EDIRNELI PAZARCI: “2 AYDA YERLI GELIR, YÜZ GRAM FINDIK, FISTIK ALIR. BULGARLAR 3-4 KILO ALIYOR”

Bulgaristan vatandaslarinin yapacaklari turistik seyahatlerde Türkiye’ye giriste pasaport yerine kimlik kartlarinin yeterli sayilmasi Edirne'de Bulgar turist sayisini arttirdi. Esnaf Ömür Biçer, “2 ayda bir kere bir yerli gelir yüz gram findik, fistik ali

Güncel 7.08.2022 19:56:08 0
EDIRNELI PAZARCI: “2 AYDA YERLI GELIR, YÜZ GRAM FINDIK, FISTIK ALIR. BULGARLAR 3-4 KILO ALIYOR”

Bulgaristan vatandaslarinin yapacaklari turistik seyahatlerde Türkiye’ye giriste pasaport yerine kimlik kartlarinin yeterli sayilmasi Edirne'de Bulgar turist sayisini arttirdi. Esnaf Ömür Biçer, “2 ayda bir kere bir yerli gelir yüz gram findik, fistik alir. Bulgarlar 3-4 kilo aliyor. En çok findik, fistik aliyorlar. Burada bulunan her seyi aliyorlar. Çok aliyorlar. 2-3 bin liralik sattigim müsterilerim var. Paralari çok degerli. Her geçen gün de paralarinin degeri artiyor” dedi.

Bulgar levasinin karsiligi bugün 9,3 TL. Levanin daha degerli olmasi nedeniyle Bulgar vatandaslari Edirne'ye alisverise geliyor. Cumartesi günü alisveris yapmak için akin eden Bulgar turistler, tur otobüsleri ve kendi otomobilleriyle sabahin erken saatlerinde kentte, sinir kapilarindan giris yapti. AVM ve halk pazarlarina ragbet gösteren Bulgar turistler, alisveris yapip posetledikleri ürünleri otomobil ve otobüs bagajlarina yükleyerek ülkelerine dönüyor. Türkiye ve kent ekonomisine ciddi katki saglayan Bulgar vatandaslardan kent esnafi oldukça memnun. Kentte yemek de yiyen Bulgar turistler, Edirne’ye alisverise gelmeyi düsündüklerini ifade ediyorlar.  

Bulgaristan vatandasi Necmettin Hasan, ailesi ile Edirne’ye ilk defa geldigini ifade ederek, “Bir bakalim ne var ne yok. Çocuklarla geldik. Gezinti yapacagiz. 500 Euro bozdurdum. Yemek yedik. Giysi bakacagiz” dedi.  

“TÜRKIYE ÇOK UYGUN”

Kimligiyle Edirne'ye gelen bir Bulgaristan vatandasi, “Arabayla geldik. Kimlikle geldik. Kolay geçtik. Türkiye çok uygun. Asagi yukari 700-800 Euro bozdurduk. Kiyafet aldik. Tüm ailem için ev esyalari aldim” dedi.

Pazarda kavun satan Ayhan Isikligil, Bulgaristan vatandaslarinin çok alisveris yaptigini belirterek, “Bulgarlar geliyor, alip mallari gidiyorlar. Iyi is oluyor. Kavun, karpuz, meyve aliyorlar. Esya, lokum, tatli aliyorlar” diye konustu.

“BIZIMKILER YARIM KILO ISTIYOR. ONLAR 2 KILO ALIYOR”

Pazar esnafi Abdurrahman Altay, Bulgaristan turistlerine is yapmaktan memnun olduklarini ifade ederek, “Edirne’nin ticareti Bulgarlarin üzerinden. Sebze, meyve aliyorlar. Deterjanla basliyorlar. Buraya gelip eksiklerini tamamliyorlar. Onlarin paralarina göre burasi daha ucuz. Bizimkiler yarim kilo istiyor. Onlar 2 kilo aliyor. Biz Bulgarlardan memnunuz” dedi.

“2 AYDA BIR KERE BIR YERLI GELIR YÜZ GRAM FINDIK, FISTIK ALIR. BULGARLAR 3-4 KILO ALIYOR”

Esnaf Ömür Biçer, 2-3 bin TL degerinde kuruyemis sattigi Bulgaristan müsterileri oldugunu kaydederek sunlari söyledi:

“Su anda yüzde yüz Bulgarlar aliyor. Çok nadir bir, 2 ayda bir kere bir yerli gelir yüz gram findik, fistik alir. Bulgarlar 3-4 kilo aliyor. En çok findik, fistik aliyorlar. Burada bulunan her seyi aliyorlar. Çok aliyorlar. 2-3 bin liralik sattigim müsterilerim var. Paralari çok degerli. Her geçen gün de paralarinin degeri artiyor. Normal zamanda biz bu mevsimde pazara gelmiyorduk. Yaz olmasina ‘Isler duruyor’ dedik. Bu sene pazari hiç birakamadik. Isler hiç durmadi. Kisin nasil yapacagiz, onu düsünüyoruz. Nasil yetistirecegiz?”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °