FUTBOL SAHADA Santrforlar İşbaşında

Taraftar Gözüyle Süper Lig 21. Hafta

Spor 24.01.2024 14:27:00 0
FUTBOL SAHADA Santrforlar İşbaşında

Süper Lig bir yandan masada bütün hızıyla sürerken Ziraat Türkiye Kupası mesaisi de başladı. Doğrusu oldukça heyecanlı maçlar oynandı. Alt ligden gelen bazı takımlar Süper Lig temsilcilerine zor anlar yaşattı. Bazı takımlar ise sürpriz yapıp son 16’ya kalmayı başardı.

Kupa mesaisinde hakemler de genel anlamda olumlu bir yönetim gösterdi. Yine de bu turda VAR uygulaması olsaydı bazı maçlarda skor değişiklikleri söz konusu olabilirdi.

5. tur maçları sonunda Bandırma (Kasımpaşa’yı eleyerek), Erzincan (Adana Demirspor’u eleyerek) ve Gençlerbirliği (Kayseri’yi eleyerek) sürprize imza atıp son 16’ya kaldı.

Konya Göztepe’yi (2-1), Sivas Keçiörengücü’nü (3-2), Başakşehir Bolu’yu (1-0), Gaziantep Bodrum’u (1-0) zorlukla geçti.

4 büyükler ve diğer Süper Lig takımları fazla zorlanmadı.

Son 16 eşleşmeleri şu şekilde oldu:

Sivasspor-Konyaspor

Başakşehir-Hatayspor

Gençlerbirliği-Trabzonspor

Antalyaspor-Beşiktaş

Karagümrük-Samsunspor

Ankaragücü-24Erzincanspor

Galatasaray-Bandırmaspor

Gaziantep FK - Fenerbahçe


 

Sezon başında Icardi, Dzeko ve Aboubakar’ı kast ederek “santrfor rekabeti” dolayısıyla bu sezon futbolseverleri keyifli maçlar bekliyor demiştim. Aboubakar bu rekabetten ayrılmıştı ama santrforlara Onuachu, Dragus, Buksa, Thiam, Varesanovic, Gaich gibi oyuncular katılmıştı. Ayrıca gençlerden Erencan Yardımcı ve Enis Destan dikkat çekmişti.

Bu hafta Dzeko, sakatlık nedeniyle Icardi, milli takım nedeniyle Onuachu sessiz kalırken diğer santrforlar çok çalıştı. Santrforlara bir de Zaha katıldı… 


 

Haftanın sürprizleri İstanbul’dan geldi. Samsun, Fenerbahçe’den 1 puan alırken Pendik Beşiktaş’ı farklı yendi.

Haftanın maçında Galatasaray Trabzon’u farklı yendi.


 

20.01.2024/Cumartesi

KASIMPAŞA AŞ-ATAKAŞ HATAYSPOR: 3-0

Goller: Winck (74’), Nuno da Costa (79’), Fall (89’)


 

Hatay’ın kötü gidişi devam etti. Topu rakibe bırakıp hızlı oyuncularıyla karşı kaleye çabuk gitme oyun anlayışına rakipler önlem alınca puanlar aslanın ağzına sıkıştı Hatay için. Oradan çekip almak da kolay olmuyor. Buna rağmen ev sahibi kadar isabetli şut attı Hatay ancak golü bulamadı.


 

Haris Hajradinovic liderliğinde ve Aytaç Kara’nın kariyer sezonunda bildiği oyunu iyi de oynadı Kasımpaşa. 

Haris Hajradinovic… Bosnalı, ligin Szymanski ile birlikte asist kralı. Mütevazı lakin etkili oyununu bu maçta da ortaya koydu, galibiyetin baş mimarı oldu. 

Hajradinovic Kasımpaşa’nın en fazla forma giyen oyuncusu olma unvanını da aldı. 


 

İlk golün öncesi taç atışı sıkıntılıydı. Hem yerinden atılmadı hem de taç atışında birbirine uzak mesafede iki oyuncu vardı. Yakın olan oyuncunun atışından sonra Winck’in güzel golü skoru 1-0’a geldi. Hataylılar bu gole uzun süre itiraz etti ancak hakemin kararında değişiklik olmadı.

Oyunu hak eden taraf kazandı. 


 

Maçın oyuncusu Hajradinovic olurken Hatay’da Ömer Faruk Beyaz’ı beğendim. Son haftalarda yükselen bir form grafiği var Ömer Faruk’un.


 

VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK-RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ: 1-1

Goller: Salih Dursun (88’)/Paoletti (45’-KK)

Kırmızı Kart: Biraschi (76’)


 

Çağdaş Atan’ın Başakşehir sınavı devam ediyor. Son birkaç haftadır Atan, oyun felsefesini takıma uyarlamış gibi görünüyordu.

Bu maçta da daha etkin olan taraf Başakşehir oldu. Ancak aradıkları golü ev sahibi kendi kalesine attı.


 

Briaschi’nin kırmızı kartından sonra skor üstünlüğü de olan konuk takım 3 puana çok yaklaşmıştı. Ancak son sözü savunmadan gelen Salih Dursun söyledi, taraflar birer puanı paylaştı.


 

Doğrusu pek de keyifli bir maç olmadı. 


 

CORENDON ALANYASPOR-ÇAYKUR RİZESPOR AŞ: 2-1

Goller: Efecan Karaca (70’), Sisto (90+1’)/Varesanovic (51’)


 

Alanya’da heyecanlı bir maç vardı. Bir de konuk takım öne geçince heyecan yükseldi. Ev sahibi kazanmak için tempoyu arttırdı. Ancak bu durum savunmasında açıklar oluşturdu.

İki taraftan birinin gol atmasına şaşılmayacak oyunda ikinci gol Efecan Karaca’dan geldi ancak gol kararını vermek hemen hemen 10 dakika sürdü. 

İşin teknik kısmını bilemem ve aslını da federasyon ve/veya MHK bir açıklama yapmayacağından asla öğrenemeyeceğiz. Buna karşın kararın bu kadar uzamasını doğru bulmadığımı belirtmeden geçemeyeceğim.

Gol kararı hakem otoriteleri ve yorumcuların büyük bir kısmı tarafından yanlış bulundu; onlara göre ofsayt vardı. Ben, futbolun doğası gereği Ali Şansalan ile aynı düşüncedeyim… Bana göre gol nizamiydi.


 

Ardından Sisto’nun müthiş golüyle Alanya 3 puanı alan takım oldu.

Bu gol öncesi faul verilmediği gerekçesiyle -hakem avantaj uyguladı ve arkasından gol geldi- Balkovec’in itirazı ve gördüğü sarı kart anlaşılır değildi. Sloven futbolcu ne istedi acaba? 


 

YOK ARTIK PENDİK…

SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL AŞ-BEŞİKTAŞ AŞ: 4-0

Goller: Umut Nayir (4’), Halil Akbunar (70’), Thiam (74’), Sequeira (82’)


 

Beşiktaş’ın bu sezonki kötü gidişi, ilk yarıdaki Pendik maçıyla (1-1) başlamıştı sanki. Mutlak favori BJK, o maçta Pendik’i yenememişti. 


 

Pendik, ligin 19. sırasında yer alan, en az gol atan ve en fazla gol yiyen takımıydı. Konuk takım da Santos ile hareketlenmiş, ligde ve kupada maçlarını kazanmıştı.

Pendik daha 4. dakikada yeni golcüsü Umut Nayir ile öne geçti ama bu maç onlar için kolayına bitmezdi. Daha geride 86 dakika vardı.

Ancak Kartal, gole tepki veremedi ve ilk 45 dakikada Cenk Tosun ile bir net pozisyon bulabildi ancak Alpaslan Öztürk izin vermedi. 


 

İkinci devre Ghezzal değişikliği kaçınılmazdı, Santos da öyle yaptı. Demir Ege Tıknaz’ı oyundan alıp Ghezzal’ı aldı oyuna. Son haftaların formda oyuncusu Semih Kılıçsoy ve Cenk Tosun oynadıkları süre boyunca etkili olamadı. Santos 66’da Muleka ve Rebic’i aldı.

Oyuncu değişiklikleri ve oyun planı çare olmadı… Aksine ev sahibinin golleri ardı ardına geldi. 


 

Göreve yeni başlamış bir teknik direktör olan Santos’u, bu yenilgi sonrası acımasızca eleştirmek haksızlık olur elbette amma ve de lakin farklı yenilgi soru işaretleri oluşturdu.

Portekizlinin kariyerinde Yunanistan ve Portekiz milli takımları vardı. Bu takımlarda topu rakibe bırakan ve sağlam savunma ile oynayan, hızlı ataklarla sonuç alan, almaya çalışan bir teknik direktördü Santos. Oysa Beşiktaş bu ligin büyük takımlarından biri olup topla oynama önemli özelliklerinden biriydi. 

Önümüzdeki günler gösterecek bize BJK ve Santos uyumunu.


 

Sıralamadaki yerine ve kadro zorluğuna rağmen Pendik büyük bir alkışı hak etti. Erencan Yardımcı ile birlikte Umut Nayir ve Thiam takıma katkı sağlayacaklarını ilk maçta gösterdi. 

Maçın en iyisi Halil Akbunar oldu. 


 

YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ-MKE ANKARAGÜCÜ: 1-1

Goller: Emre Akbaba (52’)/Pedrinho (63’)


 

Şüphesiz Ankaragücü beklenenin ötesinde iyi bir oyun oynadı ve 3 puan isteğini daha maçın başında gösterdi.

Tek sorun, formda futbolcusu Cephas’ın, Dorukhan Toköz ile eşleşmesinde etkisiz kalması oldu. Oyundan çıkana kadar Dorukhan Cephas’a pek izin vermedi. Morutan da istekli olmasına karşın isteğini sahaya yansıtmakta sorun yaşayınca kanatları iyi çalışmadı konuk takımın. Buna karşın Pedrinho ve Hanousek etkili oynadı.


 

Ev sahibinde bir tatsızlık, bir isteksizlik var bu sezon. Takım, geçen yıllardaki ve sezon başındaki oyununu oynayamıyor bir türlü. Böyle olunca puan kayıpları ardı ardına geliyor. Keyifli ve heyecanlı maçlarını da göremez olduk mavi şimşeklerin. 


 

Bu maçta Akintola çok çalışkandı. Emre Akbaba takımın en kalifiye oyuncusu olarak göründü.


 

Bu maçta Adana Demirspor’un geçersiz sayılan golüyle ilgili kural gerçekten çok tuhaf;

Pozisyonda top Akintola’nın eline çarptı. Kural diyor ki, oyuncu devam edip golü kendi atarsa iptal… Ama bir başka oyuncuya verir ve golü o atarsa gol geçerli. 

Hakem-VAR bu golü geçersiz saydı. 

Bu saçma kural acilen değişmeli. Bu şekilde top ele çarptığında futbolun doğası gereği oyun devam etmeli ve golü kim atarsa atsın geçerli sayılmalı.


 

Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman’a hoş geldiniz diyorum.


 

21.01.2024/Pazar

KÂBUS AMA KISA SÜRELİ…

EMS YAPI SİVASSPOR-GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ:

Goller: Manaj (8’-P ve 15’-P)/Dragus (29’), Djilobodji (41’)


 

Antep için Sivas’ta maç değil bir kâbus başladı. Dakikalar 15’i gösterdiğinde 2 penaltısı ve 2 golü vardı ev sahibinin. 2 penaltıyı gole çeviren Manaj bir üçüncü için de fazlasıyla istekliydi. Emrah Başsan’da çok hareketliydi.


 

Şoku atlatan konuk takım ilerleyen bölümde oyunu ileri taşımayı başardı. Bunlardan birinde Appindangoye’nin ikramında diğer golcü, Dragus farkı bire indirdi. 

Kâbusu atlatan ve morali yükselen konuk takım Djilobodji’nin füzesi ile skoru ilk yarıda eşitledi.


 

2-2’lik skor iki takımın da kazanma isteğini arttırmış olmalı ki takımlar daha önde oynadılar. Bu durum Gaziantep’e daha çok yaradı. Konuk takım inanılmaz pozisyonlarda golü harcadı.

Haftanın kurtarışı belki de, Maxim’in şutunu çizgiden kafayla çıkaran Camara’dan geldi. 


 

KADIKÖY’DE SÜRPRİZ…

FENERBAHÇE AŞ-YILPORT SAMSUNSPOR: 1-1

Goller: İrfan Can Kahveci (12’)/Emre Kılınç (62’)


 

Evet, Samsun’un sağlam bir oyunu ve son haftalarda yükselen bir formu vardı fakat İstanbul’dan puan çıkarmak, ekmeği aslanın ağzından almaktan bile zordu.

Fenerbahçe yine önde başlayıp erken bir golle başlamak istediğini gösterdi ki bu golü de çok iyi bir sezon geçiren İrfan Can Kahveci ile buldu. Bundan sonrası artık ev sahibinin kaç atacağıydı. Sarı lacivertliler buna taraftarını -özellikle evinde- alıştırmıştı. Bu defa olmadı, goller kaçtı, devre 1-0 bitti.


 

Skorun 1’de kalması elbette konuk takımın direncini arttırdı. İkinci bir gol yemediği sürece puan umudunu koruyacaktı. Samsun savunmadan asla ödün vermezken seyrek de olsa karşı kaleyi zorlamayı başardı ve Emre Kılınç ile golü de buldu.


 

Ancak henüz yarım saatten fazla bir süre vardı ve bu süre ev sahibi için yeterliydi. İsmail Kartal, 70’te Tadic, Dzeko ve İrfan Can’ı oyundan alıp yerlerine King, Batshuayi ve Cengiz Ünder’i sahaya sürdü. Son bölümde FB, özellikle ortalarla Samsun’u zaman zaman bunalttı fakat son vuruş şansı bugün yeteri kadar ev sahibinin yanında değildi.


 

FB, maçı kazansaydı değişikliklerle -belki sihirli dokunuş falan- övgülere maruz kalacak olan Kartal’a eleştiri okları yöneldi. O kadar orta yapılacaksa Dzeko oyunda kalsa mıydı sorusu akıllarda kaldı. Bu bölüm çift santrforla oynanmalıydı yorumları yapıldı. 


 

TD Gisdol sağlam bir oyun planıyla sahadaydı. Oyuncular da plana uyunca sürpriz geldi. Tabii bunda oyun şansını da göz ardı etmemek gerek.

Ancak Gisdol, Fofana’yı daha erken oyuna alabilirdi. Buna karşın kazanan ya da istediğini alan haklıdır diye bir söz var…


 

Samsun’un bir puanında hiç şüphesiz kaleci Okan Kocuk’un payı büyüktü. Livakovic’te az olmasına rağmen önemli kurtarışlara imza attı. Ancak Samsun’un golünde Emre’nin becerisi vardı lakin birilerinin de hatası olmalı. 


 

Bu maçta hakem-VAR konuşulmaması belki de maçın en önemli konularından biriydi.


 

Bu sezon yarış muhtemelen geçen sezondan daha kolay olmayacaktır. Sürprizler de futbolda her zaman vardır. Yarış sahada devam ettiği sürece sorun yok, bilakis heyecan ve keyif olacaktır. Böyle bir yarış futbol kalitemizi de yükseltmemize neden olacaktır. Yarışın önümüzdeki yıllarda dörtlü, beşli olması Avrupa’da da başarı getirecektir.


 

TÜMOSAN KONYASPOR-BITEXEN ANTALYASPOR: 1-1

Goller: Nzonzi (43’)/Buksa (69’)


 

İki takımın son 15 maçının 11’i beraberlikle bitmiş. Bu iki takım kolayına birbirlerini yenememiş.

Bu maç da öyle oldu. Ev sahibi olarak Konya daha çok isteyen taraf gibi oynadı fakat golden sonra oyunu devam ettiremedi. 

Golden sonra Antalya daha etkin oynadı ve birkaç pozisyon üretmeyi ve bu pozisyonlardan birinde gol atmayı başardı.


 

Adil olan tarafların puanları paylaşmasıydı, öyle oldu. 


 

ICARDİ YOKSA ZAHA VAR…

TRABZONSPOR AŞ-GALATASARAY AŞ: 1-5

Goller: Enis Destan (79’)/Zaha (13’-60’), Kaan Ayhan (64’), Kerem Aktürkoğlu (80’-90+6’)  


 

Trabzon evindeki son yedi maçında sadece Kayseri’ye kaybetmiş, 5 galibiyet, bir beraberlik almıştı. Galatasaray Trabzon’da son 4 maçını kaybetmemişti (1 galibiyet, 3 beraberlik). Ayrıca Okan Buruk, deplasmanda 3 kez üst üste puan kaybetmemişti.

İddiasını yitirmiş olsa da seyircisi önünde kazanmak isteyecekti ev sahibi, takibi kayıpsız sürdürmek isteyecekti konuk takım.

Her iki takımın da önemli eksikleri vardı fakat Icardi kadrodaydı.


 

Okan Buruk… Yokluktan çıkardığı “Yıldız Sol Bek Barış Alper Yılmaz’ı” yerine, sağ açığa koymuştu. Bir başka joker Kaan Ayhan’ı sol beke koymuştu. Özellikle son iki üç maçtır dökülen, sahada yürümeye mecali olmayan ve eleştiri oklarının hedefindeki Zaha’yı santrfor olarak sahaya sürmüştü.

Bu maç kaybedilseydi kimileri Buruk’u tesislere bile sokmazdı. Ama bir kere daha kazandı hoca.


 

Alışılmış oyun düzeninde de değildi konuk takım. Önde baskıyı daha dengeli bir hale almış, zaman zaman topu ev sahibine bırakan bir takım vardı sahada. Savunmasını da fazla ileri çıkarmayan, sağlam tutan bir takım.

İlk devre 1-0 bitince Trabzon için hâlâ umut vardı.


 

Eksiği çoktu Trabzon’un. Sezon kötü başlamış, Abdullah Avcı ile puanlar toplansa da oyun taraftara güven ve umut vermiyordu. 

Bakasetas’ın yedek soyunduğu kadroda oyun Visca üzerinden kurulmak istendi. Ama yeni sol bek Kaan, Visca’ya fazla izin vermedi. Enis Destan zaman zaman GS defansını zorladı fakat tek golde kaldı genç oyuncu.

Abdullah Avcı maçı, “Kompakt oynayamazsak cezalandırılırız” diyerek özetledi.


 

Futbol, böyle maçlar, sürpriz sonuçlar ve bazen öngörülemez oyunlarla sevilen bir spordur. Ancak sonuca oyuncuların tamamının -yedek kulübesinden gelenlerde- katkı verdiği maç sayısı azdır. 

Maçın yıldızı için GS’den -Muslera haricinde ki ona da fazla iş düşmedi- hangi oyuncu söylense oluru vardır. Barış Alper sağ açığı özlediğini gösterdi. Kaan Ayhan bu maç için oynadığı sol bekte bir de gol attı. Mertens, ben varken 10 numara gerek mi dedi. Belki de en etkisiz maçlarından birini oynayan Kerem Aktürkoğlu, biri müthiş 2 gol attı. Savunma ve orta saha da herkes görevini en iyi şekilde yaptı.

Fakat Zaha, “Kimse kusura bakmasın, bu maçın yıldızı benim” dedi. 

Ancak son tahlilde bu maçın yıldızının Okan Buruk olduğunu söylemek gerek.


 

GS taraftarının hasretle beklediği Icardi, aldığı çok az sürede 5. Golün kilit pasını attı Tete’ye. İstanbul maçı gollere dönüş maçı olabilir Arjantinlinin. 


 

Oyun farkı ve futbolcuların iyi niyeti hakem açısından bir şans olsa gerek. Hakem ve VAR açısından sorunlu bir maç olmadı. Abdulkadir Bitigen sınıfı geçti. 


 

Galatasaray, zorlu ve zorluk derecesi yüksek maçları -skorlardan bağımsız olarak- bir başka oynadığını bir kez daha gösterdi. Liderin puan kaybettiği haftada hata yapmayarak puanları eşitledi. 


 

Sakatlanan Abdülkerim Bardakçı’ya geçmiş olsun diyorum. Abdülkerim, kulübede sarı kart gördü ve bir sonraki maçta cezalı duruma düştü. Bu, bir taktik sarı kart olabilir mi diye düşünmeden edemedim. 


 

22.01.2024/Pazartesi

MONDİHOME KAYSERİSPOR-İSTANBULSPOR AŞ: 0-1

Gol: Ali Yaşar (90+5’)


 

Teknik direktör şansı denen bir şey olmalı. Recep Uçar ile Kayseri oldukça iyi gidiyordu. Önce şanssız Sivas maçı, ardından iki İstanbul deplasmanı (GS ve FB) ile işler sarpa sardı. 

Üst üste yaşanan mağlubiyetlerden bir çıkış maçı olmalıydı İstanbul maçı. Bu maçta alınacak bir galibiyetle takım sıkıntıları aşar, ritmini bulur ve yeniden üst sıralara tırmanabilirdi. Olmadı.

Ev sahibi oyunu bir türlü kuramadı. Topa sahip olmasına karşın inisiyatifi ele alamadı. Az sayıdaki fırsattan da gol bulamadı.


 

Buna karşın son haftalarda oldukça iyi oynayan bir İstanbul vardı. Orta sahayı kalabalık tutan konuk takım, savunmada açık vermemeye çalışıyor, Ethemi ile de rakiplere tehdit oluşturuyordu. Bu tehdide Ndao da katıldığında rakipler bunalıyordu.


 

Topu rakibe bırakan konuk takım, beklenildiğinden daha fazla tehdit oluşturdu, pozisyon buldu. Gol son dakikalarda geldi. Konuk takım galibiyeti hak eden taraftı.


 

Oyunun en iyisi Ali Yaşar’dı. Ali Yaşar’a sezon başında dikkat çekmiştim ben. İlerleyen süreçte oyuncu yeterince göze çarpmamıştı. 

Ligimizde sol bek sıkıntısı düşünüldüğünde Ali Yaşar için iyi bir fırsat söz konusu. Bundan sonrası oyuncunun çalışmasına ve kısmetine bağlı... 


 


 


 

Haftanın Maçı 

Trabzon-GS (1-5)

Haftanın Güzel Maçı

Sivas-Gaziantep (2-2)

Haftanın Heyecanlı Maçı

Alanya-Rize (2-1)

Kasımpaşa-Hatay (3-0)

FB-Samsun (1-1)

Haftanın Takımı

Galatasaray

Haftanın İyi Takımları

Pendik

Samsun

Gaziantep

Haftanın Futbolcusu 

Zaha (GS)

Haftanın performansı

Okan Buruk (GS)

Haftanın Performansları

Gisdol (Samsun TD), Sumudica (Gaziantep TD), Okan Kocuk (Samsun), Manaj (Sivas), Dragus, Djilobodji (Gaziantep), Hajradinovic (Kasımpaşa), Emre Akbaba (ADS), Halil Akbunar (Pendik), Ali Yaşar (İstanbul), Galatasaraylı oyuncular 

Haftanın Golü

Güzel goller vardı bu hafta. Kerem Aktürkoğlu’nun birinci golü bir adım öne çıksa da haftanın golünü seçemedim.

Güzel Goller

Djilobodji (Gaziantep), Kerem Aktürkoğlu (GS, 1. gol), Buksa (Antalya), Winck (Kasımpaşa), Umut Nayir (Pendik), Emre Kılınç (Samsun), Sisto (Alanya), Ali Yaşar (İstanbul)

Haftanın Hakemi

-

Haftanın iyi hakemleri

-

Haftanın Asisti

Erdoğan Yeşilyurt (Antalya)

Haftanın Pozisyonu

Camara’nın, Maxim’in şutunda topu çizgiden çıkarması.

Haftanın Talihsizi

Maxim (Gaziantep, iyi oyun, asiste rağmen gol atamaması ve son 10 dakikada kırmızı kart görerek takımını eksik bırakması)

Haftanın Talihlisi

Emre Kılınç (Samsun, sürpriz golüyle)

Haftanın Söylemi

-

MOR KART

 

Yorum-Haber: Yüksel Durak

-


Anahtar Kelimeler: FUTBOL SAHADA Santrforlar İşbaşında
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °