ESKI YÖK DENETLEME KURULU BASKANI DOGAN’DAN KPSS UYARISI: "SORULARI FULL YAPANLARIN TESPIT EDILMESI GEREKIR"

KPSS’de 2010 yilinda yasanan soru çalinma skandali ile ilgili sorusturmayi yürüten dönemin YÖK Denetleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Ilyas Dogan, yeni skandalla ilgili olarak “Bu yüksek puan alan ve özellikle bu 20 soruyu ful yapanlar kimlerdir, bunlarin ort

Güncel 5.08.2022 19:59:22 0
ESKI YÖK DENETLEME KURULU BASKANI DOGAN’DAN KPSS UYARISI:

KPSS’de 2010 yilinda yasanan soru çalinma skandali ile ilgili sorusturmayi yürüten dönemin YÖK Denetleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Ilyas Dogan, yeni skandalla ilgili olarak “Bu yüksek puan alan ve özellikle bu 20 soruyu ful yapanlar kimlerdir, bunlarin ortaya çikmasi gerekir” dedi.

2022 KPSS sorularinin bir kisminin Yediiklim Yayinevi’nin sinav öncesindeki deneme sinavlari sorular ve siklariyla birlikte tipatip ayni olmasi üzerine baslatilan sorusturma sürüyor. Güvenlik açigi gündeme gelirken, olayin ortaya çikmasi sonrasinda ÖSYM Baskani Halis Aygün görevden alindi.

Bu sinav usulsüzlügünün bir benzeri 2010 yilindaki KPSS’de de yasanmisti. O dönem YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan ve ÖSYM Baskani da Ünal Yarimaga’ydi. KPSS skandalinin ortaya çiktigi dönem YÖK’ün Denetleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Ilyas Dogan’di. Dogan, 2010 KPSS’sinde yasananlari tespit etmis ve dört isim hakkinda suç duyurusunda bulunmustu. Dogan’in suç duyurusunda bulundugu kisiler arasinda Yarimaga da bulunmasina karsin bu yedi kisi hakkinda hiçbir islem yapilmamisti.

Dogan, yeni yasanan KPSS skandali ile ilgili ANKA Haber Ajansi’na konustu. Dogan, mülakatta elenen ögrencileri animsatarak, bu sefer farkli bir yöntem denenmis olma ihtimaline dikkat çekti. Dogan, bu yorumunu söyle açikladi:

“Bu iptal edilen sinav en genis kapsamli sinav. Daha önce düsük puan alanlara sözlü bölümde yüksek puan vermek, yazili da yüksek puan alanlara düsük vermek seklinde izlenen bir politika vardi. Bu tabii toplum nezdinde dikkat çekti. Muhtemelen bu cevaplarin yayinlanip, bu sorular hakkinda bilgi sahibi olanlarin yüksek puan aldiklari muhakkaktir. Incelendiginde bu görünecektir. Söyle bir düsünce olustu muhtemelen, 20’nin üzerinde soru paylasilmis olmasaydi; ‘Zaten bunlar yüksek puan almislardi’ diye düsünecekti toplum ve ‘Yüksek puan alanlarin atanmasi normaldir’ diye bir algi olusacakti.”

"MUHTEMELEN KAMUOYU ILE PAYLASMAYACAKLAR"

Dogan, sinavin iptal edilerek, sorulari kimin aldiginin önüne geçilmis oldugunu söyle anlatti:

“Bu yüksek puan alan ve özellikle bu 20 soruyu full yapanlar kimlerdir, bunlarin ortaya çikmasi gerekir. Bunlar muhtemelen; belirli bir grubun sorularini önceden elde ettiklerini düsündürecek tarzda bir durumdur. Bu muhtemelen kamuoyu ile paylasilmayacaktir.”

Dogan etkin sorusturma için sinav kagitlarinin okunarak, sonuçlara bakilmasi gerektigine dikkat çekti. Dogan, “Eger bu yapilmazsa benzeri durumlar tekrar edilecektir” dedi.

“ESAS SORUMLULUK HOCALARDA”

Dogan, “Burada esas sorumluluk o sorulari kendi sorulariymis gibi soran ögretim üyelerinin sorumlulugundadir. Esas sorumluluk onlardadir. Bunun üzerinde durmak gerekir. Ayrica o 20’nin üzerindeki soruyu tamamen yapan adaylar kimlerdir? Onlar üzerinden gidilirse hem hocalarla ilgili hem de o kurumla ilgili bir somut sonuca ulasilabilir” diye konustu.

Dogan, benzer seylerin baska alanlarda da oldugunu kaydederek, “Bunlardan kurtulmamiz gerekiyor ki toplum kendine güven duysun, kamunun isleri dogru yaptigina güven duysun. Su anda kimler o sorulari ful yapmis, mutlaka onlarin arastirilmasi gerekir. Muhtemelen bu kurumun (Yediiklim) bilgisi dahilinde olanlar sorulari ful yapmistir” dedi.

“320 CIVARINDA ADAY FUL YAPMISTI. HIÇBIRININ CEVAP KAGIDINDA TEK BIR ÇIZIK BILE YOKTU”

Dogan, 2010 yilinda yasanan KPSS skandalina iliskin ise sunlari hatirlatti:

“Dört ayri brans vardi, o zaman. Ikisi ögretmenlik vs. gibiydi. Iki sinav da, sinavdan yüksek alanlar devlete yönetim bransina gelecek kisilerdir. Ben o zaman dört ayri sinavin da iptal edilmesini istemistim. Çünkü 320 civarinda aday ful yapmisti. Bunlarin kagitlarini inceledigimizde hiçbirinin cevap kagidinda tek bir çizik bile yoktu. Ayrica bu dört sinavin iptali yaninda bu cevap kagitlarinin hepsinin muhafaza edilmesini istemistim. Kimler yapmis, bunlar nasil elde edilmis, bunun ortaya çikmasini istiyordum.

"YARIMAGA HAKKINDA DA SUÇ DUYURUSU"

Iptal yetkisi YÖK Baskanindaydi. Ama iki sinav iptal edilmedi. Ögretmen olacaklarla ilgili olan iptal edildi sadece. O iptal edilmeyen bölümden ful yapanlarin hepsi kamu görevlisi oldu. Kimi kaymakam oldu, kimisi yüksek görevlere gelecek bölümleri kazanmis oldular. Daha sonra da birtakim görevlilerin bu örgüt tarafindan yerlestirildigi seklinde kanaat ortaya çikti. Bunlari yapanlarin üzerine gidilmesi için yedi kisinin yargilanmasini istedim. Ama bunlarin hiçbirine ceza verilmedi. O zamanki Baskan Ünal Yarimaga görevi birakti. Birakmasaydi hakkinda idari sorusturma açacaktim. Ama ceza konusunda o yedi kisiden biri de oydu. Orada benim kanaatimce bu isi yapanlar daha alt düzeydeki kisilerdi. Ama bu ortaya çikarilmadi.

O zaman yetkisini kullanmayan Yusuf Ziya Özcan’di. Ben gereken sorusturmayi yaptim. Yazili olarak oldukça da uzun metin hazirladim, detaylariyla.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °