MEHMET BEKAROGLU, KAMU IHALE KANUNU’NUN 21-B MADDESININ DEGISTIRILMESI IÇIN KANUN TEKLIFI VERDI

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, Kamu Ihale Kanunu’nun bazi ihalelerin pazarlik usulüyle yapilmasina olanak saglayan 21. maddesinin b bendinin degistirilmesi için kanun teklifi verdi. Bekaroglu, söz konusu bendin ilk haline döndürülmesini önerd

Güncel 8.08.2022 19:27:59 0
MEHMET BEKAROGLU, KAMU IHALE KANUNU’NUN 21-B MADDESININ DEGISTIRILMESI IÇIN KANUN TEKLIFI VERDI

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, Kamu Ihale Kanunu’nun bazi ihalelerin pazarlik usulüyle yapilmasina olanak saglayan 21. maddesinin b bendinin degistirilmesi için kanun teklifi verdi. Bekaroglu, söz konusu bendin ilk haline döndürülmesini önerdi. Bendin ilk hali, “Dogal afetler, salgin hastaliklar, can veya mal kaybi tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olaylarin ortaya çikmasi üzerine ihalenin ivedi olarak yapilmasi" seklindeydi.

Mehmet Bekaroglu, TBMM’ye verdigi teklifte, 2001 yilinda dönemin koalisyon hükümetince hazirlanip Meclis’e gönderilen Kamu Ihale Kanunu’nun 21-1-b maddesinin, komisyon görüsmeleri sirasinda yapilan ilavelerle “Dogal afetler, salgin hastaliklar, can veya mal kaybi tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafindan önceden öngörülmeyen olaylarin ortaya çikmasi üzerine ihalenin ivedi olarak yapilmasi” seklinde yasalastigini, yürürlüge girdikten sonra birçok maddesinde degisiklik yapilan Kanunu'nun  21. maddesinin de bugüne kadar 8 kez degistirildigini animsatti.

Bekaroglu, teklifinde, söz konusu bendin ilk haline döndürülmesini önerdi. Bekaroglu, kanun teklifinin gerekçesini söyle açikladi:

“KAMU IHALE KANUNU’NUN 21/B MADDESI, IKTIDARA YAKIN SIRKETLERE KAYNAK AKTARIMINDA BULUNMANIN VE DOLAYLI YOLDAN SIYASETIN FINANSMANININ ARACI HALINE GETIRILDI”

“4734 sayili Kamu Ihale Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan bu sinirlayici hükme karsin, uygulama döneminde büyük meblagli bazi ihalelerin, özellikle ulastirma, altyapi ve sehir hastanelerine iliskin ihalelerin hukuka aykiri bir biçimde 21. madde kapsaminda gerçeklestirildigi, kamu kurumlarinin 21. maddenin b bendini kayirmaciliga kilif olarak gördügü ve neredeyse tüm ihalelerini bu kapsamda yapma gayreti içine girdikleri, söz konusu maddenin iktidara yakin sirketlere kaynak aktariminda bulunmanin ve dolayli yoldan siyasetin finansmaninin araci haline getirildigi gözlemlenmistir.

“MAHKEMENIN 'ACILIYETI YOK' DIYE KARAR VERIP IPTAL ETTIGI IHALENIN YENIDEN AYNI YÖNTEMLE YAPILMASI KANUNUN RUHUNA AYKIRIDIR”

Idarelerin çogu zaman kendi planlama ve zamanlama hatalarini bu bent kapsaminda degerlendirerek pazarlik usulünü kullanmasi maddenin ruhuna aykiri. Bu tür ihale usulünün tüm sakincalarinin ortaya konulmasina ve kamuoyunda yogunlukla elestirilmesine, sorgulanmasina karsilik mevcut iktidarin bu tutumunda degisiklik olmamistir. Bazi ihalelerin bitirilme süreleri dikkate alinarak acil olmadigi gerekçesiyle iptaline yargi tarafindan karar verilmesine karsin, görünürde yargi kararlarinin uygulanmasini saglamaya yönelik olarak yapildigi algisi yaratilarak bunlarla ilgili olarak yapilan ikinci ihalelerin de yine israrla ayni yöntemle gerçeklestirildigi anlasilmaktadir. Örnegin Halkali-Ispartakule Demiryolu Insaati ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapim Isi, Sabiha Gökçen Havalimani TEM Baglanti Yolu Tünel Güçlendirme Isi gibi örnekler bu kapsamdadir. Ihalelerin, Kamu Ihale Kanunu’nun 21’inci maddesine göre pazarlikla, çogunlukla da hiçbir ivediligi olmadigi halde ayni maddenin birinci fikrasinin b bendi kapsaminda yapilmasi rekabeti ortadan kaldirdigi için zaten yüksek bedellerle sözlesme imzalanan bu projelerde sonraki yillarda da önemli miktarlarda kesif artislarina gidilmektedir.”


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °