konuk takım.

Gol son dakikalarda penaltıdan geldi. 


 

Maçın topla en fazla oynayan oyuncusu Hatay kalecisi Erce Kardeşler olduysa şaşırmamak gerek.


 

SESSİZ KARTAL

BEŞİKTAŞ AŞ-YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ: 0-0


 

Beşiktaş, son zamanlardaki formda oyuncusu Semih Kılıçsoy ve Rashica ile etkili bir oyun düzeninde oynadı. Bunda da zaman zaman pozisyonlar buldu fakat gol atamadı. Semih’in müthiş şutunun direkten dönmesi kendisi ve takımı adına şanssızlık oldu.

Santos’un oyuncu değişiklikleri ve konuk takımın 10 kişi kalmasıyla ikinci devre de daha atak bir BJK vardı fakat pozisyon ve gol sıkıntısı da vardı.


 

Adana Demirspor yeni hocasıyla en az 1 puan dedi ve bir devreyi neredeyse 10 kişi tamamlamasına rağmen bunu başardı. 


 

Maç 0-0 bitti ama bunun en büyük sebebi Hakem Atilla Karaoğlan dense yeridir… 

Karaoğlan fazlasıyla kötü bir günündeydi… Fauller, kartlar, kırmızı kart… Hepsi sorunlu, hepsi tartışmaya çok açık. Her iki tarafın da en az birer penaltı pozisyonu var ki tartışmasız penaltı. Protokol vardı, nasıldı bilemeyeceğim, VAR’da karışmadı. Hakem de görmedi. 

Atilla Karaoğlan Süper Lig’in elit hakemlerinden… Ancak yorgunluk mu, başka sebepler mi var, gerçekten kötü bir günündeydi. Şansı, Beşiktaş’ın ligde pek iddiasının kalmaması oldu. 


 

BJK’nin yeni yönetimi ve hocası, bu sezondan vazgeçip -belki öyledir- önümüzdeki sezon planına başlamalı. Bu planlamada her ihtimale karşı Santos’un yedeği de hazır tutulmalı…

Bizde bazı ülkelerden; İtalya, Portekiz, Hollanda gibi ülkelerden teknik direktörler pek tutmuyor. Bu ülkelerden en iyi teknik direktörleri de getirdiğimiz unutulmamalı.

Bir de günümüzde “genç teknik direktörler” daha başarılı oluyor. Bazı takımlarda futbolculardan genç teknik adamlar görev yapıyor. 


 

SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL AŞ-KASIMPAŞA AŞ: 3-2

Goller: Umut Nayir (19’), Thiam (44’-P), Thuram (90’)/Rassoul (6’-KK), Gökhan Gül (25’)


 

Geçen haftanın “muzaffer” iki takımının karşılaşmasında ben 3-3’lük bir beraberlik öngörüsünde bulundum. Bu maç gollü ve berabere biter ve keyifli olur diye düşündüm, olmadı.

Pendik 3 attı ama Paşa 2’de kaldı.


 

Pendik’in yeni golcüleri işbaşındaydı. Erencan Yardımcı gol atamadı ama çok çalışkandı. Midtsjö’de iyi işler yaptı.

Buna karşın Hajradinovic durgun, Aytaç Kara’da biraz etkisiz kalınca mağlubiyete razı oldu konuk takım. 


 

Umut Nayir, bir süredir oynamamanın ve gol atmamanın acısını çıkarıyor olmalı. Gollerinin yanı sıra çok çalışkan…

Kasımpaşa’da Oğulcan Çağlayan iyi görünmedi. Hocasının verdiği şansı değerlendirmesi için çok çalışmaya ihtiyacı var gibi.


 

Kasımpaşa TD Sami Uğurlu, sinirli tavırlarıyla dikkat çekti, sarı kart gördü. Doğruysa maç bitiminde de kırmızı kart görmüş. Sami Hoca’nın bu denli sinirli olması şaşırtıcı… Ki maçın hakemi Burak Şeker oldukça iyi bir maç yönetti.

Sami Hoca penaltıya kızıyorsa yapacak bir şey yoktu. Saçma ve sakar bir penaltıydı doğrusu. 


 

24.01.2024/Çarşamba

GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ-TÜMOSAN KONYASPOR: 1-1

Goller: Metehan Mert (31’-KK)/Moreno (42’)


 

Metehan Mert’in kendi kalesine golüyle öne geçen ev sahibi, kalan bölümde hızlı ve çabuk ataklarla ikinci golü düşündü fakat uygulamada başarılı olamadı.


 

Konuk takım, özellikle golden sonra daha etkin bir oyun ortaya koydu, ilk yarı bitmeden beraberlik golüne ulaştı.


 

İkinci devrede kazanmaya yakın olan taraf Konya olsa da gol gerekti puanlar için, olmadı. Gaziantep’in, isabetli bir şut bile atamadan 1-1 beraberlikle 1 puan alması Sumudica şansı olsa gerek.


 

MKE ANKARAGÜCÜ-VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK: 2-0

Goller: Ali Kaan Güneren (24’), Macheda (61’)


 

Topla daha çok oynayan, daha baskılı görünen taraf Karagümrük’tü. Ancak son paslarda büyük hatalar yapılınca gol mümkün olmadı. Güven Yalçın’ın da son iki haftadır vasat oyunu konuk takımı doğrudan etkiliyor.


 

Seyircisiz Ankaragücü hızlı ataklarda gerçekten başarılı oldu, tehlikeler yarattı. Bu tehlikelerden 2 gol çıkaran ev sahibi bu galibiyetle kendini puan sıralamasında ilk 10’a attı.


 

Bu maçta Ankaragücü’nden Hanousek ve Pedrinho’yu beğendim.


 

OTOBÜS… 

RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ-FENERBAHÇE AŞ: 0-1

Gol: Batshuayi (90+4’-P)

Kırmızı Kart: Figueiredo (45+2’), Keny (90+3’) 


 

Fenerbahçe’nin istatistiksel anlamda ezici bir oyunu vardı. Sarı lacivertliler maçın büyük bir bölümünü ev sahibinin ceza sahasında oynadı dense yeridir. 

Oyun anlamında çok sıkıntısı olmasa da gol atmada sezon başındaki takımın yerine kısır bir takım gelmişti. FB, son 2 maçta sadece 2 gol atmıştı.

Bunun en önemli sebeplerinden biri, oyunda temponun yavaş kalması olabilir.

Konuk takım 4’ü çok ciddi 7 isabetli şut attı, Dzeko ve sonradan oyuna giren Cengiz Ünder ile net fırsatlar da yakaladı. Dakikalar 90’ı gösterdiğinde tabela hâlâ 0-0’dı.


 

90. dakikada Başakşehir defansı bir şutu kesme çabasındayken ele gelen topa hakem penaltı çaldı. Ev sahibinin oyuncuları ve kulübesi bu karara çok itiraz etti, itirazları abartan Keny kırmızı kart gördü.

Penaltıyı gole çeviren Batshuayi takımını ve taraftarını rahatlattı.


 

Üstün oyuna karşın bu şekilde golsüzlük sürerse bu FB için sıkıntı oluşturabilir. Bu maçta rakip bir devreyi 10 kişi oynadı ve gol penaltıdan atılabildi.


 

Penaltıya itiraz sorunluydu. Çünkü savunmacı açık bir şekilde topu koluyla blokladı. Ancak içerde-dışarda tartışması söz konusu olabilirdi ki içeride oynama vardı. Hakem doğru karar vermişti.

Abdulkadir Bitigen bu maçta formunda değildi ama sonuca etki eden bir hata yapmadı. Özellikle Başakşehir’in şikâyete hiç hakkı yoktu.


 

OTOBÜS… Daha öncesi varsa bilmiyorum ama benim bilgi dağarcığıma Jose Mourinho ile girdi taktik plan. Gerçekten Mourinho bir otobüs çekiyordu savunmaya ama bu otobüs ceza sahasının hemen önüne çekiliyordu.

Oysa Çağdaş Atan’ın takımı otobüsü ceza sahasının içine koydu. Dolayısıyla rakibine çok fazla pozisyon ve şut imkânı verdi. Skorun son dakikalara kadar 0-0’da kalması savunma başarısından daha çok konuk takımın gol becerisi ya da bu maçta beceriksizliği oldu. 

Ev sahibi bu maçta hiçbir varlık gösteremedi. Maçı tek isabetli şutla tamamladı ki oda FB defansının hatasından geldi. 

Bu oyunda Başakşehir’in en büyük hatası, kendi kalesinden topla çıkmak istemesi oldu ki asla beceremedi takım. FB’nin en büyük özelliği de önde baskıyla hataları cezalandırmaktı.

Bu planda önde hızlı oyuncuların olması gerekti; Keny ve Serdar Gürler gibi. Ama Çağdaş Atan ağır Piatek’i tercih etmişti.

Figueiredo’nun 3 dakika içinde 2 sarıdan kırmızısı affedilir gibi değil. Başakşehir Piatek’in etkisizliği ile zaten 10 kişi oynarken bu kırmızı kart ile aslında 9 kişi kaldı.

Bu maç, Çağdaş Atan’ın ismine de geçmişine de pek yakışmadı.


 

FB’de Tadic, Dzeko, Szymanski gibi oyuncular çok etkin olmayınca sarı lacivertliler gol atmada çok büyük sorun yaşıyor. 

Ferdi Kadıoğlu’nun çalışkanlığı ve isteği, Oosterwolde’nin dikkati ve az da olsa bazı pozisyonlarda çabukluğu takdire şayandı.

 

BITEXEN ANTALYASPOR-EMS YAPI SİVASSPOR: 2-1

Goller: Buksa (28’-P), Saric (45+3’)/Koita (13’)


 

Evinde yenik duruma düşmesine karşın panik yapmadı Sergen Yalçın’ın Antalya’sı. Topa yüksek oranda sahip olarak baskıyı kurdu. Bu baskıdan 2 gol ile ilk yarıyı önde kapadı.


 

Bülent Uygun’un Sivas’ında sıkıntı devam ediyor. Takım pozisyon üretmekte çok sıkıntılı. Nitekim tek gol korner atışından geldi.

Durum böyle devam ederse Bülent Uygun-Sivas beraberliği çok uzun sürmeyebilir. 


 

Nuri Şahin’in Antalya’sından sonra Sergen Yalçın’ın Antalya’sı da futbolseverlere keyif verecek gibi. 


 

25.01.2024/Perşembe

YILPORT SAMSUNSPOR-MONDİHOME KAYSERİSPOR: 2-0

Goller: Zeki Yavru (10’), Ercan Kara (57’)


 

Zaten oldukça sağlam bir oyun oynayan Samsun, TD Gisdol ile yükselişini devam ettiriyor. Kırmızı beyazlılar iyi futbol ile birlikte sonuç almayı da başarıyor bir süredir.


 

FB maçı sonrası güvenle bu maça da hızlı başladı ev sahibi, erken bir gol de atınca fazlasıyla rahatladı. 

Konuk takım cevap vermek için temposunu yükseltti. Zaman zaman Samsun kalesinde tehlikeli de oldu. Buna karşın etkili Samsun hücumlarını durdurmakta zorlandılar. Samsun ikinci golü bulunca maçı kopardı.


 

Recep Uçar’ın Kayseri’si çok kötü değil. Hatta oyunun bazı bölümlerinde etkili de oluyorlar. Fakat bu iş gol atamayınca çözülmüyor. Bir de Thiam’ın eksikliği gerçekten çok fark ediyor.


 

Yine de tempolu ve keyifli maç için her iki taraf da teşekkürü hak etti.


 

Kayseri cephesinin hakem-VAR yönetiminden şikâyeti dikkat çekiciydi. Sarı kırmızılılar sorunun kendileri aleyhine uzun süredir devam ettiğini ve bir an önce çözümlenmesi gerektiğini ileri sürdü.


 

ÇAYKUR RİZESPOR AŞ-TRABZONSPOR AŞ: 1-0

Gol: Varesanovic (78’)


 

Galatasaray maçından yaralı Trabzon Rize deplasmanındaydı. Rize ligin zor deplasmanlarından biri olup ilk maçı da Rize kazanmıştı.

Bir de eksikti konuk takım… İlk 11’den iyi oyuncuları Afrika Kupası’ndaydı.


 

Daha iyi olan taraf ev sahibiydi. Kazanmayı da daha çok isteyen taraf… Trabzon’da kaleci Uğurcan Çakır direndi, kalesinde uzun süre gole izin vermedi. 

Puan almak için gol atmak gerek… Atamıyorsan yememelisin. Olmadı. Maçın sonlarında Varesanovic’in şok golü geldi, Trabzon kaybetti.


 

Bu sezonun Beşiktaş ile iki sıkıntılı takımından biriydi Trabzon. Üçüncülük elbette bir iddia olmalı lakin önümüzdeki sezonun planlaması düşünülmeli.


 

OTOBÜS II…

GALATASARAY AŞ-İSTANBULSPOR AŞ: 3-1

Goller: Kerem Aktürkoğlu (36’-P, 79’), Icardi (90+2’-P)/Sambissa (28’)

Kırmızı Kart: Mendy (89’-İstanbul)


 

Turuncu-lacivert bir otobüs vardı İstanbul’da önceki gün. Bugün de sarı-siyah bir otobüs çekildi. Ancak bu otobüs öncekine göre marka ve modeldi doğrusu.

TD Osman Zeki Korkmaz ceza sahasının hemen önüne 5’li bir hat, hemen önüne de 4’lü bir hat çekmişti. Öne de hızlı ve güçlü forvet Ndao’yu atmıştı. Emir Kaan Gültekin de gidip gelen adamdı.

İstanbulsporlu oyuncular plana sadık kaldılar, oyun disiplinini hiç aksatmadan çok iyi uyguladılar.


 

Ligin en sağlam savunmasına sahip Galatasaray’da ise bir dağınıklık vardı. Sağ bek Barış Alper Yılmaz etkili olamazken geçen haftanın yıldız sol beki Kaan Ayhan aksadı, Sanchez ve Nelsson savruktu. Hâl böyle olunca konuk takım ilk yarıda çok sıkıntı yaşamazken bir de gol atınca maç ev sahibi için daha da zor hâle geldi.


 

Taraftar tempoyu ve baskıyı arttırmasını beklerken takımından bir de ikinci gol gelmesin mi? Ancak VAR imdada yetişti. Atak başlangıç fazında Ali Yaşar’ın saçma-sakar penaltısı vardı. Penaltıyı gole çeviren Kerem Aktürkoğlu skoru bir anda 0-2’den 1-1’e getirmiş oldu. 


 

İlk yarı etkisiz kalan Okan Buruk, ikinci devrede sağ ve sol beklerinin yerini değiştirdi. Taraftarın özlemle beklediği Icardi’yi oyuna attı. 

Ev sahibi böylece tempoyu yükseltmeyi başardı, önde baskıyı önceki maçlarında olduğu gibi olmasa da başardı. Bu devre Zaha’da hareketlendi. 

GS, Kerem’in serbest atıştan attığı golle öne geçip rahatladı. Ardından Icardi’nin penaltısı ile skoru belirledi. Böylece zorlu maç kayıpsız geçilmiş oldu.


 

GS, bu sezonun en zorlu maçlarından birini oynamış oldu. Önde baskıda zorlandı, ceza sahasında çok etkili olamadı, fazla şut atamadı. Nitekim 3 gol de duran toplardan geldi.


 

Maçın yıldızı kesinlikle Mertens oldu. Son maçlarda büyük sorumluluk alan Belçikalı bu maçta da çok çalıştı. Özellikle ilk yarıda Mertens olmasaydı GS sanki karşı kaleye gidemeyecekti.

Şüphesiz bir diğer oyuncu Kerem oldu. Zaman zaman çok eleştirilen Kerem bir penaltı ve bir frikik golüyle haftanın performanslarından birine imza attı. Bir golü ofsayt nedeniyle geçersiz sayılan Icardi, penaltı golüyle dönüş yaptı. Arjantinlinin golleri kadar önde baskıda önemi de açık seçik görüldü.


 

Kalesi önüne otobüs çeken İstanbul, harika bir savunma örneği verdi. Maçı çirkinleştirmedi. Heyecanı son dakikalara kadar taşımayı başardı. Takım “Çağdaş” bir savunma gösterdi.

Bu maçta eleştirilecek yanları “oyunun süresinden çok çalmaları” oldu. 


 

Kısmet… Elbette ev sahibinden yanaydı. Skorun 0-2’den 1-1’e dönmesi tam bir kısmetti.


 

Hakemlerimiz… Aslında kolay bir maç yönetimi olmalıydı. Olmuyor. Sanki maçı bile isteye zora sokuyorlar.

Ali Yaşar’ın penaltısı atlanabilirdi, bu pozisyonda VAR’a ihtiyaç vardı. Ancak Mendy-Barış Alper pozisyonunu sahadaki hakemler gör-me-li. Ben, ilk gösterimde televizyondan görüyorsam onlar görmek zorunda. Allah korusun, gerçekten bir gün bu çocuklardan biri, birileri çok fena sakatlanacak. 

Icardi ofsayt… Bence ofsayt. Fakat değişen kurallarla birlikte buna benzer pozisyonlarda devam kararı çıkıyor. Çıkıyor ama gerekçe akıl alır gibi değil. Şimdi;

Kaleci Alp Arda topla bile isteye oynamıyormuş. Daha doğrusu topu bile isteye oraya atmıyormuş. Öyle olsa pozisyon ofsayt olmayacakmış. Allah aşkına! Alp Arda topu tutmak ya da yumruklamak için çıkıyor ve hamlesini yapıyor. Hata yapıyor ve topa istediği şekilde sahip olamıyor ve/veya uzaklaştıramıyor; hadi ofsayt… E! O zaman kendi kalesine atılan golleri de saymayalım. Herhalde bu çocuklar topu bile isteye kendi kalelerine göndermiyorlar. 


 


 

Haftanın Maçı 

Pendik-Kasımpaşa (3-2)

Haftanın Güzel Maçı

Samsun-Kayseri (2-0)

Haftanın Heyecanlı Maçı

Başakşehir-FB (0-1)

GS-İstanbul (3-1)

Haftanın Takımı

Pendik

Haftanın Futbolcusu 

Mertens (GS)

Haftanın performansı

Kerem Aktürkoğlu (GS)

Haftanın Performansları

Volkan Babacan (Başakşehir), Umut Nayir (Pendik), Pedrinho (Ankaragücü), Buksa (Antalya), Ercan Kara (Samsun), Ndao (İstanbul), Osman Zeki Korkmaz (TD-İstanbul)

Haftanın Golü

Thuram (Pendik)

Güzel Goller

Kerem Aktürkoğlu (GS, frikik golü)

Haftanın Asisti

Erdem Özgenç (Pendik)

Haftanın Hakemi

Burak Şeker (Pendik-Kasımpaşa)

Haftanın iyi hakemleri

-

Haftanın Pozisyonu

İstanbul’un atak başlangıç fazında penaltı nedeniyle geçersiz sayılan golü ve Mertens’in muhteşem deparı…

Haftanın Talihsizi

Mertens (O depara ve müdahaleye rağmen golü önleyememesi)

Haftanın Talihlisi

Mertens (Golün geçersiz sayılması)

Barış Alper Yılmaz (Büyük bir sakatlığı kıl payı ve şansıyla atlatması)

Haftanın Söylemi


 

MOR KART

Mendy (İstanbul, rakibe gaddarca müdahale)

Hakem Bahattin Şimşek (Mendy’nin müdahalesine sarı çıkarması)

 

Yorum-Haber: Yüksel Durak


 


Anahtar Kelimeler: OTOBÜS HAFTASI
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °