Trakya, bölge şartlarıyla istihdamda avantaj yakaladı

Bölgenin İstanbul'a yakınlığı, yer altı sularının bolluğu dolasıyla endüstrinin gereksinimi suyu ucuza mal etmesi, bölgedeki sanayi bölgelerinin alt yapısının iyi olması ve avantajlar sunması bölgenin cazibe merkezi haline gelmesini s

Güncel 23.03.2016 14:06:01 0
Trakya, bölge şartlarıyla istihdamda avantaj yakaladı

EDİRNE/KIRKLARELİ/TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye genelinde 2015 yılında işsizlik oranı yüzde 10,3 gerçekleşirken, Trakya'da yüzde 7,3 olarak kaydedildi. İşsizlik oranı ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinin dahil olduğu TR 21 bölgesi, en düşük işsizlik sıralamasında 26 bölge arasında 11. sırada yer aldı.

Trakya, TÜİK?e göre, ?en yüksek istihdam oranı? ve ?en yüksek iş gücüne katılma oranı? verilerinde İstanbul?un da aralarında olduğu Marmara?da dahil pek çok bölgeyi geride bıraktı.

Verilere göre, en yüksek istihdam oranı yüzde 53,2 ile 'Tekirdağ, Edirne, Kırklareli' bölgesinde gerçekleşti. En yüksek iş gücüne katılma oranı yüzde 57,4 ile 'Tekirdağ, Edirne, Kırklareli' bölgesinde görüldü, Sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payı en yüksek bölge yüzde 39,4 ile 'Bursa, Eskişehir, Bilecik' olurken, bunu yüzde 39,2 ile 'Tekirdağ,Edirne, Kırklareli' ve yüzde 36,2 ile İstanbul bölgeleri izledi.

Türkiye genelinde 2015 yılında işsizlik oranı yüzde 10,3 gerçekleşirken, Trakya'da yüzde 7,3 olarak kaydedildi. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinin dahil olduğu TR 21 bölgesi en düşük işsizlik sıralamasında 26 bölge arasında 11. sırada yer aldı.

İstatistikler, verimli topraklarıyla bilinen Trakya?nın aslında yalnızca tarımla değil sanayi ile de Türk ekonomisine katkı sağladığını gösterdi.

Trakya Kalkınma Ajansından alınan bilgiye göre, sanayi üretiminde Trakya, Türkiye'deki dördüncü en yoğun bölge olarak ekonomiye katkısı 2004 yılında yüzde 32 iken 2008 yılında yüzde 35'e yükseldi. Bölgenin İstanbul'a yakınlığı, yer altı sularının bolluğu dolayısıyla endüstrinin gereksinimi suyu ucuza mal etmesi, bölgedeki sanayi bölgelerinin altyapısının iyi olması ve avantajlar sunması bölgenin cazibe merkezi haline gelmesini sağladı.

Sanayileşme anlamında öne çıkan Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz dışındaki alanlarda da sanayileşmenin olduğu Trakya'da, Edirne ve Kırklareli'nde süt ürünleri, bitkisel yağ tesisleri, et işleme tesisleri ve benzeri işletmeleri içeren tarıma dayalı sanayi, Şarköy ve Uzunköprü'deki şarapçılık işletmeleri, Hayrabolu'da tarım makineleri üreticileri bölgenin yoğun sanayi bölgeleri dışındaki sanayi kuruluşları olarak dikkati çekiyor.

- ''Edirne'de de iş gücüne katılım yüksek''

Edirne Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (EDSİAD) Başkanı İsmet Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın iş gücüne katılım ve istihdam açısından Trakya'nın lokomotifi konumunda olduğunu belirtti.

TÜİK verilerinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı bir bölge olarak değerlendirdiğini anlatan Açıkgöz, ''Tekirdağ'daki istihdam ve iş gücüne katılım tüm Trakya'da oranların yükselmesini sağlıyor. Aslında il bazında değerlendirme daha uygun olacaktır. Edirne'de de iş gücüne katılım yüksek. İnsanlar buldukları işte çalışıyorlar. Meslekleriyle ilgili işlerde çalışmıyorlar. İnsanların mutlu olması önemli bence.'' dedi.

Açıkgöz, kentte iş gücünün ve istihdamın yüksek çıkmasında hizmet sektörü ağırlıklı fabrikaların büyük katkı sağladığını vurguladı.

- 'Kırklareli cazibe merkezi haline geldi'

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Gürkan Oras, Kırklareli'nin her alanda gelişerek, cazibe merkezi haline geldiğini bildirdi.

Oras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Lüleburgaz ve Kırklareli Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımcıların son yıllarda arttığını söyledi.

Kırklareli'nin İstanbul ve Bulgaristan'a yakınlığı ile yatırımcıların ilgisini çektiğini ifade eden Oras, kentte sadece sanayi değil, süt ve hayvancılık tesislerinin de gelişerek istihdama önemli katkı sağladığını kaydetti.

Oras, 'TÜİK verilerine göre, en yüksek istihdam oranı yüzde 53,2 ile 'Tekirdağ, Edirne, Kırklareli' bölgesinde gerçekleşirken, en yüksek iş gücüne katılma oranı yüzde 57,4 ile 'Tekirdağ, Edirne, Kırklareli' bölgesinde olması güzel bir şey. Bu rakamlar Trakya'nın gelişimini ve insanlarının çalışkanlığını göstermektedir' şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Tekirdağ Şubesi Başkanı Muzaffer Aslan da, Çorlu ve Ergene ilçelerinde tekstil sektörünün önde olduğunu bu sektöründe istihdam oranına olumlu katkı sağladığını belirtti.


Pazar 23.7 ° / 13.2 °
Pazartesi 21.5 ° / 12.8 °
Salı 21.9 ° / 12.9 °