“MAFYANIN YOL KESME TUTANAKLARI” HABERINE SORUSTURMA VE ERISIM ENGELI

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in eski avukati Mustafa Dogan Inal’in sikayeti üzerine, “Mafyanin ‘yol kesme’ tutanaklari ve devletin derin sessizligi” baslikli haber nedeniyle Kisa Dalga yazari Ersan Atar ve sorumlu y

Güncel 17.08.2022 22:06:54 0
“MAFYANIN YOL KESME TUTANAKLARI” HABERINE SORUSTURMA VE ERISIM ENGELI

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in eski avukati Mustafa Dogan Inal’in sikayeti üzerine, “Mafyanin ‘yol kesme’ tutanaklari ve devletin derin sessizligi” baslikli haber nedeniyle Kisa Dalga yazari Ersan Atar ve sorumlu yazi isleri müdürü Sezgin Kesim hakkinda sorusturma baslatti. Istanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi de söz konusu haber hakkinda “erisim engeli” karari aldi.

Kisa Dalga internet haber sitesi yazari Ersan Atar, 20 Haziran 2022’de, Gaziantep’te bir cenazeye giden devlet protokolünü tasiyan konvoyun yolunun 15-20 kisilik bir grup tarafindan kesildigi iddialari ile ilgili olarak, ulastigi savcilik belgelerine dayanarak bir haber kaleme aldi.

Kisa Dalga'nin internet sitesinde yer alan habere göre, konvoyda bulunan Mustafa Dogan Inal, haberle ilgili savciliga sikayet dilekçesi verdi. Savcilik da Kisa Dalga yazari Atar ve sorumlu yazi isleri müdürü Sezgin Kesim hakkinda, Inal’in kisilik haklarina yönelik asilsiz iftira ve ithamlarda bulunduklari iddiasiyla sorusturma açti. Savcilik, Atar ve Kesim’in 7 gün içinde savciliga gelmemeleri halinde haklarinda zorla getirme karari verilecegini bildirdi.

Inal, ayni zamanda Istanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi’ne de basvurarak söz konusu habere erisimin engellenmesini istedi. Mahkeme, Inal’in talebin üzerine habere erisimin engellenmesine karar verdi.

“BELGELERE DAYANAN GAZETECILIK BILE CEZALANDIRILMAYA ÇALISILIYOR”

Gazeteci Ersan Atar, hakkinda açilan sorusturma ve kaleme aldigi haber için verilen erisim engeli kararini söyle degerlendirdi:

“Bu iddialar, ‘Gaziantep Valisi Davut Gül’ün de aralarinda bulundugu bazi kamu görevlilerinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in avukati Mustafa Dogan Inal’i havaalanina karsilamaya gittigi; konvoyun yolunun, avukat Inal’in halasinin cenazesine giderken 15-20 kisilik bir grup tarafindan kesilip konvoydaki kisilerin hakarete ugradiklari, silahla tehdit edildikleri, araçlarindan indirildikleri’ yönündeydi.

Olayla ilgili sorusturmayi yürüten Gaziantep Cumhuriyet Bassavciligi’na verilmis olan sikayet dilekçelerindeki ve bu dilekçelere karsi süphelilerin vermis oldugu ifadelerdeki bilgilere ulastim. Evrensel gazetecilik kurallari çerçevesinde gazetecilik görevimi yaptim. Sorusturma konusu yapilan ve erisimin engellenmesi karari verilen haber, kamuoyunun gündeminde olan bir konu hakkinda tamamen arastirmaya ve resmi belgelere dayali, kamunun bilgilenme hakkini saglamaya yönelik ve hiçbir hakaret-iftira unsuru tasimayan bir haberdir. Avukat Mustafa Dogan Inal’in suç duyurusu ve Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nin baslattigi sorusturma bir kez daha gösteriyor ki savciligin sorusturma dosyalarindaki belgelere dayanan gazetecilik bile cezalandirilmaya çalisiliyor.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °