KATAR 2022 DÜNYA KUPASI MESSİ ve ARJANTİN’İN ŞAMPİYONLUK HİKAYESİ

Hiç kuşkusuz Arjantin, Katar’a şampiyonluk için gelmişti. 2 kez şampiyonluk kazanmış ve 3 kere de final oynamış olan Tangocular turnuvanın favorilerindendi.

Spor 25.12.2022 11:39:00 0
KATAR 2022 DÜNYA KUPASI MESSİ ve ARJANTİN’İN ŞAMPİYONLUK HİKAYESİ

Yüksel Durak kaleme aldı; KATAR 2022 DÜNYA KUPASI MESSİ ve ARJANTİN’İN ŞAMPİYONLUK HİKAYESİ

 

Hiç kuşkusuz Arjantin, Katar’a şampiyonluk için gelmişti. 2 kez şampiyonluk kazanmış ve 3 kere de final oynamış olan Tangocular turnuvanın favorilerindendi.

 

Ama kolay değildi. Son şampiyon Fransa mutlak favoriydi, Brezilya Neymar’lı kadrosuyla kesin final adayıydı. İspanya, Almanya, İngiltere kupayı istiyordu.

 

Üstelik Arjantin’in başında genç bir teknik adam; 44 yaşındaki Lionel Scaloni vardı. 2015 yılında futbolu bırakan Scaloni, biraz da sürpriz bir şeklide 2018 yılında, eski yıldızlardan Pablo Aimar ile birlikte Arjantin Milli Takımı’nın teknik sorumluluğunu üstlenmişti.

İlerleyen süreçte teknik direktörlük görevini alan Scaloni çok genç ve deneyimsizdi. Buna karşı Copa America’yı (Güney Amerika Futbol Şampiyonası) kazanmıştı. Sonrasında İtalya’yı yenerek Finalissima (Güney Amerika Futbol Şampiyonu ile UEFA Avrupa Şampiyonu karşılaşması) zaferini kariyerine katmıştı.

 

Arjantin 36 maçlık bir yenilmezlik serisi de yakalamıştı. Muhtemelen dünya kupasında İtalya’nın rekorunu kıracaktı.

 

Hem kadrosunda Lionel Messi vardı. Formda ve sağlıklı Messi, belki de son turnuvasında kupayı almak için varını yoğunu ortaya koyacaktı.

 

Bütün bunların üstüne oldukça iyi bir kura çekmişti Arjantin. Grupta rakipler; Polonya, Meksika ve Suudi Arabistan’dı. İlk maç olan Suudi Arabistan maçının tartışmasız favorisiydi Tangocular...

 

1. MAÇ (22 Kasım 2022)

 

Arjantin maça iyi başladı. 10. Dakikada Messi’nin penaltı golüyle 1-0 öne geçti. Messi bu golle, 4 farklı turnuvada gol atan futbolcular kervanına katıldı.

1-0’a rağmen savunmada kalan Suudiler karşısında Arjantin skoru arttırma çabasıyla yüklendikçe yüklendi. 3 kez daha topu filelerle buluşturdu ama goller VAR kararıyla iptal edildi. Gerçekten çok ince, adeta burun farkıyla ofsayttı pozisyonlar.

İkinci devrede Suudi Arabistan daha cesurdu ve etkili ataklar geliştirdi. 48 ve 53. Dakikalarda arka arkaya 2 golle öne geçti.

Arjantin tam bir şok yaşadı fakat daha yarım saatten fazla bir süre vardı. Topyekûn bir Arjantin saldırısı başladı. Gol fırsatları yakaladılar ama rakibe de fırsat verdiler.

 

Maç bitti, skor: Arjantin-Suudi Arabistan: 1-2

Bu büyük sürpriz bütün dünyada ses verdi. Medyada ilk haber oldu, manşetleri süsledi. 

 

Suudiler bayram sevinci yaşarken Tangocular derin bir şoka girdi. Messi’ye kupa kısmet değil miydi? Bu turnuva da kupasız mı kapanacaktı?

 

Arjantin TD Scaloni’nin de oyunu okumada zorluğu göze çarptı, bu maçta formsuzdu hoca. Buna karşın S. Arabistan TD Renard, maçın hiçbir anını elinden kaçırmadı.

 

Yine de Arjantin oldukça iyi bir oyun oynamış, maçı farklı kazanabilecek pozisyonlar üretmişti fakat olmamıştı. 

 

Messi’nin kupa kazanmada belki de son şansı olan Katar’da işler iyi başlamadı ama diğer maçın (Polonya-Meksika) berabere bitmesi onlar adına bir şanstı.

 

2. MAÇ (26 Kasım 2022)

 

Rakip bu defa Meksika’ydı ve pabuç pahalıydı. Diğer maçta Polonya, Arjantin fatihi Suudileri yenmiş ve puanını dörtlemişti. Bu maçta puan kaybı tur ihtimalini açmaza sokabilirdi.

 

Buna rağmen maçın ilk yarısı ortada geçen bir mücadeleye döndü. Hayli sıkıcıydı. Messi ve arkadaşları durgundu. İlk maç sürprizinin şoku devam mı ediyordu?

 

İkinci yarıda Messi hareketlendi. 64. Dakikada ceza sahası dışından bir şutla golünü attı. Golden sonra rahatladı Arjantin ve daha iyi oynamaya başladı. 87. Dakikada genç Enzo Fernandez’in müthiş golüyle farkı ikiye çıkardı Tangocular. Arjantinliler sevindi, “Messiciler” rahatladı. 

 

Son maçta alınacak bir galibiyet grup liderliği demekti. Buna karşın herkesin tur şansı devam ediyordu.

 

3. MAÇ (30 Kasım 2022)

 

Polonya Lewandowski gibi bir golcüye rağmen hücumda büyük sıkıntı çeken bir takımdı ve doğrusu turnuvanın en renksiz, en sıkıcı takımı sayılabilirdi.

Arjantin iyi oyununa rağmen Szczesny’i geçemedi. Üstelik kaleci bir de Messi’nin penaltısını kurtardı. 

İkinci devrenin hemen başında, 46. Dakikada Mac Allister ile Arjantin öne geçti. 67’de Julian Alvarez harika bir golle skoru 2-0’a getirdi. Messi gol atamadı ama oyunun hep içindeydi.

 

Arjantin grubu 6 puanla lider tamamladı. Scaloni ve Arjantin’in form grafiği yükseliyordu. Messi bu defa kupayı almayı kafasına koymuştu.

 

4. MAÇ, SON 16 (3 Aralık 2022)

 

Rakip Avustralya idi... Turnuva şansı da Arjantin’den yana fena işlemiyordu.

Maça iyi başlamadı Tangocular. İlk yarının önemli bir bölümü çöpe gitti denebilirdi. Allahtan Messi vardı. 35’te Messi klasik gollerinden biriyle takımını öne geçirdi. Golden sonra oyun tamamen Arjantin lehine döndü. Gol/gollerin gelmesi işten bile değildi. 

Julian Alvarez, kalecinin hatasından faydalanarak takımını rahatlattığında kronometre 57'yi gösteriyordu.

 

Messi için son derece keyifli geçen maçın büyüsü 77'de bozuldu. 60. Dakikadan itibaren “Bizim çocuk” diyebileceğimiz Aziz Behiç çıktı sahneye, Arjantin defansını hayli zorladı. Bunlardan birinde auta gitmekte olan top ilginç bir şekilde Enzo Fernandez’e çarptı ve Arjantin kalesine girdi. Prekazi’nin demesiyle top “gol olmak” istemişti. Bu Avustralya’nın tek isabetli şutu oldu.

 

Her maç iyiye gidiyordu Arjantin. Arjantinliler mutlu, “Messiciler” umutluydu.

 

5. MAÇ, ÇEYREK FİNAL (9 Aralık 2022)

 

Bu defa karşılarında daha önce 3 kez final oynamış Hollanda vardı. Ancak Portakallar turnuvanın en tembel takımıydı. Buraya kadar hayli düşük tempoda oyun oynamış, savunmayı sağlam tutmuştu. Kelimenin tam telmihiyle “sıkıştırdıkları” gollerle turları geçmişti. 

 

Scaloni, düşük tempoya düşük tempoyla cevap vermeyi düşünmüş olmalıydı. Top daha çok Hollanda’daydı ama tehlikeli olan taraf Arjantin’di.

 

35’te Messi klasik paslarından birinde Molina’yı kaleciyle karşı karşıya bıraktı: 1-0

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu tartışmaları muhtemelen devam edecektir lakin Messi, tartışmasız dünyanın en iyi “pas” atan oyuncusuydu.

 

Hollanda 1-0’ a rağmen oyun anlayışını değiştirmedi. Madem öyle diyen Tangocular 73’te Messi’nin penaltısıyla skoru 2-0’a taşıdı.

Arjantin artık yarı finali düşünebilirdi. Fakat karşıda kurt bir hoca; Van Gaal vardı. Çıldırdı adam...

 

HAYDİ AMATÖR KÜMEYE... 

Van Gaal, Virjil Van Dijk’i ileri çıkardı, Luuk De Jong’un yanına yolladı. Sonra oyuna bizim Beşiktaşlı Weghorst’u aldı. Arjantin ceza sahasına bir “Babil Kulesi” kurdu. Hava saldırısını başlattı. Hollandalılar kazandıkları her topu ceza sahasına şişiriyordu.

 

Scaloni buna cevap veremedi. Arjantin de amatör kümenin “tek top” anlayışına döndü, gelen her topu ileri doğru savuşturmaya çalıştı. Fakat baskıyı önleyemedi.

Hollanda ezici hava gücüyle skoru eşitledi. Weghorst maçın kader adamı oldu. 

Bitti denilen maç uzatmaya gitti.

 

Peki, uzatma devrelerinde bu saçma tempoya, kim, nasıl dayanacaktı.

Bir Messi’si olduğunu hatırlayan Arjantin “tek top” anlayışından vazgeçip oyuna döndü. Hollanda’nın baskısı kırıldı, Arjantin müthiş fırsatlar yakaladı. Ama gol olmayınca maç seri penaltılara kaldı.

Penaltılarda 2 kurtarış yapan kaleci Emiliano Martinez takımının kazanmasına büyük katkı verdi. Martinez tuhaf bakışlı, delişmen hareketli, çılgın bir kaleci olarak kayıtlara geçti. 

Hak eden kazandı...

 

6. MAÇ, YARI FİNAL (13 Aralık 2022)

 

Turnuva şansı bir kez daha kendini gösterdi. Muhtemel rakibin Brezilya olması düşünülürken karşılarına Brezilya’yı saf dışı bırakan Hırvatistan geldi.

Kolay bir rakip değildi Hırvatistan. 2018’in finalistiydi ve o turnuvada Arjantin’i 3-0 gibi net bir skorla yenmişti. 

Hırvatlar turnuvaya yeni yıldızlar sunmuşken bir de dünya markası Modric vardı ve kaptan formunun zirvesindeydi. Fakat zafere giden yol kısaldıkça Arjantin ve Messi daha çok hevesleniyor, daha iyi oynuyordu.

 

Modric’in ve arkadaşlarının tüm çabasına karşın Messi bu maçın yıldızı oldu. Müthiş oynadı, arkadaşlarını müthiş oynattı. 34’te penaltıdan golünü attı. 39 ve 69’da Julian Alvarez’e attırdı. 

Alvarez’in ilk golünde sihirli bir dokunuşla takımını kontratağa kaldırdı ve arkadaşının önüne topu bıraktı. Alvarez -şansının da yardımıyla- 100 metreden fazla attığı koşu sonunda turnuvanın en iyi kalecilerinden Liyakovic’i mağlup etti.

 

Genç Hırvat Gvardiol turnuvada yıldızı parlayan isimlerdendi. En iyi savunmacı ödülü olsa kesinlikle alırdı. Ancak bu maçın 69. Dakikası onun için unutulamaz bir an olarak kayıtlara geçti. Messi, genç Hırvat’ı inanılmaz bir çalımla geçip sıfıra indi ve Alvarez’e at bunu dedi.

 

Maçı 3-0 kazanan Tangocular 2018’in rövanşını aynı skorla alırken finaldeki muhtemel rakibi Fransa’ya gözdağı verdi.

 

Turnuvanın başında Messi takımda yalnız kalıp tüm yükü çekerken oynanan her maçla arkadaşları yanına geldi.

Kaleci Martinez sağlamdı. Savunmanın göbeğinde Romero ve Otamendi çok uyumluydu. Solda seçim zorluğu vardı; Tagliafico ve Acuna... Seç, beğen, al. Mac Allister ve Julian Alvarez çok çalışkandı. Genç Enzo Fernandez ışık saçarken Rodrigo De Paul her yere yetişen adamdı.

Buna rağmen Angel Di Maria ve Paulo Dybala gibi yıldızların eksikliği Messi’ye fazladan yük bindirmişti. Az süre alan Loutaro Martinez beklenen katkıyı sağlayamamıştı.

 

Muhtemelen son dünya şampiyonu ve çok formda olan Fransa ile oynanacak final Arjantin'in en zor maçı olacaktı. Messi için maçın zorluk derecesi çok daha yüksekti; bu onun son finali olabilirdi. 

 

Futbolda final çok bencil olurdu. Koca bir turnuva; onca emek, verilen mücadele, akıtılan ter, taktik-teknik geride kalırdı.

Finali kazanan daha da bencil olurdu. Fırdöndü oyununda olduğu gibi kazanan “hepsini alırdı”. 

 

Elbette tarih ikincileri de yazardı fakat okuyanı ve hatırlayanı az olurdu herhalde...

 

7. MAÇ, FİNAL (18 Aralık 2022)

 

Son şampiyon Fransa, İngiltere ve Fas maçlarında beklenin altında bir performans göstermişti. Özellikle İngiltere maçında iyi oynamamıştı. İngiltere çok daha iyi oynadığı ve bir de kaptanı Kane’nin penaltı kaçırdığı maçta yenilerek turnuvaya veda etmişti.

Sonraki maçta Fas, Fransa’yı erken yediği gole rağmen hayli zorlamıştı. Bu iki maçta Fransa’nın en iyi oyuncusu Antoine Griezmann olmuştu. 

 

Bu iki maçta Mbappe pek varlık gösterememişti. Kyle Walker’ın ardından Achraf Hakimi’nin markajından da kurtulamamıştı. Ama o Mbappe’ydi ve takımı Fransa’ydı. 2018 finalinde Hırvatistan’ı 4-2 yenen takımdan pek çok oyuncu şimdi yine sahada olacaktı.

 

Arjantin’in ilk 11’inde bir sürpriz vardı; Angel Di Maria... 

Polonyalı hakem düdüğü çaldı ve Arjantin başladı. Evet, Arjantin başladı, Horozlar savunmaya çekildi. Arjantin’in bu derece özgüvenine karşın Fransa’nın pasifliği inanılmazdı. Fransa’nın mutlaka bir cevap vermesini bekleyenler yanıldı.

 

Tangocular coştu, bir şampiyon gibi oynamaya başladı. Angel Di Maria, Fransa sağ kanadını felç etti. Turnuvanın iyi beklerinden Kounde’nin gücü yetmedi Di Maria’yı tutmaya. Yardıma gelen Dembele de kâr etmedi. 

Angel Di Maria Messi’den çok daha iyi bir oyun koydu sahaya. Finalin bencilliğinde tek maçla turnuvanın yıldızı olabilir miydi?

Dakika 22... Angel Di Maria önce Kounde’yi geçti, ardından Dembele’yi peşine takıp ceza sahasına girdi. Peşinden koşan Dembele’nin müdahalesinde yerde kaldı. Hakem “sakar penaltıyı” anında çaldı. 23. Dakika... Topun başına gelen Messi şık bir vuruşla Hugo Lloris mağlup etti.

İlginç, bir şey değişmedi. Fransa yine savunmada, Arjantin ikincinin peşinde.

Dakika 36... Molina, Mac Allister, Messi, Alvarez, yeniden Mac Allister... Mac Allister sol kanatta Angel Di Maria’ya “Messivari” yumuşak bir pas gönderdi, Di Maria topu ağlara bıraktı: 2-0. Golden sonra Di Maria’nın görülmeye değer gözyaşları şampiyonluk gözyaşlarıydı, fakat.

Yok... İlk yarı aynı şekilde devam etti ama Deschamps pes dedi, Giroud ve Dembele’yi yanına alıp Kolo Muani ve Thuram’ı oyuna aldı. Gene bir şey olmadı, ilk yarı bitti. Fransa Arjantin kalesine tek bir şut bile atamamıştı. Mbappe oyunda hiç yoktu... Aslında Fransa’da Lloris ve Griezmann’dan başkası yoktu. 

 

2. Devre aynı başladı. Arjantin 1 gol daha istiyordu. Çünkü bu turnuvada Arjantin’in maçları 2-0'da bitmiyordu.  Bir şekilde beraberlik geliyor ve maç penaltılarla sonlanıyordu. 

Buna karşın Fransa aynıydı, yine şut bile atamadı. 

 

Scaloni 64’te Di Maria’yı oyundan alıp Acuna’yı oyuna sürdü. Evet, Di Maria oyundan biraz düşmüştü ama sakatlık yoksa sorunlu bir değişiklik olabilirdi bu.

71’de takımının iyilerinden Griezmann ve Hernandez’i kenara alan Deschamps Camavinga ve Kingsley Coman’ı oyuna aldı. Bu değişiklik Fransa’yı kıpırdattı... 

 

KISMET...

Dakika 79... Otamendi gereksiz yere Kola Muani’yi düşürdü... penaltı.

Dakika 80... Kylian Mbappe nihayet sahnede, topun başında. Martinez’in çabası yeterli olmadı: 2-1.

Dakika 81... Coman atağa çıkan Messi’den topu kaptı, hızlı atağı başlattı. Thuram-Kylian Mbappe paslaşmasında Mbappe ceza sahasında nefis vurdu: 2-2.

Kenarda Di Maria gözyaşlarından boğulacaktı neredeyse.

 

ÇAĞRI...

Messi zaten iyi oynuyordu. Ancak yine bir tekerrürle 2-0’dan 2-2’ye gelen maç özellikle yıldızı çağırdı. Messi tekrar kolları sıvadı. 

Mbappe yeniden kayıplara karışırken Arjantin oynanmayan sürelerle birlikte kazanacak fırsatları buldu ama Lloris izin vermedi. Maç uzatmaya gitti.

 

Bu süreçte Scaloni de oyuncu değişiklikleriyle maça müdahale etti. Yorulan oyuncuları alıp takımın enerjisini yükseltti. Messi de kolları sıvamıştı zaten.

 

Uzatmada da Arjantin oynarken Fransa bu defa cevap vermeye çalıştı. 108’de top tam da adamının, Messi’nin ayağına geldi, sağ ayağıyla vurdu. Top kale içinden çıkarıldı ama Messi gol sevincine başladı. Hakem orta sahayı gösterdi. Di Maria ağlıyordu. 

 

Maç artık bitiyordu. Dakika 118’di. Son kez sahnede görünen Mbappe adeta “Ben bitti demeden bitmez.” dedi ve vurdu, Montiel dirseğini çıkardı, hakem bir kez daha “sakar” penaltıyı çaldı. Kylian Mbappe 3. Golünü attı.

Hayret! Di Maria’nın gözyaşları hâlâ tükenmemişti.

 

BİR KERE DAHA KISMET...

Maçın artık son dakikası. Hakem düdüğü çaldı çalacak. Top bir şekilde demarke Kolo Muani’nin önüne geldi. Kaleciyle karşı karşıya kalan Fransız vurdu, Martine inanılmaz bir refleksle çeldi. Gol olsa Fransa şampiyon...

Hakem kesmedi. Dönen topta Arjantin atağı başladı. Loutaro Martinez bomboş durumda koskoca kale yerine auta vurdu. Gol olsa penaltılara gerek kalmayacak. 

 

SERİ PENALTILAR...

PSG’den takım arkadaşı Messi ve Mbappe bir kez daha topu filelere gönderdi. Fransa’nın iyilerinden Coman’ın vuruşunu Martinez kurtardı. Tchouameni kaçırdı ve ARJANTİN ŞAMPİYON oldu...

 

Kazanan Arjantin oldu... En iyi takım olarak hak etti.

Kazanan Arjantin oldu... Di Maria’nın gözyaşları yeterliydi.

Kazanan Arjantin oldu... Şampiyon olacak takımın -Fransa’nın- böylesine kötü oynamaya hakkı yoktu. 

Kazanan Arjantin oldu... Adil oldu.

Kazanan Arjantin oldu... İnanç, çalışma, emek, vazgeçmemek vardı. Messi vardı.

 

Kazanan MESSİ oldu... Böylesi bir futbol kariyerinin “Kupasız” kalması futbola haksızlık olurdu.

 

FİFA ÖDÜLLERİ...

Final bencil olur... kazanan daha da bencil olur dedik ya...

Ödül kürsüsünde 1 Fransız’a (Mbappe; gol kralı-altın ayakkabı) karşın 3 Arjantinli vardı;

En genç en iyi oyuncu; Enzo Fernandes,

En iyi kaleci-altın eldiven; Emiliano Martinez ve 

En iyi oyuncu-altın top; Lionel MESSİ...

 

Tersi olsaydı kürsüde 4 Fransız olabilirdi.

 

BİR DE...

Angel Di Maria gözyaşlarında boğulmadıysa ya da kalbi durmadıysa yiyecek ekmeğinin olmasındandır.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °