HAŞİM AKTEN’LE YENİ KİTABI HAKKINDA RÖPORTAJ

DEİZM TEHLİKESİNDEKİ GENÇLER İÇİN

4.02.2023 13:15:00 0
HAŞİM AKTEN’LE YENİ KİTABI HAKKINDA RÖPORTAJ

Gazeteci Yazar Mustafa Balkan gençlere önemli mesajların yer aldığı kitapla ilgili kitabın yazarı aynı zamanda Enpolitik haber sitemizin köşe yazarlarından Haşim Akten'le röportaj gerçekleştirdi. Röportajın detayları şu şekilde;

BALKAN – Kitabınızın gençler için olduğunu söylüyorsunuz. Gençler bu kitapta neler bulacak? 

AKTEN – Ülkemizdeki gençlerin çoğunluğu herşeyi sorgulamak istiyor. Bu kitapta kendileri gibi sorgulayan bir kitap okuyacaklar. Sorgulamalarının sebebinin çevrelerinde, siyasette, dini konularda kendilerini tatmin etmeyen olaylar ve görüşler duyuyorlar. Özellikle sosyal medyada olumlu olumsuz gördükleri söylemler onları sorgulamaya sevkediyor. Yaşamak istedikleri bir dünya var ve bu konuda umutlarını kaybediyorlar. Gençlerin yaşamak istedikleri bir dünyayı sunuyorum. Özellikle son yıllarda, özellikle 15 Temmuz’dan sonra inançlarının sarsıldığını müşahede ediyoruz. Kafalarında karmaşık sorular var. “Namaz kılmazsanız ekonomimiz kötü olur” sözleri onları ister istemez namaz kılmayan batı ülkeleri neden zengin sorusunu sorduruyor. 

              BALKAN – Bilimkurgu olan bu romanınızda gelecek hayat mı anlatılıyor?

               AKTEN – Gelecekte yaşanacak, hayatımızın içine robotların katıldığı bir zaman diliminde olan olayları roman kurgusu içinde anlatıyorum.

               BALKAN – Gerçeklerden uzak bir kurgu mu?

               AKTEN – Evet bir kurgu ama dünya çapındaki ilim insanı Mehmet Eminoğlu’nun gelecek ve uzayla ilgili bana yıllarca anlattığı gerçeklere dayalı bir kurgu. Yani gerçeklerden uzak değil. Ben o günlerin birgün mutlaka yaşanacağına inanıyorum.

               BALKAN – Kitabınızda partilerin olmadığı bir hayatı anlatıyorsunuz.

               AKTEN – Sadece partilerin değil bir toplum hayatının projesini çiziyorum. Bugünlerde konuşulan siyasi meselelere çözüm önerilerim var. Bugünlerin geride kalacağı mutlu bir toplumu anlatıyorum. Mesela erkek egemenliğinin sona erdiği bir hayatı romanlaştırdım. Suçların nasıl önlenebileceği ile ilgili görüşlerim var.

               BALKAN – Romanınızdaki Turan Ülkesi bir ütopya mı?

               AKTEN – Tabi ki bir ütopya ama romanımda yazdığım gibi “Eğer sen istersen o bir hayal değildir”

               BALKAN – Romanınızda Robotlar ve Hackerlar var. Robot savaşları var. Bunların yaşanacağına inanıyor musunuz?

               AKTEN – İlmi olarak kaynağım olan Mehmet Eminoğlu “Robotların Savaşı” kitabını bitiremeden Hakk’a yürüdü. Yazdığı kitapları tamamen Kur’an ve Hadis kaynaklıdır. Ben de onun bu görüşlerinden ilhamla yazdım. İnsanı hackleyen Kara Hacker’dan söz ediyorum. Gerçekten insanlar da hacklenebilir mi sorusunun cevabını yazdım. Ayrıca teknolojinin insanlığı felakete götüreceği inancı var. Ben tam aksine teknolojinin kullanılarak mutlu hayatların kurulabileceğini anlatıyorum.

               BALKAN – Dini bir kitap diyebilir miyiz?

               AKTEN – Hayır hayır. Dini kitap deyince fetvalar, ibadetler vb. konular anlaşılıyor. Bu kitap ilim penceresinden hayata bir dokunuş olarak algılanmalı.

BALKAN – Sarsıntı geçiren gençler dediniz. Neyi kastediyorsunuz?

               AKTEN – Hepimiz biliyoruz ki gençler deizm tehlikesiyle karşı karşıya. Kafalarındaki sorulara cevap bulamayınca deizme kayıyorlar. Aileler çocuklarının bu bataklığa düştüğünün farkında bile değiller. Çünkü gençler aileleriyle bu konuyu konuşmuyorlar. Cuma namazına gidiyorum diyor ama gitmiyor. Camilerdeki hutbeler onları tatmin edemiyor maalesef. Bu kitapla deizme kayan o gençlere seslenmeye çalışıyorum. Yapılan yanlışları da açıkça yazdım.

               BALKAN – Tenkit edileceği endişesi taşıyor musunuz?

               AKTEN – Fikirleri sabitlenmiş, salih amel denince sadece namaz ve niyazı algılayanların tenkit edeceğini biliyorum. Salih ameli farklı bir boyutta anlatıyorum. Meselâ “Allah nurunu tamamlayacak” vaadini inananlar nasıl algılıyorlar? Cennette mi? Ne zaman? Sorularının cevabını yine sadece gençlerin anlayacağı bir bakış açısıyla yazdım.

               BALKAN – Okuyuculara neler söylemek istersiniz?

               AKTEN - Okuyucularımı Yeşil Çağ’ın yaşandığı Turan Ülkesine çağırıyorum. Robot savaşlarının heyecanına çağırıyorum. İnsanları hackleyen kara hackera karşı şifreleri yazdım. Bugünleri görerek umutlarını kaybetmemeleri gerektiğini yazdım. Çevrelerinde bulunan gençlerin okumaları için kitabı alarak onlara hediye etmelerini bekliyorum. Gençlere de bu kitabı da sorgulayabileceklerini söylüyorum. Sorgulamazlarsa hakikatin güvenli limanına ulaşamazlar. Gelecek özgüveni yüksek gençlerle değişecektir.

               BALKAN – Okuyucular kitabı nereden temin edebilirler?

AKTEN – Kitap sadece Whatsapp sipariş hattından temin edebilirler. 0539 222 50 70


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °