CHP’li Balaban Esnaf Odalarının EYT Mağduriyetini Gündeme Taşıdı

Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilerde Yaşa Takılan(EYT) kanunu Mart’ın ilk haftası yürürlüğe girmesinin ardından SGK önlerinde uzun kuyrukları oluşmaya devam ediyor.

Güncel 12.03.2023 13:07:00 0
CHP’li Balaban Esnaf Odalarının EYT Mağduriyetini Gündeme Taşıdı

EYT’nin hak edenler için tam bir kazanım olmadığına dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Semih Balaban, kanunu yasallaşmasıyla birlikte her geçen  gün yeni mağduriyetlerin ortaya çıktığını dile getirdi. CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Balaban yaptığı açıklamasında EYT ile ilgili yaşanan sorunların içerisinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’nın da yer aldığı belirterek, odaların şuanda sıkıntı içerisinde olduğunu dile getirdi. 
“EYT TAM BİR KAZANIM OLMADI”
CHP’li Balaban yaptığı açıklamada, yıllardır kamuoyunun gündeminde olan EYT sorunun kanunlaşmasıyla birlikte tam çözümlenmediğini dile getirerek şu ifadelere yer verdi: “Uzun yıllardır Türkiye’nin gündeminde olan EYT sorunu sayın genel başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kemal Kılıçdaroğlu’nun çalışmalarıyla çözüme kavuştu. Kürsülerde ‘EYT gündemimizde değil’ diyen iktidar koltuğunu kaybetme korkusu ile  3 Mart tarihinde çıkardığı kanun ile EYT’yi yasallaştırdı. Ancak yasalaşan kanunu EYT’liler için tam bir kazanım olmadığını kısa zaman içerisinde gördük. Çünkü iktidar temsilcileri ilk açıklamalarında 5 bin prim gününü tamamlayan ve şartları uyan her vatandaşımızın emekli olabileceğini belirtirken, yasada prim gününe kademe getirmesi yine milyonlarca insanın mağdur olmasına sebep oldu. 5 bin prim gününü tamamlamak için bankalardan kredi çeken vatandaşlar şimdi mağdur. Staj ve çıraklık günlerindeki sigorta başlangıçları prim gününden sayılmayan vatandaş mağdur. Esnaf mağdur, işveren mağdur. Yıllardır yaşanan bir soruna çözüm getirmesi gereken kanun şimdi tam tersine büyük bir mağduriyet zinciri yaratmış durumdadır. “
“ESNAF ODALARI KGF’YE DAHİL EDİLMELİ”
EYT’den en çok mağdur olan kesimlerden bir tanesinin de Esnaf ve Sanatlarlar Odaları olduğuna dikkat çeken CHP’li Balaban, işverenlere tanına Hazine destekli Kredi Garanti Fonu(KGF) paketine odalarında dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. 
EYT konusunda işverene sağlanan desteği esnaf odalarına da sağlanması gerektiğini söyleyen CHP’li Balaban konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ekonomi Bakanı Nebati’nin müjde olarak duyurduğu işveren için Hazine destekli KGF paketinde nedense esnaf odalarımız unutulmuş. Çünkü esnaf ve sanatlar odalarımızda bir işveren gibi kendi bünyesinde Türkiye genelinde binlerce kişi çalıştırıyor. EYT mağduriyeti yaşayan odalarımız şuanda kendi bünyesinde emekli olacak personeline kıdem tazminatlarını ödeyemiyor. Çünkü odalarımız bu maliyeti karşılayacak bütçeleri yok. Bu nedenle odalarımız bankalardan yüksek faizli kredi çekmeye mecbur bırakılıyor. Oy için çıkartılan ve kapsamı genişletilmeyen EYT toplumun herkesine büyük mağduriyet yarattığını bir kez daha görüyoruz. Esnaf ve sanatkarlar odalarımız sesine kulak verin. Bir an önce odalarımızda Hazine destekli KGF paketine dahil edin. Odalarımızın da EYT’den faydalanacak çalışanları için 1 yıl geri ödemesiz, düşük faizli ve eşit taksitli ödemeleri olan krediden faydalanmaları sağlanmalıdır.”
“BİZİM MÜJDELERİMİZ MAĞDURİYET DEĞİL, HUZUR VE MUTLULUK YARATACAK”
CHP’li Balaban açıklamasının son kısmında, kimsenin mağdur edilmediği bir Türkiye’yi kurmak için az bir zaman kaldığını dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Her müjdesi sorunlar yumağı yaratan AKP iktiranını sonunun gelmesine az bir zaman kaldı. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğindeki Millet İttifakı’nın iktidarında vereceğimiz müjdeler Türkiye için yeni mağduriyetler değil, mutluluk, huzur ve refah getirecektir. Türkiye’nin bu sorunlarına halkımız ile birlikte son vereceğiz. Yaşanan mağduriyetlerin çözümü noktasında elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kimsenin mağdur edilmediği bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız.”


Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °
Cumartesi 17.2 ° / 14.3 °