CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi:

'Siyasi otoritenin Avrupa'dan alacağı 3 milyar avro ile kuracağı konteyner kentlerle ülkemizi bir açık hava toplama kampına dönüştürmesinden endişeliyiz'

Güncel 13.04.2016 13:54:03 0
CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi:

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 'Siyasi otoritenin Avrupa'dan alacağı 3 milyar avro ile kuracağı konteyner kentlerle ülkemizi bir açık hava toplama kampına dönüştürmesinden endişeliyiz.' dedi.

İlgezdi, bazı CHP milletvekilleri ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş'ta Suriyeli sığınmacılar için yapılması planlanan yeni kamp yerinde incelemelerde bulunduğunu belirterek, kamp yerinin açıklanmasının ardından, bölgedeki çalışmaların çok hızlı sürdüğünü ifade etti.

Asker ve polisin protestoculara yönelik tutumunu eleştirerek, kamp alanının yapılacağı bölgedeki insanların tedirgin olduğunu savunan İlgezdi, 'Türkiye bugün 3 milyona yakın sığınmacı için üç tarafı denizlerle çevrili bir açık hava hapishanesidir.' diye konuştu.

İlgezdi, şöyle devam etti:

'Biz Suriyeli komşularımızı Türkiye'de ağırlamaktan şikayetçi değiliz. Ancak dileğimiz odur ki iç savaşın bir an önce bitmesi ve Suriyeli kardeşlerimizin kendi evlerinde yaşamasıdır. Siyasi otoritenin Avrupa'dan alacağı 3 milyar avro ile kuracağı konteyner kentlerle ülkemizi bir açık hava toplama kampına dönüştürmesinden endişeliyiz. Üstelik endişelerimiz bununla da sınırlı değil. Kendi vatandaşlarımız için de endişeliyiz. Geçmişte büyük acılar yaşayan, ağır bedeller ödeyen Kahramanmaraş üzerinde yeni bir oyun oynanıyor. Sivricehöyük ve çevresinde yaşayan yurttaşlarımız, halihazırda bulunan çadır kentin mevcut yerinin değiştirilmesine karşı çıkıyor.'

Kahramanmaraş'ın devletin kurumsal hafızasında stratejik öneme sahip olduğunu anlatan İlgezdi, 'Maraş özellikle Adıyaman ve Antep'te yuvalanan cihatçı terör örgütlerinin Anadolu'ya geçiş noktası olarak görülüyor. Bölge halkı bu yüzden, sadece yaşam alanlarının değil yaşamlarının da tehlikede olduğunu düşünüyor. Özellikle Sivricehöyük ve çevresindeki köylerin, Suriye'deki mezhepsel iç savaşı körükleyen cihatçı çeteler tarafından tehdit edileceğini ve yeni Maraş olaylarının yaşanacağına dair kaygı duyuyorlar. Alevi nüfusunun yoğunluklu olduğu Sivas'ın Divriği ilçesinde de sığınmacı kampı yapılacağının açıklanması bu kaygılarımızı derinleştiriyor. Hükümet Suriyeli sığınmacıları, geleceğin AKP seçmeni olarak görüyor ve kurulacak kampların yerini bu stratejiye göre şekillendiriyor.' diye konuştu.

CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç da bölgedeki kampın yapılmasının durdurulması için açılan davaya ilişkin mahkemenin bugün ya da yarın karar vermesinin beklendiğini belirtti.

Sığınmacılara karşı olmadıklarını da vurgulayan Öztunç, 'Savaştan kaçıp geldiler. Onlar için şehir merkezinde bir kamp yeri var. Yeni bir kamp yeri yapılmasını anlamış değilim. Paramız mı çok? Yoksa müteahhiti mi zengin etmek istiyorsunuz. Sayın Başbakanın bu konuyla ilgilendiğini biliyoruz. Bölgeye milletvekili gönderdiğini öğrendik, umarım bölge halkının hassasiyetleri dikkate alınır.' ifadesini kullandı.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °