CHP’LI MILLETVEKILLERINDEN KPSS TEPKISI: “MILLI EGITIM BAKANINI DA GÖREVDEN ALIN”

CHP milletvekilleri, KPSS sorulariyla ilgili usulsüzlük iddiasi karsisinda Milli Egitim Bakani Mahmut Özer'in de görevden alinmasi gerektigini savundu. Bir ay önce, temmuz ayinda, ÖSYM’de isyerinde çalisan 432 kisinin yeri degistigini animsatan CHP Ankara

Güncel 3.08.2022 21:01:00 0
CHP’LI MILLETVEKILLERINDEN KPSS TEPKISI: “MILLI EGITIM BAKANINI DA GÖREVDEN ALIN”

CHP milletvekilleri, KPSS sorulariyla ilgili usulsüzlük iddiasi karsisinda Milli Egitim Bakani Mahmut Özer'in de görevden alinmasi gerektigini savundu. Bir ay önce, temmuz ayinda, ÖSYM’de isyerinde çalisan 432 kisinin yeri degistigini animsatan CHP Ankara Milletvekili Yildirim Kaya, “Daha önce ÖSYM Baskanligi yapmis olan Mahmut Özer Milli Egitim Bakanligi koltugunda oturdugu müddetçe Devlet Denetleme Kurulu’nun saglikli görev yapmasi mümkün degildir” diye konustu. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adigüzel ise “Eger ÖSYM baskanini görevden alip Devlet Denetleme Kurumu'nu göreve çagiriyorsaniz Milli Egitim Bakani'nin orada ne isi var? Isin basi o zaten” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, KPSS sorularinin sizdirildigi iddiasi karsisinda DDK’ya inceleme talimati verirken bugün de ÖSYM baskanini görevden aldi.

TBMM Milli Egitim Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Ankara Milletvekili Yildirim Kaya, Ordu Milletvekili Mustafa Adigüzel ve Mugla Milletvekili Suat Özcan TBMM’de bugün basin toplantisi düzenledi. Milletvekilleri sunlari söyledi:

- Yildirim Kaya: “Kamu Personeli Seçme Sinavi (KPSS) lisans oturumu 31 Temmuz 2022 tarihinde yapildi. Ancak KPSS'ye giren adaylardan biri, Erzurum ziyaretimizin 2 Agustos sabahi beni arayarak sinav sorusunun ‘Yediiklim Yayinevi’nin kitapçiginda çikan sorularla KPSS çikan sorularin birebir 20 tanesinin birebir ayni oldugunu bilgisini verdi.

“ÖSYM’NIN BU KADAR HIZLI YANIT VERMESI BIZI SASIRTTI”

Basina gönderdigimiz açiklama ve sorularin görselleri çok kisa sürede gündeme oturmasindan sonra daha önce de Adalet ve Kalkinma Partisi’nin uygulamasi olan ama topluma FETÖ taktigi diye sunulan konu daha da büyüdü. ÖSYM Baskaninin döneminde hiç olmadigi sekilde daha önce de sinavlara iliskin tartismalar varken hiç ses çikarmayan ÖSYM Baskanligi ‘Bazi sinav sorularinin bir yayinevinin deneme sinavi sorulariyla ayni olduguna iliskin sosyal medya platformlarinda ortaya atilan iddialarin incelemelerimiz neticesinde asilsiz oldugu anlasilmistir’ diye bir açiklama yapti. Milli Egitim Bakanligi da bu konuya iliskin benzer bir açiklama yapti, konunun asilsiz oldugunu iddia eden. Ama yillardir sorularin çalindigini, delillerin ortaya döküldügünü, sahitlerin konustugunu ancak ÖSYM’nin hiç sesi çikmadigi bu konuda bu kadar hizli yanit vermesi bizi sasirtti.

“ÖSYM BASKANLIGI YAPMIS OLAN MAHMUT ÖZER MILLI EGITIM BAKANLIGI KOLTUGUNDA OTURDUGU MÜDDETÇE”

Ilgili kurumlarda yasanan en ufak bir olumsuzluk, dogrudan dogruya Milli Egitim Bakanligiyla ilgilidir. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in hem de ÖSYM Baskani Halis Aygün'ün görevden el çektirilmesini talep ettik. Bu talebimizden 3 buçuk saat sonra Cumhurbaskani Kararnamesi ile ÖSYM Baskani Prof. Dr. Halis Aygün görevden alindi. Ancak bu yetmez mümkün degil. Daha önce ÖSYM Baskanligi yapmis olan Mahmut Özer Milli Egitim Bakanligi koltugunda oturdugu müddetçe Devlet Denetleme Kurulu’nun saglikli görev yapmasi mümkün degildir.

“MANTIKSAL OLARAK AYNI SORULAR ÇIKABILIR AMA BIRE BIR AYNI OLMASI IZAH EDILMEZ”

Daha baska bir ilginç olay yasandi ÖSYM’de. Bu sinav sorularinin ‘Yediiklim’ soru kitapçiginda aynisi olan… Bakin ÖSYM’nin soru no 49, Yediiklim’in soru no da 49. Soru ayni, siklar ayni, yanit ayni. Burada soru no 42 Yediiklimde soru no 41. Siklarin yerleri degistirilmis sadece. Bu da bize çok net gösteriyor… Biz egitimciyiz. Sorularda benzerlikler olabilir. Mantiksal olarak ayni sorular da çikabilir. Ama bire bir ayni olmasi izah edilemez.

“ÖSYM’DE ÇALISAN 432 KISININ YERI NEDEN DEGISTI”

Bir ay önce, temmuz ayinda, ÖSYM’de isyerinde çalisan 432 kisinin yeri degisti.  432 kisinin yeri neden degisti? Burada yer degisikligi yapilirken Tez-Koop-Is Sendikasi temsilcisinin de yeri degistiriliyor. Tez-Koop-Is Sendikasi genel merkezi bu duruma itiraz ediyor. Diyor ki; ‘Isyeri temsilcisinin yeri yasaya göre degistirilemez’. Yasaya ragmen isyeri temsilcisinin yeri de degistiriliyor. Bu 432 kisinin yeri neden degisti, yerine kimler geldi, sinava 1 ay kala bu degisikligin amaci nedir?

“CUMHURIYET SAVCILARI NE IS YAPIYOR”

Tüm bunlar olup biterken Cumhurbaskani olayda bir saibe oldugunu görerek Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve çagirmissa, ÖSYM Baskanini görevden almissa Cumhuriyet Savcilari ne is yapiyor?  Burada bir usulsüzlük, hirsizlik var. Alin teri çalinmis. Umutlar çalinmis, is ve ekmek çalinmis. Bu hirsizlik olayini kim takip edecek? Idari takip var, peki adli takibi kim yapacak? Cumhuriyet Savcilari. Cumhuriyet savcilari su ana kadar herhangi bir sorusturma baslatmadi. Bu konuda da CHP olarak bizler hazirligimizi yaptik Ankara Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda da bulunuyoruz. Bu konularin açiga çikmasi bizim için elzemdir.

“SINAVA GIRECEKLER ENDISELI”

Vatandaslarimizin ÖSYM’de yasanan bu olaydan sonra Ögretmenlik Alan Bilgisi Testi sinavi var (ÖABT). Bu sinava girecek olan Metin Ünal ögretmenimiz söyle diyor: “Ayin 14'ünde ÖABT'ye girecegiz. Bu kafayla nasil olacak? Ben her soruyu süphe ile mi okuyacagim?” diyor. Bu kaygiyi bir ögretmene nasil yasatiyorsunuz? Önümüzdeki dönem yapilacak sinavlarin tamami saibeli olacaktir.19 Kasim 2022 Cumartesi günü Uzmanlik/Basögretmenlik Ögretmenlik sinavina girecek olan 602 bin ögretmenimiz de bize mailler yoluyla hem milletvekillerimize hem bana ulasiyorlar ve diyorlar ki, ‘Bu kadar, haksizlik hukuksuzluk ve sorularin çalindigini göre göre ögretmenler uzmanlik sinavina giremez’ diyorlar. Buradan çagri yapiyorum: Sayin Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ya o koltugu birak ya bugünden bir ÖSYM’deki yolsuzlugu açikla, iki uzman ögretmenlik sinavinin yapilmayacagini açikla. Bu kadrolar degismedigi müddetçe ögretmenlerin uzmanlik sinavi yapilamaz.

“ÖGRETMENLERE ÇAGRIMDIR: SINAV SONUÇLARINA ITIRAZ ETTIGINIZDE SONUÇ DEGISMIYOR. BUGÜNDEN ÇIGLIGINIZI YÜKSELTIN”

Ögretmenlere de buradan çagrimdir: Sinav sonuçlarina itiraz ettiginizde sonuç degismiyor. Bugünden çigliginizi yükseltin. Bugünden sinava girmeyeceginizi deklare edin, ‘Güvenmiyoruz, inanmiyoruz, gelecegimizi sizin elinize teslim edemeyiz’ demek zorundasiniz. Bunu demezseniz KPSS’de yasanan sorunlar sizi de yakacak. Ögretmeninden ögrencisine, gencinden is arayanina kadar emekleri alin terleri çaliniyorsa, umutlari çaliniyorsa umudun adi CHP’dir. CHP olarak biz bu sorunu takip etmeye devam edecegiz.

“ÖSYM TEPEDEN TIRNAGA DEGISTIRILMELI”

Erdogan’a tesekkür ve çagrida bulunmak istiyorum. Tesekkürüm ÖSYM Baskanini görevden almasi ve Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve çagirmasi anlamlidir önemlidir ama yetmez Milli Egitim Bakanini da o sorusturmanin selameti için görevden almasi lazim. Bu konuda bu kadar hizli hareket ettigi için tesekkür ediyorum. Ikinci çagrim sudur: 602 bin ögretmen ve ögretmenlik alan yeter sinavina girecek olan ögretmenler kaygi tasimaktalar. Bu kaygiyla birlikte sinavlar yapilamaz. Derhal ÖSYM tepeden tirnaga degistirilmeli. Egitim bilesenlerinden yetkili olan sendika dahil olmak üzere egitim sendikalari ile birlikte bir komisyon olusturulmali. Bu komisyon bu süreci takip etmeli. Ayrica TBMM Milli Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeleri de bu süreci takip etmeli ve görevli kilinmalidir.”

ADIGÜZEL: “FETÖ GITTI MASA DÜSTÜ GERÇEK EL ORTAYA ÇIKTI”

Mustafa Adigüzel ise konu ile alakali su açiklamayi yapti:

"AKP bir siyasi parti ya da siyasi olusum degildir. AKP çesitli cemaat ve tarikatlarin bir üst kurulusu niteliginde bir organizasyondur. Rant paylasimini, koltuk paylasimini, parsellesmeyi yöneten bir kurumdur. Bütün bakanliklarda ve kurumlarda AKP'nin izdüsümünü görebilirsiniz. AKP nasil cemaatler ve tarikatlar arasinda bölüsülmüsse kurumlar da bu sekilde bölüsülmüstür. Geçmiste FETÖ agirliktaydi simdi onun bosalttigi alanlara baska tarikat ve cemaatler girmistir. Bu yüzden Sayin Erdogan'in ÖSYM Baskanini görevden almasi ‘neden sorulari sizdirdin?’ tepkisi degil ‘neden sorulari acemice sizdirdin?’ tepkisidir. FETÖ gitti masa düstü gerçek el ortaya çikti. Yani FETÖ'nün egitimli kadrolarinin daha ustaca yaptigi bu islerde simdi acemilikler yapilmaktadir. Bu nedenle ortaya dökülmektedir. ÖSYM baskaninin görevden alinmasindan sonra bu isi daha ustaca yapan yani sorulari daha gizlice çaldiran kisiler göreve gelecektir. ÖSYM cemaatlerin ve tarikatlarin birbirlerine yaptiklari operasyonlara sahne olmaktadir. Bu konunun da kendi içlerinde yapilan bir operasyon olabilecegini de bir köseye not etmek istiyorum.

“DEVLETIN TÜM BAKANLIKLARI VE KURUMLARI CEMAATLER ARASI SAVASA SAHNE OLMAKTADIR”

Sayin Yildirim Kaya da çok güzel gösterdi, bazi sorular noktasina virgülüne kadar ayni oldugu gibi örnegin 26. sorunun sirasi dahi ayni. Artik bu bir acemilik olamaz bir operasyon da olabilir. Bir önceki Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk'u uyardim. Sizi cemaatler getirdi cemaatler götürecek dedim. Yildirim Kaya baskanimizin talebini bir kere daha güçlü bir sekilde tekrar etmek istiyorum. Eger ÖSYM Baskanini görevden alip Devlet Denetleme Kurumu'nu göreve çagiriyorsaniz Milli Egitim Bakani'nin orada ne isi var? Isin basi o zaten. Devletin tüm bakanliklari ve kurumlari cemaatler arasi savasa sahne olmaktadir.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °