CHP Manisa'da Su Zammini Yargiya Tasiyor

Manisa Büyüksehir Belediyesine bagli Manisa Su ve Kanalizasyon Idaresinin(MASKI) olaganüstü genel kurulunda su zam gündeme geldi. Suya yapilacak olan zam tartismalara neden oldu. MASKI toplantisinda suya yapilacak zam ile ilgili açiklamada bulunan MHP’li

Güncel 16.08.2022 20:42:00 0
CHP Manisa

Suya zam ilgili konusan MHP’li Baskan Ergün su ifadelere yer verdi: “Hayatin gerçekleri var. Bizim elimiz kolumuz enerji oldugu için istemedigimiz bu artislari yansitmak zorundayiz. Gönül istiyor ki en düsük ücretten verelim. Ancak gelir gider dengesini saglamak lazim. Enerji fiyatlarinin arttigi süreçten bugüne MASKI’ye elektrik için 200 milyon lira ödünç para verdik.”
MHP’li Baskan Ergün’ün konusmasinin ardindan suya önümüzdeki Eylül ayindan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 oraninda zam yapildi.
Suya zam ile ilgili oylamada IYI Parti meclis üyeleri ile BBP’li bir meclis üyesi ‘Red’ oyu kullanirken, AKP’li MHP’li meclis üyeleri ise ‘Evet’ oyu kullandi. 
AKP’li ve MHP’nin oylariyla geçen su zammi ile birlikte metreküpe 8.74 lira olan suyun fiyati 11.19 liraya yükseldi.
CHP SU ZAMMINI YARGIYA TASIYOR
MASKI’de suya yapilan zamma tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakirlioglu ve CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban parti binasinda basin açiklamasi düzenledi.
CHP Manisa Il Baskani Balaban, suya yapilan yüzde 25’lik zammi kabul etmediklerini belirterek su ifadelere yer verdi: “Su insanin en temel hakkidir. Su haktir, bir meta degildir. Suyun üzerinden ticaret yapilmasi insanlarimizi magdur etmektedir. Manisa’da da Cengiz Ergün’ün uyguladigi bu politikalar magdur etmektedir. Bir taraftan Manisa’nin çok yerinde su kesintisi yasanirken ve bazi yerlere su baglamazken, suya zam yapilmasina anlam veremedik. Halkimiz buna tepki gösteriyor. MASKI’nin toplantisinda suya zam ile ilgili alinan karar için 17 ilçe baskanimiz ile birlikte bir hukuk mücadelesi baslatacagiz. Kararin iptali konusunda yargiya basvuracagiz. Her konuda toplumun yaninda olmaya devam edecegiz.”
“SUYA 1 YILDA 144 ZAM YAPILMIS”
Basin toplantisinda söz alan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakirlioglu, Türkiye’nin son bir yildir yüksek enflasyon ile bogustugunu ve Manisa’da son bir yilda suya enflasyonun üzerinde yüzde 144 oraninda zam yapildigini ifade etti.
CHP’li Bakirlioglu açiklamasinda su ifadelere yer verdi: “Manisa Büyüksehir Belediyesi 2020 yilinda bu zamana her ay TÜFE’ye göre suya zam yapiyordu. Simdi üzerine birde yüzde 25 zam ekledi. Ancak MASKI’ye Cumhur Ittifaki tarafindan getirilen önergede bu zam yüzde 50 oranindaydi. Ama kamuoyundan gelen baski neticesinde bunu yüzde 25 oranina indirdiler. Insanlara ölümü göstererek sitmaya razi etmeye çalisiyorlar. Biz buna razi degiliz. Bunun karsisindayiz. 2021 yilin Eylül ayinda su ve atik su bedeli olmak üzere suyun metre küpü 6.86 liraydi. Suanda yapilan yüzde 25’lik zamla ve önümüzdeki Eylül ayinda uygulanacak TÜFE ile birlikte bu zam suyun metreküpü bizim hesaplamalarimiza göre 16.78 liraya çikmis olacak. 1 yil içerisinde suya yüzde 144 zam yapilmis oluyor.”
Ankara’da suyun metreküp fiyatinin 12.47 lira, Istanbul’da 11.10 lira, Adana’da 9.8 lira ve Samsun’da 7.93 lira oldugunu ifade eden CHP’li Bakirlioglu Manisa’nin Türkiye’nin en pahali suyunu kullandigini ifade ederek sözlerini söyle sonlandirdi: “Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Insanlarimiz hayat pahaliligindan ezilmis durumda. Iktidar bu hayat pahaliligina karsi bir adim atamiyor. Simdi de Cumhur Ittifaki’nin Manisa’daki temsilcisi suya zam yaparak hayat pahaliligindan ezilen vatandaslarimizi daha çok ezmeye kalkiyor. Yapilan bu zam ile ilgili geri adim atilmasi konusunda mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.”


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °