'Türkiye'nin Yeraltı Suyu Yönetimi Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Türkiye'de baraj ve göletlerin yapılması, iklimin, coğrafyanın getirdiği bir mecburiyettir. Aksi takdirde biz hiçbir şehre veya sulamaya su veremeyiz. Bu bakımdan şu ana kadar Devlet Su İşleri 320 bara

Güncel 8.03.2016 14:18:02 0

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Türkiye'de baraj ve göletlerin yapılması, iklimin, coğrafyanın getirdiği bir mecburiyettir. Aksi takdirde biz hiçbir şehre veya sulamaya su veremeyiz. Bu bakımdan şu ana kadar Devlet Su İşleri 320 baraj, binden fazla gölet yaptı' dedi.

Bakan Eroğlu, Anadolu Hotel'de düzenlenen 'Türkiye'nin Yeraltı Suyu Yönetimi Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin açılış toplantısındaki konuşmasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Projeyi destekleyen Avrupa Birliğine teşekkür eden Eroğlu, önemli bir ülke olan Türkiye'nin, AB'ye katkı sağlayacağını vurguladı.

Eroğlu, 'Su varsa hayat vardır. Bakanlığımızın da sloganı şudur, 'Su ve orman varsa hayat vardır.' Hayatın iki önemli unsurunu yüklendik, yürütmeye çalışıyoruz' diye konuştu.

Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu belirten Eroğlu, ülkenin su zengini veya fakiri olmadığını, akıllıca yönetilmesi halinde su probleminin olmayacağını dile getirdi.

Ülkenin şimdiye kadar su problemi yaşamadığına dikkati çeken Eroğlu, suyun yönetilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri ile Su Yönetimi genel müdürlükleri ve Türkiye Su Enstitüsünün kurulduğunu ifade etti. Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de bu birimlerle organize çalıştığını anlattı.

Yer altı suyunu beslemesi, yer üstü suyunu biriktirmesi için baraj ve göletler yaptıklarına işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

'Türkiye'de baraj ve göletlerin yapılması, iklimin, coğrafyanın getirdiği bir mecburiyettir. Aksi takdirde biz hiçbir şehre veya sulamaya su veremeyiz. Bu bakımdan şu ana kadar Devlet Su İşleri 320 baraj, binden fazla gölet yaptı. Bunları içme suyu, sulama suyu, sanayi su temini olarak kullanıyoruz. 3 bin 107 büyük tesisi tamamladık ve milletimizin hizmetine sunduk. Barajlar, göletler, hidroelektrik santralleri dışında sulama suyu ihtiyacını karşılamak için büyük bir sulama seferberliği yaptık. Şu anda 6,5 milyon hektar araziyi suluyoruz.'

- 'En büyük problem kaçak kuyular'

Bakan Eroğlu, geçmişte içme suyunun Türkiye'de büyük problem olduğunu ancak sorunu bütün şehirler için 2040-2050'ye kadar çözdüklerini bildirdi.

Yer altı suyu kapasitesinin artırılmasının önemini vurgulayan Eroğlu, bölgelere göre yer altı suyu miktarı ve kullanımının değiştiğini ifade etti.

Bakan Eroğlu, 'Şu anda Türkiye'deki en büyük problem kaçak kuyulardır. Tahsis ettiğimiz kuyular var ama vatandaş bu arada kaçak kuyular açıyor. Bunun cezası var, cezasını da yatırıyor. Su sıkıntısı çeken havzalara, başka havzalardan su aktarılması projesini de gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de bunu ilk defa bizim hükümetimiz gerçekleştiriyor' dedi.

Toplantıya, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan Vekili Emine Döğer ile bazı AB yetkilileri de katıldı.

Projenin, 2018'in ilk çeyreğinde tamamlanacağı, eğitim ve uygulamalarla Türkiye'nin yer altı suyu yönetimine ilişkin kapasitesinde önemli artış sağlanacağı ve bu konuda AB normlarına uygun çalışmaların gerçekleştirileceği kaydedildi.



Cumartesi 39.2 ° / 25.7 °
Pazar 38.3 ° / 25.5 °
Pazartesi 38.4 ° / 25.9 °