KILIÇDAROGLU, EDIRNE’DE AYÇIÇEK ALIM FIYATI ÖNERILERINI AÇIKLADI

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu Edirne’de ayçiçegi tarlasinda CHP’nin ayçiçek alim fiyati önerilerini açikladi. Kiliçdaroglu, “Ton basina bir fiyat verilmesi lazim. Makul olan, kilosunun 16 TL olmasi lazim, destek hariç. Eger bu alim fiyati deklere e

Güncel 9.08.2022 12:41:00 0
KILIÇDAROGLU, EDIRNE’DE AYÇIÇEK ALIM FIYATI ÖNERILERINI AÇIKLADI

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu Edirne’de ayçiçegi tarlasinda CHP’nin ayçiçek alim fiyati önerilerini açikladi. Kiliçdaroglu, “Ton basina bir fiyat verilmesi lazim. Makul olan, kilosunun 16 TL olmasi lazim, destek hariç. Eger bu alim fiyati deklare edilir ve çiftçiden bu ürün ton basina 16 bin liradan alinirsa çiftçi, birakin kar etmeyi, en azindan, 'evet önümüzdeki yil ben bunu ekebilirim’ diyecektir” dedi.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Edirne Büyükdöllük Köyü’nde; ayçiçek tarlasindaki çiftçileri ziyaret etti. Bir çiftçi, Kiliçdaroglu’na burada sunlari söyledi:

“Su anda ülkemizin ve dünyanin konustugu bir ürünün yaninda bulunuyorsunuz. Çiftçi için bu gördügünüz ürün evlat gibidir. Her sezonun bir hikayesi vardir. Bu hikayenin de sonuna gelmek üzereyiz. Hasadin sonudur. Son 3-4 yildir bazi mesleklerin ve ürünlerin önemi ortaya çikmistir. Bunlardan biri çiftçiliktir. Ikincisi de ayçiçegidir. Ayçiçegi, iklim krizinden en çok etkilenen bir bitkidir. Tükettigimiz ayçiçeginin en fazla yüzde 65’ini üretiyoruz. Fakat son yillarda mazot ve gübrenin pahali olmasindan, bugdayin masrafli olmasindan dolayi Trakya’da insanlarimiz biraz daha ayçiçegine yöneldiler.

Geçen sene nisan ayinda ekim yaptigimiz zaman mazot 6,25 liraydi. Bu sene 21 lira. Geçen sene 2 bin lira olan gübre, bu sene 9 bin liradan çiftçiye gitmistir. Geçen sene 1200 – 1300 arasinda olan tohum çesitleri, bu sene 2300 – 2600 lira arasinda degismistir. Geçen sene ayçiçegini sattigimi zaman 750 kilo mazot alabiliyorduk. Bu sene de ayni sekilde, o oranda aldigimiz zaman bizim için yeterlidir. Bu çiftçi bu sene buradan para kazanamazsa seneye az eker. Robinson Crusoe ve Cuma’nin gemi beklemesi gibi, tüm Türkiye Tekirdag limaninda gemi bekler.”

“ÇIFTÇI NASIL EKECEGINI, NASIL GELIR ELDE EDECEGINI, HAYATINI NASIL SÜRDÜRECEGINI BILEMEZ NOKTAYA GELDI”

Kiliçdaroglu, çiftçinin ardindan yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“Tarimin, çiftçiligin çok önemli oldugu vurguladi. Pandemiyle beraber, bütün dünyada tarimin stratejik bir sektör oldugu herkes tarafindan bilinen bir olay. Dolayisiyla tarima, çiftçiye destek vermemiz lazim. Destek vermenin ötesinde Türkiye’de tam tersi yapildi. Gübreden, ilaçtan, mazottan pek çok seye asiri zamlar yapildi ve dogal olarak çiftçi nasil ekecegini, nasil gelir elde edecegini, hayatini nasil sürdürecegini bilemez noktaya geldi.

“AYÇIÇEK TON BASINA 16 BIN TL OLMASI LAZIM”

Simdi güzel bereketli bir tarlanin önündeyiz. Bir süre sonra ürünler derlenecek toparlanacak. Ton basina bir fiyat verilmesi lazim. Makul olan fiyati 16 bin lira. Yani kilosu 16 lira olmasi lazim, destek hariç. Eger bu alim fiyati deklare edilir ve çiftçiden bu ürün ton basina 16 bin TL’den alinirsa; çiftçi en azindan, birakin kar etmeyi; ‘en azindan evet önümüzdeki yil ben bunu ekebilirim’ diyecektir. ‘Ektigim zaman sosyal devlet bana sahip çikacaktir’ bunu söyleyecektir.

“KIMSEYE MINNET DUYMAK ISTEMIYORLAR, BORÇ ALTINDA EZILMEK ISTEMIYORLAR”

Ekmezse ne olur? Çiftçiye veremediginiz paranin çok daha fazlasini yurt disinda eken, ürün elde eden çiftçinin kasasina akitacaksin, dolar olarak ithal edeceksiniz, paralar disariya gidecek. Çiftçimiz çaliskandir, tarlalarimiz bereketlidir. Karisiyla, çoluk çocuguyla hep beraber, aile olarak çalisiyor. Kimseye minnet duymak istemiyorlar, borç altinda ezilmek istemiyorlar. Gübresini, ilacini, mazotunu alsin, tarlasinda traktörünü sürsün. Huzur içinde, güven içinde sarki, türkü söyleyerek bereketli tarlasini eksin. Ürün elde etsin, bizler de sofralarimizda kendilerine tesekkür ederek kahvaltimizi yapalim, yemek yiyelim.

“SIZI DESTEKLEMEK BIZIM EN TEMEL GÖREVLERIMIZDEN BIR TANESIDIR”

Bir seyden emin olmanizi isterim çiftçi kardeslerim. Bu ülkenin insani, sizin ne kadar degerli bir is yaptiginizi biliyor. Ister doguda ister batida; güneyde, kuzeyde nerede olursak olalim bu ülkenin insani çiftçinin ne kadar degerli bir hizmet verdigini biliyor. Siz üretmediginiz zaman hepimizin aç kalacagini da onlar biliyorlar. O nedenle size destek vermek, sizi desteklemek bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir.

Rakami söyledim, bugün 13.30’da grup toplantimiz var, grup toplantimizda biraz daha ayrintiya girecegim. Çiftçilerin beklentileri nedir, onlara neleri verecegiz, hangi imkanlari saglayacagiz, bizim taaddütlerimiz nedir bunu da ayrica belirtecegiz.”

“KAR ETTIGINIZ DEGIL, MALIYETINIZI KARSILAYABILDIGINIZ BIR RAKAM”

Kiliçdaroglu’nun açiklamalarinin ardindan bir çiftçi, “Geçtigimiz yil üre gübresi 2 bin 200 liraydi. Bu yil 14 bin liradan aldik. Yüzde 700. Bugün bir ton ayçiçegine bir ton gübre alamiyoruz. Çiftçinin isi zor” dedi. Kiliçdaroglu, “Isi zor ama zorun çözülmez nitelikte degil. Insallah çözecegiz. Bizim telaffuz ettiginiz rakam, sizin kar ettiginiz degil, maliyetinizi karsilayabileceginiz bir rakam. Sizi destekliyoruz” karsiligini verdi.

Kiliçdaroglu açiklamalarinin ardindan ayçiçek tarlasinin içinde çiftçilerden bilgi aldi. Kiliçdaroglu, ayrica; köylülerle birlikte kahvalti yapti.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °