KANI BEKO, ÜNIVERSITELI ÖLÜMLERINI SORDU

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Akdeniz Üniversitesi’nde son zamanlarda artan intihar vakalari ve bunlarin nedenlerinin arastirilmasiyla ilgili Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Kasapoglu'nun yanitlamasi istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Beko, "Ülke ge

Güncel 31.07.2022 13:46:00 0
KANI BEKO, ÜNIVERSITELI ÖLÜMLERINI SORDU

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Akdeniz Üniversitesi’nde son zamanlarda artan intihar vakalari ve bunlarin nedenlerinin arastirilmasiyla ilgili Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Kasapoglu'nun yanitlamasi istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Beko, "Ülke genelinde Bakanliginiza bagli yurtlardan yansiyan intihar vakalarinin ve süpheli ölümlerin sayisi kaçtir?” dedi.

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, bugün yaptigi yazili açiklamada, Akdeniz Üniversitesi sinirlari içerisindeki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlügü’ne bagli yurtlara ve adi geçen yurtlarda kalan ögrencilere iliskin son dönemde kamuoyuna yansiyan iddialarin oldukça kaygi verici oldugunu belirtti. Beko, “Yurtlarda manevi danismanlik hizmeti adi altinda birçok ögrencinin baski altina alindigi, tarikat ve cemaatlere yakin vakif ve derneklerin ögrenciler üzerinde baski kurdugu belirtilmektedir. Ayrica yurtlarin saglikli bir sekilde denetlenmedigi bilgilerine ulasilmistir. Gençlerimizi tarikat ve cemaatlerin kucagina itmek, baskilarla onlari hayattan koparmak bu ülkenin gelecegine ihanettir. Buna asla izin vermeyecegiz” dedi.

“DIYANET PERSONELLERI MANEVI DANISMAN OLARAK ATANIYOR”

Beko, önergesinde ise Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Kasapoglu'na su sorulari yöneltti:

-Ülke genelinde Bakanliginiza bagli yurtlardan yansiyan intihar vakalarinin ve süpheli ölümlerin sayisi kaçtir? Bakanliginizca bu konuda hangi adimlar atilmistir, sorusturmasi sonuçlanan vaka sayisi nedir ve hangi sonuçlara ulasilmistir? Bu hususta devam eden sorusturma var midir?

-Akdeniz Üniversitesi sinirlari içerisindeki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlügüne bagli yurtlarda cemaat ve tarikatlara yakin vakif ve derneklerin çesitli faaliyet yapmalarinin nedenleri nelerdir? Bu faaliyetlere hangi mevzuat çerçevesinde izin verilmektedir?

“KAÇ KISI ‘MANEVI DANISMAN’ ADI ALTINDA GÖREVLENDIRILMISTIR?”

-AKP iktidarinin ilk günlerinden itibaren yurtlarla ilgili önemli degisiklikler yaptigi ve basta yatili okullar olmak üzere devlet yurtlarini kapatarak, tarikat ve cemaatlere yakin vakif ve derneklere ait yurtlari destekledigi bilinmektedir. Bu kapsamda da; 2019’da Gençlik ve Spor Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanligi arasinda bir protokol imzalandigi bilinmektedir. Bu protokole göre, pedagojik egitimi olmayan Diyanet Isleri Baskanligi personelinin ‘manevi danisman’ adi altina KYK yurtlarinda görevlendirildigi görülmüstür. Ülke genelinde bu protokole dayanarak kaç kisi ‘manevi danisman’ adi altinda görevlendirilmistir? Bu kisiler hangi yurtlarda görev yapmistir ya da yapmaktadir? Bu kisiler hangi bilgi ve formasyona dayanarak hangi Kurullardan geçerek bu görevlere atanmislardir?

-Benzer sekilde, Elazig'da Firat Üniversitesi Tip Fakültesi 2. sinif ögrencisi Enes Kara, bir cemaat evinde yasadigi sikinti ve baskilar nedeniyle bir binanin 7. katindan atlayarak yasamina son vermisti. Bu konuda Bakanliginiz tarafindan herhangi bir sorusturma baslatilmis midir? Bu sorusturmalara dair hangi sonuçlara ulasilmistir? Bahsi geçen cemaat evlerinin ve yurtlarinin denetimleri yapilmakta midir?

 


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °